Theodor Stolojan: Exploatarea de la Rosia Montana trebuie facuta dar nu in forma pe care o vrea Guvernul Ponta

Theodor Stolojan: Exploatarea de la Rosia Montana trebuie facuta dar nu in forma pe care o vrea Guvernul Ponta

by September 19, 2013 0 comments

131720778213167969611315213246draga-stolo-si-a-mai-tras-o-vila-la-mare-1[1]Fostul premier Theodor Stolojan e de parere ca exploatarea minereurilor de la Rosia Montana ar trebui facuta, de stat sau de catre o companie privata, insa nu asa cum vrea sa o faca guvernarea Ponta, schimband legi in beneficiul unei companii private.Europarlamentarul PDL a spus pentru Ziare.com ca e inacceptabil ca acest proiect sa fie adoptat in Parlament, despre care crede ca ar face o “magarie” ca la vanzarea Rompetrol, din care statul nu si-a recuperat nici acum partea, iar responsabilitatea a fost “pasata” Parlamentului, care nu stia exact ce voteaza.

Stolojan crede ca Guvernul trebuie sa-si asume realizarea proiectului de la Rosia Montana, care ar aduce multe beneficii Romaniei, dar doar dupa ce va revedea tot procesul si toate avizele.

Citeste mai jos interviul acordat Ziare.com de europarlamentarul PDL Theodor Stolojan:

Cum vedeti sansele proiectului de la Rosia Montana dupa ce s-a constituit comisia asta, ce credeti ca ar trebui sa se intample?

Avem comisia speciala din Parlament, care e dominata din PSD, si care cred ca va da “lumina verde” proiectului, dupa care urmeaza dezbateri in Parlament si vot.

Nu cred ca asta e problema, ci problema e de fond cu proiectul – e pur si simplu uluitor ca daca vrei sa faci o investitie cu o anumita dimensiune in Romania trebuie sa schimbi o serie intreaga de legi, sa le amendezi, sa faci schimbari, or treaba asta nu mai e in regula.

Atunci mai bine desfiintam legile si la fiecare proiect de investitii cream o legislatie ad-hoc. Ideea asta ca schimbam legislatia ca sa adaptam un proiect de investitii e o chestie care ma face sa spun ca numai stat de drept nu poti sa ne numesti.

In al doilea rand, daca citesti cu atentie acordul intre Guvern si compania privata, vezi ca Guvernul isi asuma obligatia sa emita acordul de mediu si alte autorizari necesare proiectului fara sa se abata sensibil de la ceea ce inseamna documentatia tehnica facuta de catre companie. Practic, ajustam o legislatie si capacitatea administrativa a Guvernului de a emite avize si autorizatii la cerintele companiei, nu la cerintele Romaniei, exprimate in legile respective. Sunt o serie de reguli care nu sunt in ordine cu acest proiect.

Daca ma intrebati unde se incadreaza aceasta problema, e ceea ce in tarile democratice cu state vechi se cheama “customize regulations”, adica sa croiesti o legislatie pe dorintele unui client.

 

Facebook Comments Box

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.