Gold Corporation a cheltuit peste 300 de milioane de euro pentru promovarea exploatarii de la Rosia Montana. Echivalentul valorii a 11 tone de aur

Gold Corporation a cheltuit peste 300 de milioane de euro pentru promovarea exploatarii de la Rosia Montana. Echivalentul valorii a 11 tone de aur

by September 2, 2013 0 comments

imagesCAS3JVVSPierderile contabilizate de firma controlată de “Gabriel Resurces” în perioada 2008 – 2012 sunt de peste 206 milioane euro, potrivit antitepari.ro.  Cheltuielile “Roşia Montană Gold Corporation” (RMGC) nu reprezintă decât echivalentul a circa 11,76 tone aur. Potenţialul perimetrului Roşia Montană este însă de 300 tone aur şi 1.600 tone argint. “Roşia Montană Gold Corporation” SA (J01/443/1999, CUI 9762620) a cheltuit în ultimii 6 ani suma de 1.763.632.948 lei, adică peste 310 milioane euro. Însă tradusă în aur, această sumă reprezintă o nimica toată faţă de potenţialul exploatării, 11.757,553 kg aur.

Compania deţine la Roşia Montană (judeţul Alba), prin concesionare în vederea exploatării, cel mai important zăcământ de aur din România, evaluat la aproximativ 300 tone aur şi 1.600 tone argint.

În cei 6 ani, “Roşia Montană Gold Corporation” a raportat pierderi totale de 889.885.895 lei, echivalentul a peste 206 milioane euro.
Desfăşurate, aceste pierderi înseamnă venituri totale de doar 873.778.219 lei şi cheltuieli totale de 1.763.632.948 lei, adică peste 310 milioane euro.

Firma a fost înregistrată la data de 8 decembrie 1999, cu scopul clar de a exploata resursele de aur de la Roşia Montană printr-un procedeu controversat, bazat pe utilizarea de cianuri.

În toată această perioadă oficialităţile române nu au pus în discuţie niciodată posibilitatea ca aurul respectiv să fie exploatat de o eventuală altă companie, care să adjudece acest drept printr-o licitaţie, nici posibilitatea ca procedeul controversat să fie înlocuit cu unul mai prietenos cu mediul înconjurător. De conservarea sitului ca atare nici nu mai poate fi vorba.

Practic, aurul de la Roşia Montană a fost făcut cadou unei singure firme, “Roşia Montană Gold Corporation” SA, unica problemă rămasă nerezolvată, până zilele acestea, fiind data de la care se poate trece efectiv la exploatare.

Acţionarul majoritar al acesteia este firma înregistrată în Marea Britanie “Gabriel Resurces” Ltd, asociată deja, în mod paradoxal, cu statul român, prin “Compania Naţională a Cuprului, Aurului şi Fierului MINVEST” SA.

Statul român, şantajat să urgenteze începerea exploatării

Statul român a fost şantajat în această asociere să urgenteze acordarea autorizaţiilor. Astfel, participaţia statului ar creşte cu încă 5,69%, la 25% din acţiuni, dar condiţionat de emiterea la timp a tuturor autorizaţiilor, potrivit unui draft al Acordului între Guvern, “Gabriel Resources” şi “Roşia Montană Gold Corporation” pentru urgentarea începerii exploatării.

Conform “Mediafax”, care citează varianta preliminară de Acord, participaţia statului va creşte la 25% în două etape, ambele condiţionate de îndeplinirea cumulativă de către autorităţile române a mai multor obligaţii.

Astfel, în prima etapă va fi transferată o cotă de 3,6858% din acţiuni, rezultând o participaţie a statului de 23%, dar cu obligaţia ca acordul de mediu privind implementarea proiectului să fi fost emis şi aprobat prin hotărâre de guvern şi să nu conţină modificări semnificative faţă de proiectul prezentat şi propus prin raport şi studiul de fezabilitate, iar proiectul de lege care să aprobe exploatarea să fie adoptat.

În a doua etapă va fi transferată statului încă o cotă de 2% din acţiuni, dar cu condiţia ca toate autorizaţiile pentru începerea exploatării comerciale să fi fost emise în termene care nu au înregistrat întârzieri semnificative faţă de termenele prevăzute in calendarul de autorizare, iar proiectul de lege care aprobă exploatarea să fie în vigoare şi să îşi produce efectele.

În urma acestor operaţiuni, cota de participare a statului va urca la 25% şi va rămâne la acest nivel pe toată durata de valabilitate a licenţei de exploatare.

Guvernul a făcut deja legea

Guvernul a redactat şi aprobat deja, de la începutul săptămânii trecute, proiectul de lege care permite exploatarea la Roşia Montană. Dar cum Guvernul nu poate fi şi Executiv, şi Legislativ, în acelaşi timp, legea respectivă este trimisă Parlamentului, care va trebui să o aprobe. “Guvernul a aprobat acest proiect de lege care, potrivit procedurii, va trebui adoptat de Parlament”, se arată într-un comunicat al Guvernului.

Pe lângă datele generale referitoare la reglementarea exploatării minereurilor din perimetrul Roşia Montană, proiectul de lege mai prevede declararea afacerii ca fiind de utilitate publică şi de interes naţional deosebit, mandatarea unor entităţi publice să aducă la îndeplinire unele măsuri aferente exploatării minereurilor auro-argentifere din perimetrul Roşia Montană, precum şi modificarea unor acte normative privitoare la exproprieri şi autorizaţii de construcţie.

Facebook Comments Box

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.