Evaziune fiscală sub protecţie senatorială. Cum incearca un grup de firme sa scape basma curata de acuzatiile de fals si inselaciune
by admin July 12, 2013 0 commentsSenatorul independent Marian Valer a ajuns să-şi facă o firmă având sediul în garajul fostului său patron şi asociat Cristea Sorin, potrivit ziarului Gazeta de Nord-Vest. Oferindu-i găzduire, omul de afaceri Cristea Sorin se revanşează faţă de senatorul independent Marian Valer pentru traficul de influenţă pe care l-a săvârşit, demnitarul intervenind în favoarea sa în lichidarea firmei Leda SA, la care omul de afaceri deţinea 95% din acţiuni. De asemenea, Cristea Sorin şi soţia sa speră să obţină astfel şi protecţie în faţa autorităţilor statului, împotriva lor existând numeroase plângeri penale.
Nu este pentru prima oară când fac asta. Cu ajutorul unor foşti colegi procurori, Marian Valer a reuşit să rezolve la sfârşitul anilor ‘90 un dosar penal în care el era cercetat pentru fals în declaraţii şi complicitate la înşelăciune, iar Cristea Sorin pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată, fals intelectual, fals în declaraţii, uz de fals, înşelăciune şi fals intelectual, deşi cei doi au provocat mai multor bănci un prejudiciu de peste 5,14 milioane de dolari. Firmele deţinute de familia Cristea împreună cu justiţiarul senator Marian, respectiv cu alţi asociaţi, au prejudiciat şi bugetul de stat, nu numai băncile. Gaura provocată în acest fel de gruparea Cristea-Marian este de 3,9 milioane lei. Un sătmărean care are un salariu de 1.000 de lei pe lună ar avea nevoie de 325 de ani pentru a câştiga suma respectivă. Şansele ca cei 3,9 milioane lei, adică 39.000.000.000 lei vechi, să fie vreodată recuperaţi de Fiscul sătmărean sunt egale cu zero.
O gaură comună de peste 230.000 lei
Una dintre firmele la care Marian Valer şi Cristea Sorin erau atât acţionari cât şi administratori este Sidia SA, înfiinţată în 1994. Cristea deţinea 40% din părţile sociale, iar Marian 10%. Cei doi ocupau şi funcţiile de administratori ai firmei SC Sidia SA. În septembrie 2000, Tribunalul Satu Mare a dispus deschiderea procedurii falimentului. Direcţia Generală a Finanţelor Publice (DGFP) Satu Mare a fost înscrisă pe tabelul definitiv de creanţe cu suma totală de 231.864 lei. Instanţa a dispus angajarea răspunderii administratorului Cristea Sorin, decizia fiind înaintată spre executare. În cursul procedurii falimentului nu s-au atras sume în fondul de lichidare, iar DGFP Satu Mare nu a putut recupera creanţa. Bugetul statului a rămas cu o gaură de 231.864 lei.
Traficul de influenţă n-a şters datoriile
În pofida traficului de influenţă exercitat de senatorul Marian Valer în lichidarea societăţii falimentare Leda SA, DGFP Satu Mare a reuşit în ianuarie 2011 să recupereze datoriile către bugetul de stat, în valoare totală de 91.926 lei. Banii au fost viraţi de lichidatorul judiciar din contul de lichidare al societăţii Leda SA. În primii ani de după Revoluţie, înainte să devină marele gazetar justiţiar, numitul Marian Valer a ocupat funcţia de jurist al acestei firme. Amicul său Cristea Sorin, care deţinea 95% din pachetul de acţiuni, era directorul firmei Leda SA. Cei doi au fost artizanii unor inginerii financiare privind obţinerea de credite bancare în baza unor acte false, jonglând ilegal cu active din patrimoniul societăţii. Leda SA a intrat în faliment în mai 2001, la cererea mai multor creditori.
Romstyll, campioană la datorii bugetare
Firma Romstyll SRL, înfiinţată în 1993, înregistrează datorii faţă de bugetul statului în valoare totală de 3.458.498 lei. Societatea, având ca obiect principal de activitate “închirierea şi subînchirierea bunurilor imobiliare proprii sau închiriate”, este deţinută în întregime de Cristea Liliana, soţia omului de afaceri Cristea Sorin, care ocupă şi funcţia de administrator. DGFP Satu Mare a înaintat în instanţă cerere pentru deschiderea procedurii falimentului, însă a fost respinsă de Curtea de Apel Oradea. Romstyll SRL este firma familiei Cristea care înregistrează cea mai mare datorie faţă de bugetul de stat.
Găuri după găuri
Firma Construct Group SRL, înfiinţată de soţii Cristea în 2002 şi intrată în faliment în 2007, înregistrează o datorie de 41.074 lei faţă de bugetul de stat. Obiectivul principal de activitate al societăţii era “fabricarea de elemente de dulgherie şi tâmplărie pentru construcţii”. Cristea Sorin deţinea 50%, soţia sa tot 50%. Cristea Sorin a fost cel care a ocupat funcţia de administrator. Firma se află în lichidare judiciară.
Societatea Construct SM Group SA, deţinută tot de soţii Cristea, a fost radiată în 2012, bugetul de stat rămânând cu o gaură de 155.064 lei. Firma, având ca obiect principal de activitate “fabricarea de elemente de dulgherie şi tâmplărie pentru construcţii”, a fost înfiinţată în anul 2005. Cristea Sorin, care ocupa şi funcţia de administrator, deţinea 90% din acţiunile firmei, iar soţia sa Cristea Liliana deţinea 7% din acţiuni. Firma Construct SM Group SA a fost radiată din Registrul Comerţului la sfârşitul anului trecut.
Firmă fără bilanţuri depuse
O altă firmă înfiinţată în 1992, Electra SRL, în care Cristea Sorin deţinea 50% din părţile sociale, a fost radiată în anul 2011. În acest caz, bugetul statului a fost păgubit numai cu suma de 6.895 lei. O nimica toată faţă de prejudiciile provocate prin celelalte firme.
Cea mai enigmatică firmă în care erau implicaţi soţii Cristea este SC Haas Construction SRL, având ca obiect principal de activitate “fabricarea de elemente de dulgherie şi tâmplărie pentru construcţii”. Cristea Sorin deţinea 5% din părţile sociale, iar soţia sa, Cristea Liliana, fostă Cornoc, 15% din părţile sociale. Firma îşi avea sediul la domiciliul soţilor Cristea, situat pe strada George Coşbuc nr.60 din municipiul Satu Mare. Deşi firma a fost înfiinţată în 2001, reprezentanţii legali ai acesteia n-au depus bilanţul contabil până în anul 2009. Firma a fost radiată în 2011, fără să se poată stabili eventualele datorii către bugetul de stat din cauza nedepunerilor declaraţiilor fiscale.
Complici la escrocherii bancare
Marian Valer şi Cristea Sorin au fost cercetaţi penal într-un dosar privind obţinerea de credite bancare cu acte false în anii 1993 şi 1994. Prejudiciul rezultat în urma ingineriilor financiare derulate de cei doi a fost de cel puţin 5,14 milioane de dolari. În perioada respectivă, actualul senator Marian Valer ocupa funcţia de consilier juridic al firmei Leda SA, ale cărei acţiuni erau deţinute aproape în întregime de Cristea Sorin (95%), care era şi directorul societăţii. În acest dosar penal, numitul Cristea Sorin a fost cercetat penal pentru săvârşirea infracţiunilor de fals în înscrisuri sub semnătură privată, fals intelectual, fals în declaraţii, uz de fals, înşelăciune şi fals intelectual. Consilierul său juridic Marian Valer a fost cercetat pentru fals în declaraţii şi complicitate la înşelăciune. În cele din urmă, cei doi inculpaţi au reuşit să scape de rigorile legii, cu ajutorul unor foşti colegi de-ai lui Marian Valer de pe vremea în care acesta a activat în Procuratura Locală Satu Mare.
O falsă impresie de protecţie
Norii negri de furtună s-au abătut din nou asupra soţilor Cristea, împotriva lor fiind depuse mai multe plângeri penale, inclusiv pentru înşelăciune. Spre ghinionul lor, reprezentanţii instituţiilor abilitate au decis să nu se mai lase intimidaţi de atacurile publice ale senatorului independent Marian Valer, ajuns pe centura vieţii politice atât pe plan naţional cât şi judeţean. În concluzie, soţii Cristea îşi cheltuie aiurea banii sprijinind şi finanţând acţiunile aberante ale senatorului independent, care a rămas fără influenţă pe care să o traficheze. Asocierea lor cu numitul Marian Valer nu le foloseşte absolut la nimic, ba chiar le înrăutăţeşte situaţia şi aşa destul de gravă. Ameninţările proferate de senatorul independent în fiţuica sa clandestină nu mai sperie absolut pe nimeni. Din contră, ajung să demonstreze faptul că afecţiunile de pe creierul demnitarului au ajuns să-i afecteze judecata. Oricum, zilele numitului Marian Valer, vizat la rândul său de numeroase plângeri penale, sunt şi ele numărate.
Preluare Gazeta de Nord-Vest
No Comments so far
Jump into a conversationNo Comments Yet!
You can be the one to start a conversation.