Emil Boc: Victor Ponta e mai mult un agent al Gord Corporation decat al statului roman

Emil Boc: Victor Ponta e mai mult un agent al Gord Corporation decat al statului roman

by September 11, 2013 0 comments

PSD-PC - PDL - NEGOCIERIFostul premier Emil Boc susţine că şeful Guvernului, Victor Ponta, e mai mult “un agent” al Roşia Montană Gold Corporation decât al statului român, întrucât a trimis Parlamentului un proiect de lege “cu dedicaţie” şi a vorbit de despăgubiri pe care “probabil i le-au dat cei de la Gold Corporation”. Emil Boc, primar al municipiului Cluj-Napoca, a fost întrebat, miercuri, într-o conferinţă de presă, cum comentează declaraţiile premierului Victor Ponta despre despăgubirile pe care le-ar plăti statul român companiei canadiene în cazul în care proiectul minier de la Roşia Montană nu va începe.

“Eu cred că premierul Victor Ponta este mai mult un agent al lui Gold Corporation decât al statului român, din modul în care se comportă. În primul rând, prin proiectul de lege neconstituţional pe care l-a trimis la Parlament – este un proiect făcut cu toate excepţiile de la toate legile în vigoare, cu dedicaţie pentru Gold Corporation. Un premier trebuie să apere în primul rând interesul public, nu interesul privat al unei companii. În al doilea rând, vorbeşte de nişte despăgubiri pe care habar nu am de unde le-a scos, probabil că i le-au dat cei de la Gold Corporation, pentru că eu, cât am fost prim-ministru, nu am primit în Guvern niciun fel de notă, informare, care să spună că Gold Corporation cere două miliarde de dolari şi pentru ce. Câtă vreme proiectul nu are aviz de mediu, nu au de ce să ceară despăgubiri. Ei trebuie să respecte condiţiile precizate de legile europene în materie şi, ca atare, despre ce despăgubiri să fie vorba?”, a spus Boc.

Potrivit acestuia, afirmaţiile premierului Ponta despre eventulalele despăgubiri de miliarde de dolari fără a avea un temei legal “reprezintă o declaraţie părtinitoare pentru Gold Corporation”. “Gold Corporation s-ar putea să fluture această declaraţie într-un proces internaţional spunând: «vedeţi, şi prim-ministrul a recunoscut că trebuie să ne dea bani, cum să nu ne dea o instanţă internaţională bani?»”, a spus fostul premier.

Premierul Victor Ponta declara, luni, că în cazul proiectului Roşia Montană a dorit ca Guvernul să nu aibă o răspundere asupra acestuia, pentru a nu plăti despăgubiri, însă preciza că “în mod sigur” compania canadiană va intenta un proces şi cel mai probabil se vor plăti despăgubiri.

Facebook Comments Box

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.