Traian Basescu: Privatizarea CFR Marfa ridica suspiciuni, Gruia Stoica are probleme pe piata/Omar Hayssam, catalizator pentru o noua suspendare

Traian Basescu: Privatizarea CFR Marfa ridica suspiciuni, Gruia Stoica are probleme pe piata/Omar Hayssam, catalizator pentru o noua suspendare

by July 29, 2013 0 comments

TRAIAN BASESCU - PETROMPresedintele Traian Basescu vorbeste, intr-un interviu publicat duminica de Romania Libera, despre suspiciunile sale legate de privatizarea CFR Marfa si motivele care l-au determinat sa il critice pe primul ministru, de ce aducerea lui Omar Hayssam in tara se poate transforma intr-un catalizator pentru o noua suspendare a sefului statului si despre politicienii cu stofa de lider – Monica Macovei, Emil Boc si Mihai Razvan Ungureanu “s-ar califica pentru cursa prezidentiala”, in opinia lui Traian Basescu.
Despre privatizarea CFR Marfa:
Intrebat daca exista motive pentru ca primul ministru sa se teama sa isi asume privatizarea CFR Marfa, seful statului spune ca: “De ce sa-i fie frica? Am vazut ca a laudat foarte mult atat activitatea fostului ministru al Transporturilor, Relu Fenechiu, cat si modul in care a decurs privatizarea, deci premierul stie foarte bine ca este vorba despre o privatizare de succes. Eu cred insa ca lucrurile trebuie privite cu prudenta: nu doar in ceea ce priveste incheierea formalitatilor pentru semnarea contractului, cat mai ales in ceea ce priveste viitorul CFR Marfa. Sunt doua lucruri esentiale: in primul rand, sa se gaseasca cele 202 milioane de euro pentru plata celor 51 la suta din actiunile companiei si, in al doilea rand, dezvoltarea si modernizarea companiei. Cum si cine poate duce la bun sfarsit acest proiect? In aprobarea data de CSAT se vorbeste despre un investitor strategic.

Chestionat si in privinta suspiciunilor sale legate de Gruia Stoica, Traian Basescu a explicat ca “Are, in momentul de fata, probleme in piata (Gruia Stoica – n.red.); poate ca le rezolva, poate ca nu. Eu doar am atras atentia, nu este asa cum a spus Victor Ponta, ca ar fi vorba despre ceva ce doar eu stiu, iar ceilalti nu: stim amandoi aceleasi lucruri, dle prim-ministru. Poate ca eu, fiind mai experimentat, imi dau seama de anumite evolutii. Daca va avea timp, voi putea discuta cu dumnealui, in special chestiunea modernizarii companiei. Stiu si eu exact ce stie toata lumea din ziare, dar pot vedea dincolo de ceea ce se scrie si incerc sa fiu prudent. Habar nu am care sunt conturile lui Gruia Stoica si nici nu ma intereseaza. Data fiind importanta CFR Marfa, pe mine ma intereseaza ca acest om sa plateasca 51 la suta din actiuni si sa aiba suficienti bani pentru dezvoltarea si modernizarea companiei. (…) CSAT a avizat privatizarea, ceea ce inseamna ca si eu, si intreg CSAT suntem de acord cu privatizarea CFR Marfa cu un investitor strategic. (…) Rolul CSAT este sa ceara companiei sa asigure componenta strategica, indiferent cine este actionarul majoritar, in rest este problema Guvernului.”

  • Despre aducerea lui Omar Hayssam in Romania:

Intrebat cand a inceput operatiunea de aducere a lui Hayssam in Romania, Traian Basescu a raspuns ca “Imediat dupa condamnarea lui la 20 de ani de inchisoare in 2008. In acel moment el a devenit o prioritate pentru structurile de securitate, fiindca este condamnat pentru terorism. Toti condamnatii care reusesc sa dispara inainte de condamnare devin o tinta pentru structurile de securitate imediat ce sunt condamnati definitiv, pentru ca indeplinirea actului de justitie este esentiala: sunt vreo 10-15 condamnati adusi in tara.”

“Este in primul rand o miza pentru Justitie. Este foarte important ca orice condamnat sa-si ispaseasca pedeapsa. Apoi, pentru mine, de pilda, este o miza sa aflu cum a plecat, incepand cu operatia lui si lipsa mandatului de supraveghere dupa ce a fost eliberat din motive medicale.”

Intrebat daca stie cum a plecat Omar Hayssam din Romania: “Stiu, dar pana cand nu exista o constatare a organismelor abilitate, ma abtin sa spun mai mult.”

  • Despre o eventuala noua suspendare:

 

“Dupa aducerea lui Hayssam in tara s-a activat din nou teoria suspendarii presedintelui. Asta-i viata, eu nu puteam renunta la un obiectiv de cinci ani – aducerea lui Hayssam – doar de dragul de a nu supara pe cineva. Trebuie sa vedem ce s-a intamplat cu IPRS Baneasa, Foresta Nehoiu, afacerile imobiliare, cine l-a sprijinit politic sa fie atat de prolific in procesele de privatizare. Sunt lucruri pe care va trebui sa le stim. Hayssam a avut legaturi foarte puternice in interiorul PSD, dar nici PNL nu-i lipsit de legaturi cu Hayssam, nu stiu PDL cum sta la acest capitol, ca daca as sti as spune. Dupa 2004 el a facut un efort de integrare in Alianta DA si-mi aduc aminte pozele cu Dinu Patriciu, cu Dorin Marian, dar nu acestea sunt marile mele asteptari in legatura cu Omar Hayssam, ci sa raspunda in fata justitiei, sa aflam felul in care a fugit si sa plateasca cele 2 milioane de dolari fiecarui ziarist care a fost rapit in Irak, asa cum a hotarat Inalta Curte. Sunt convins ca familia lui are acesti bani. Avem la indemana si procedura confiscarii extinse, cu ajutorul careia putem vedea cand si catre cine a facut transferul de proprietati.”

“Va fi treaba procurorilor si a judecatorilor sa afle cum a ajuns Hayssam in procesele-cheie de privatizare din Romania, dar poate ca lucrurile acestea nu mai sunt foarte relevante, mai ales ca pentru unele afaceri a fost deja condamnat, iar altele se afla sub investigatie.”

Intrebat cui ii e frica de aducerea lui Omar Hayssam: “Unor politicieni; tot ce stiu este din presa, daca as vrea sa-i enumar pe toti, sigur as omite multi dintre ei. Ce stiu cu certitudine este ca presedintele si premierul Romaniei de dinainte de 2004 au primit 86 de informari mari despre Omar Hayssam. Le-am cerut eu cand au fost rapiti ziaristii, fiindca voiam sa aflu ce stiau statul si cei aflati in fruntea institutiilor despre el. Am primit toate informarile facute de servicii in legatura cu Hayssam. Erau destul de utile: despre legaturi in lumea politica, despre coruptie etc. Deci activitatea lui nu le-a scapat organelor statului.”

“Sigur ca nu mi-as dori o noua suspendare, fiindca ar arunca din nou tara in aer, dar venirea lui Omar Hayssam se pare ca e un catalizator pe aceasta directie. Sunt prea multi cei ingrijorati.”

“In fond, si el are niste schelete in dulap (Victor Ponta – n. red.), fiindca pe vremea in care prospera Omar Hayssam, el era seful Corpului de Control al premierului Nastase. Avea in atributii inclusiv verificarea privatizarilor. Dincolo de aceste amanunte, acordul de coabitare prezentat la Bruxelles i-a facut pe liderii europeni sa rasufle usurati si sa spere ca se va respecta regula jocului.

  • De ce a reluat criticile la adresa lui Victor Ponta:

“Superficialitatea lui legata de CFR Marfa. Nu stiu ce cadou a vrut sa-i faca lui Relu Fenechiu, dar eu in locul lui as fi fost mult mai prudent, pana cand vedeam ca investitorul declarat castigator are si banii de cumparare, si cei de investitii. Aici insa poate fi un aranjament murdar, de care Victor Ponta nu pare a fi strain si in care si-ar dori cu orice pret sa atraga si CSAT. Mai mult sau mai putin tehnica lui Adrian Nastase, care a reusit sa-si ascunda marile ticalosii in spatele unor legi de tipul celei privind privatizarea Petrom cu tot cu resursele subsolului si cele submarine sau cea legata de Bechtel.”

Intrebat daca a avut incredere in premier, dupa ce o perioada a lasat senzatia ca il incurajeaza: “A continuat modul de guvernare al lui Emil Boc.” (…) “Mi-a dat senzatia ca poate fi onest.” (…) “Nu m-am razgandit, dar am vazut solutiile lui, de exemplu cea de a face cadou kazahilor 400 milioane de euro, sau transferul a 2.800 hectare de teren agricol de la Academie la CJ Braila, sau tacerea lui legata de fraudarea celor 100 de milioane euro la Portul Constanta. Stiu eu, poate acest din urma caz este talcul formarii tandemului Fenechiu-Ponta din ultimele saptamani…”

  • Despre dreapta romaneasca, Miscarea Miscarea Populara si PDL:

Intrebat cine ar putea comasa partidele de dreapta: “Nevoia. Va asigur ca dupa europarlamentarele de anul viitor veti vedea cum se vor strange ca ghioceii intr-un buchet, fiindca ghiocel cu ghiocel s-ar putea sa nu mearga.”

“Eu nu vad incompatibilitati fundamentale intre PDL si Miscarea Populara. Avem acum o fundatie civica si un partid, important este ce fel de politicieni intra aici. Poate vor intra si de la PDL, poate vor intra si din alta parte￯ Eu nu am stimulat nici un PDL-ist sa vina spre Miscarea Populara.”

“Lucrurile se misca oricum foarte repede, fiindca eu am gandit Fundatia Miscarea Populara in perspectiva alegerilor generale din 2016, nu pentru prezidentialele de anul viitor. Nu astept performante de la Partidul Miscarea Populara acum, desi e posibil sa avem surprize la europarlamentare.”

Intrebat daca va intra in partidul Miscarea Populara dupa ce isi va incheia mandatul: Greu de spus, dar cu certitudine voi lucra la Fundatie.

  • Despre politicienii mai tineri cu stofa de lideri si posibilii candidati la prezidentiale:

Intrebat daca intrarea lui Catalin Predoiu in PDL poate schimba imaginea partidului: “Nu. Il stiu destul de bine pe Catalin Predoiu. A incercat sa-si faca propriul partid, Forta Noua, n-a reusit sa stranga semnaturile, a avut si niste discutii cu mine, despre Miscarea Populara – spun aceste lucruri pentru ca el le-a facut publice. Cred ca el vizeaza alegerile prezidentiale din 2014. Trebuie sa ne amintim totusi ca, din punct de vedere al capacitatilor sale electorale, Catalin Predoiu a pierdut in 2008 alegerile parlamentare in fata unui om care a ajuns la puscarie, Marian Ghiveci. Una este sa ai o anumita prezenta si inteligenta si alta e sa ai capacitatea de a aduce voturi: nu sunt sinonime. Si mai este un lucru: capacitate de asumare a actiunilor, iar aici este interesant de urmarit cate din actele normative emise de Guvernul Boc au si semnatura dlui Predoiu. Veti constata ca cele mai multe sunt semnate de secretarii de stat.”

Intrebat cine ar putea aduce voturi la Miscarea Populara: “Greu de spus. E abia inceputul. Sunt convins ca in tot spectrul romanesc se pune problema formarii unor echipe. Nu vad un nou Iliescu in tabara socialistilor si nici – scuzati-mi lipsa de modestie -un nou Basescu pe dreapta.”

Intrebat daca Victor Ponta are stofa de lider: “Nu. Nu va fi un lider de mare forta.”

“Am fost recent pe Muntele Gaina – de la cel putin cinci oameni maturi, trecuti prin viata, am primit aceasta intrebare. Dar ei nu se asteptau sa le dau nume, ei nu vedeau cine ar putea fi. Ei nu-i vedeau nici pe Crin Antonescu, nici pe Victor Ponta ca fiind solutii.”

Despre discipolii sai: “Am incercat cu multi, de la Sulfina Barbu, Roberta Anastase, Anca Boagiu, Monica Macovei pana la Elena Udrea, dar si o foarte lunga lista de barbati tineri, bine pregatiti, pe care i-am sustinut, fie ca este vorba de Emil Boc, Daniel Funeriu, Eugen Tomac sau de grupul intelectualilor – Cristi Preda, Paleologu, Sever Voinescu – si multi altii. Nu stiu daca vreunul dintre ei va adopta felul meu de a face politica, dar nu acest lucru este important. Important este sa creada in ce fac. Cinstit vorbind, inteligenti sunt toti, pregatiti in profesiile lor sunt toti, buni politicieni sunt toti, dar daca printre ei este cineva foarte puternic, aceea e Elena Udrea, oricat nu v-ar placea. Privesc cu mare atentie si la Adrian Papahagi, care si el pare a fi un om puternic, rezistent la presiunea politica si mediatica.”

Despre sansele Elenei Udrea la prezidentiale: “Cred ca nici nu se gandeste la asa ceva. E prea tanara. Ea trebuie sa se mai rodeze in Executiv, in Parlament sau ca opozant convingator. Mai degraba, in acest moment, Monica Macovei, daca discutam despre femei-candidat.”

Despre Monica Macovei: “Cred ca e profilata pentru functia de presedinte si prin varsta si prin abordarile extrem de pragmatice cand vine vorba despre stat, despre functionarea justitiei. Dar asta daca ramanem strict in zona femeilor, pentru ca altfel ar exista si destui barbati care s-ar califica pentru cursa prezidentiala si ma refer in primul rand la Emil Boc sau la MRU. Poate ca in timp se mai ridica si altii. Altfel, insa, ramanun politician cu multa incredere in capacitatea profesionala si in rezistenta la presiuni de orice natura a femeilor. Priviti doar la ICCJ sau la Parchetele mari. Dupa ce am numit in fruntea acestor institutii femei, a inceput sa functioneze mai bine si justitia. Sigur, Daniel Morar si Codrut Olaru nu sunt femei, dar Codruta Kovesi, Lidia Stanciu, Gabriela Popa, Alina Bica sunt femei si au facut o treaba foarte buna.”

Facebook Comments Box

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.