Traian Basescu: Laszlo Tokes nu isi merita calitatea de cetatean roman

Traian Basescu: Laszlo Tokes nu isi merita calitatea de cetatean roman

by August 12, 2013 0 comments

traian-basescu-citat-la-judecatoria-sectorului-5-in-procesul-cu-mugurel-surupaceanu-93900[1]Şeful statului l-a pus la zid pe europarlamentarul Tokes Laszlo pentru declaraţiile sale pe tema protectoratului Ungariei asupra Transilvaniei. În anii trecuţi, Băsescu şi Tokes se înţelegeau de minune.Preşedintele Traian Băsescu a declarat, luni, la Universitatea de Vară de la Izvoru Mureşului (Harghita) că “nu îşi merită calitatea de cetăţean român cel care cerea mai zilele trecute ca Transilvania să fie trecută sub protectorat”.

“Am început din păcate de puţină vreme politica de redobândire a românismului în afara frontierelor. Nu avem în intenţiile noastre nimic de genul celor nefericit susţinute din păcate de un cetăţean român care nu-şi merită calitatea de cetăţean român. Este acela care mai zilele trecute cerea ca Transilvania să fie pusă sub protectorat”, a declarat Traian Băsescu, informează MEDIAFAX.

El a adăugat că “probabil” va trebui analizat dacă un cetăţean român poate avea un astfel de comportament.
“Însă noi nu avem astfel de intenţii nici în Valea Timocului, nici în Ucraina, nici în Ungaria. Dar vrem ca pas cu pas statele din jurul nostru să-i trateze pe cei care se revendică, se recunosc a fi români, aşa cum îi tratăm noi pe minoritari în România. Cu dreptul de a fi reprezentanţi politic în Parlament în mod automat, cu dreptul de a-şi păstra limba, religia, cultura, obiceiurile”, a susţinut Băsescu.

Băsescu-Tokes, o prietenie veche

Dacă astăzi, preşedintele Băsescu îl atacă pe Tokes Laszlo, nu acelaşi lucru se întâmpla anii trecuţi. Asta deşi liderul de etnie maghiară făcea cam acelaşi gen de declaraţii radicale. Pe atunci, Băsescu participa alături de Tokes la Universitatea de Vară de la Tuşnad şi stătea la aceeaşi masă şi cu premierul maghiar Orban Viktor. Şi nu o dată. Mai mult, Tokes Laszlo l-a susţinut pe şeful statului în momentul suspendării sale din funcţie, iar paradoxul face că Tokes Laszlo a ajuns europarlamentar independent, potrivit presei de atunci, inclusiv cu voturi venite din zona PDL, partidul de casă pe atunci al preşedintelui.

Ce  a spus Tokes Laszlo

În 27 iulie, europarlamentarul Laszlo Tokes i-a cerut premierului Ungariei, Viktor Orban, la lucrările Universităţii de Vară “Balvanyos”, ca împreună cu Guvernul pe care îl conduce să construiască “un sistem de cooperare naţională”, astfel încât să ofere “protectorat” Transilvaniei, “aşa cum a făcut Austria cu Tirolul de Sud”. “Trebuie să vedem ce preţ plătim pentru această unitate (unitatea maghiarilor – n. r.). Îl rugăm pe premierul Viktor Orban şi Guvernul condus de el să construiască un sistem de cooperare naţională, în aşa fel încât să oferiţi protectorat Transilvaniei, cum a făcut Austria cu Tirolul de Sud”, declara Laszlo Tokes, în prezenţa premierului Ungariei. Laszlo Tokes mai spunea că Băile Tuşnad, unde s-a desfăşurat Universitatea de Vară “Balvanyos”, reprezintă o zonă autonomă a Ţinutului Secuiesc.

 

Facebook Comments

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

<