Traian Basescu, pe santierul gazeoductului Iasi-Ungheni: Aici a fost doar un spectacol de sunet si lumini

Traian Basescu, pe santierul gazeoductului Iasi-Ungheni: Aici a fost doar un spectacol de sunet si lumini

by September 20, 2013 0 comments

traian-basescu-am-invatat-sa-nu-mai-cred-in-politicieni-94992[1]Presedintele Traian Basescu a declarat vineri, pe santierul gazoductului Iasi – Ungheni, ca termenul lunii decembrie nu va putea fi probabil respectat pentru interconectarea conductelor de gaze din Romania si Republica Moldova. “Daca in contractul constructorului e trecuta luna februarie, trebuie sa tinem cont de acest termen si poate va trebui sa informam Bruxelles-ul ca nu vom putea da Moldovei acea jumatate de miliard de metri cubi de gaze”, a spus Basescu. “Poti sa faci spectacole de sunet si lumina la Rosia Montana ca-i intre noi, bagi niste mineri in galerie turistica si-i scoti. dar aici nu e turism, e geopolitica si se uita o Europa intreaga. Comisarul Oettinger stia ca in decembrie Moldova va primi gaze prin Romania”, a mai atacat presedintele Basescu, facind trimitere directa la vizita din august a lui Victor Ponta, cand premierul a fost intampinat pe un santier plin de tevi si utilaje, care ulterior au disparut.

Traian Basescu a mai spus ca “interconectarea e vitala” pentru Republica Moldova, declaratia sa venind pe fondul amenintarilor directe ale Rusiei la adresa Chisinaului. Reamintim ca trimisul special al Kremlinului pentru Transnistria, Dmitri Rogozin, a avertizat acum doua saptamani Republica Moldova ca parafarea Acordului de Asociere cu UE o va putea lasa fara gaze din Rusia – unica sursa de aprovizionare din import a Republicii Moldova in acest moment.

“Aici n-avem voie sa mintim. Este o problema extrem de importanta de prestigiu a Romaniei. Comisarul european pentru Energie, dl Oettinger, sie ca termenul limita este luna decembrie. Sper ca macar Transelectrica sa fie mai in grafic si pina in decembrie sa termine interconectarea electrica”, a mai spus Basescu.

Presedintele a povestit si o intimplare de pe vremea comunismului: “La Constanta se construia a treia nava de 150.000 de tone, petrolierul Libertatea. A venit Ceausescu, s-a aflat de vizita cu doua saptamini inainte, si o parte a navei s-a construit din placaje, ca sa para terminata. Cind a plecat Ceausescu multumit de ce vazuse,, s-au dat jos placajele”.

Reamintim ca lucrarile la gazoduct au inceput la sfarsitul lunii august.

Potrivit unui comunicat transmis, in 11 septembrie, de Presedintia Republicii Moldova, presedintele Traian Basescu si omologul sau moldovean, Nicolae Timofti, s-au inteles “sa faca demersuri in vederea accelerarii la maximum a constructiei gazoductului Iasi-Ungheni si a altor proiecte energetice moldo-romane asupra carora cei doi presedinti si Guvernele celor doua tari au convenit anterior, noteaza Mediafax.

Premierul Victor Ponta declara, in 31 august ca finalizarea gazoductului Iasi – Ungheni va avea loc in luna decembrie, raspunzand unei intrebari legate de faptul ca santierul respectiv ar fi abandonat si ca a disparut conducta adusa la inaugurare.

“Astea sunt prostiile tipice, nu a disparut nimic. Este licitatie adjudecata de catre una dintre cele mai bune firme, o firma austriaca, au termen sfarsitul lui decembrie, pana atunci. Eu inteleg atacurile politice si povestile, eu va spun ca la sfarsitul lui decembrie veniti cu mine sa inauguram gazoductul”, afirma Ponta.

Premierul Victor Ponta a fost prezent, in 27 august, in Republica Moldova la ceremonia de inaugurare a gazoductului Iasi-Ungheni, alaturi de premierul moldovean, Iurie Leanca, si comisarul european pentru Energie, Gunther Oettinger.

Prin gazoduct se urmareste asigurarea unui nivel superior de securitate energetica pentru Republica Moldova si partea estica a Romaniei, cu diversificarea surselor de alimentare cu gaz.

Facebook Comments Box

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

<