Circuitul spagii la bacul de la liceul Dimitrie Bolintineanu. Elevii au cotizat pana la 500 de euro

Circuitul spagii la bacul de la liceul Dimitrie Bolintineanu. Elevii au cotizat pana la 500 de euro

by July 3, 2013 0 comments

GALATI - DUBLU ASASINATIn referatul procurorilor cu propunere de arestare, la Liceul “Dimitrie Bolintineanu”, din Capitală,  se arata ca exista o reţea bine pusă la punct care se ocupa cu fraudarea examenului de Bacalaureat. Potrivit unor interceptări telefonice care apar în referat, directoarea liceului, Vărzaru Costica, împărţea elevilor care “cotizau” foi cu rezolvarea subiectelor, sub pretextul că le oferă ciorne. Ulterior, aceasta ar fi convenit cu alte cadre didactice ca, pe parcursul probelor scrise, să solicite elevilor noi sume de bani, sub pretextul că vor fi oferite membrilor comisiilor de corectare. Şpaga dată de elevi ajungea, în anumite cazuri, şi la 500 de euro.
Şapte elevi de la Liceul “Dimitrie Bolintineanu” au fost eliminaţi deja de la prima probă pentru că au încercat să copieze, iar directoarea s-a ales cu mandat de arestare pentru 29 de zile pentru trafic de influenţă. Mai mult, în urma suspiciunilor de fraudă, conducerea liceului a fost demisă.

Potrivit unor interceptări, directoarea Vărzaru Costica a fost ajutată, în tot acest timp, de o inspectoare de la Inspectoratul Şcolar al Sectorului 5. Aceasta a purtat mai multe discuţii telefonice cu directoarea instituţiei, cu doar o săptămână înainte de prima proba de BAC. Atunci urma să se stabilească cine va face parte din comisie. Directoarea a solicitat inspectoarei să o ajute ca o anumită persoană să facă parte din comisie. Ulterior, aceasta o sună pe directoare şi o informează că “s-a rezolvat” şi că urmează să comunice lista cu membrii comisiei şi vicepreşedinţii.

 

Toate discuţiile duc spre faptul ca Vărzaru Costica încerca sa aranjeze din timp cu aceasta componenţa comisiei. Pentru a obţine o notă cât mai mare, elevii dădeau între 100 de lei şi 500 de euro. În faţa instanţei, directoarea şi-a recunoscut faptele şi a spus că banii reprezentau un “fond de protocol”. Aceasta a susţinut că vroia ca elevii să ia note cât mai mari pentru ca liceul să rămână cu rezultate bune, astfel încât finanţarea per elev care urma să vină de la Ministerul Educaţiei să fie una consistentă.

 

Proba scrisă la limba şi literatura română a examenului de Bacalaureat a început cu scandal la Liceul “Dimitrie Cantemir”, din Capitală. Pentru a-i ajuta pe elevi să treacă probele, profesorii ar fi primit, cu titlu de mită, bani, dar şi parfumuri sau bijuterii. Sume au fost găsite inclusiv în sutienele unora dintre cadrele didactice. În plus, unii dintre supraveghetori le-au oferit, în trecut, meditaţii elevilor.

 

Facebook Comments Box

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.