Traian Igas: PSD va avea propriul candidat la prezidentiale. E nevoie de o dreapta unita in jurul PDL, cu sprijinul lui Traian Basescu

Traian Igas: PSD va avea propriul candidat la prezidentiale. E nevoie de o dreapta unita in jurul PDL, cu sprijinul lui Traian Basescu

by September 24, 2013 0 comments

imagesCAP959DRFostul ministru de Interne, senatorul PDL Traian Igas, sustine, intr-un interviu acordat ziarului nostru, ca unificarea dreptei nu se poate face decat in jurul PDL, iar candidatul la prezidentialele de anul viitor trebuie sa provina din acest partid, necesar fiind sprijinul lui Traian Basescu. Acesta a precizat ca democrat-liberalii pornesc de la premiza ca PSD va avea propriul candidat la Cotroceni, iar batalia politica va da intre o alianta de dreapta si social-democrati.

Dialog reporter – Traian Igas:

1.     Domnule ministru Traian Igaș, începe să se vorbească tot mai mult de necesitatea unificării mișcării de dreapta, în contextul alegerilor prezidențiale,  deși există multe neînțelegeri între diferite formațiuni care se revendică din această zonă a politicii românești. Credeți că este posibilă această coagualare?

 In calitate de vicepresedinte al PDL, susțin cu toată convingerea necesitatea unificării mișcării de dreapta, ca fiind singura soluție pentru a contracara politica PSD. Mai ales, există convingerea că PSD va avea un candidat propriu la prezidențiale, dincolo de jocul pe care îl face în USL și disimulează o așa susținere a lui Crin Antonescu.

 

2.   Dar totuși, în ciuda disputelor din ultima perioadă, Victor Ponta și Crin Antonescu s-au împăcat și au dat garanții că USL va funcționa în continuare, iar premierul a declarat din nou că PSD îl va sprijini pe liderul liberal pentru fotoliul de la Cotroceni.

Aici este vorba despre un joc politic, despre menținerea unor aparențe pentru ca Guvernul Ponta să funcționeze în continuare, conștienți fiind și cei de la PSD și cei de la PNL că nu este momentul ruperii alianței. Dar, în același timp, se vede cu ochiul liber că Antonescu scade în sondaje de la o zi la alta, iar, în cele din urmă, PSD nu se va putea baza pe o mână moartă. Deci, noi, cei de dreapta trebuie să ne pregătim să înfruntăm, la prezidențiale un candidat de stânga.

3.      Cum vor ajunge toate partidele de dreapta să se așeze la aceeași masă și să ofere un candidat unic de vreme ce există dispute chiar și in interiorul PDL, nu mai zic de o neînțelegere între PDL și Partidul Mișcarea Populară?

Împreună va trebui să trecem peste orgolii, să lăsăm în spate disputele noastre, să trecem peste asta pentru că avem mai multe lucruri care ne unesc decât ne despart. Și mai ales avem un interes comun: câștigarea alegerilor prezidențiale.

4.      Dar cum putem înțelege faptul că gruparea Elena Udrea dă o mână de ajutor formării și organizării Partidului Mișcarea Populară? Nu reprezintă un pericol pentru funcționarea normal a PDL?

Nu există o asemenea grupare, iar Elena Udrea este un lider valoros al partidului nostru. Categoric, sunt nemulțumiri în PDL față de formarea acestui partid, mai ales că este format , în mare parte din oameni proveniți dintre democrat-liberali. Dar încercăm să ajungem la o înțelegere pentru a trece peste aceste asperități. Mai mult, noi milităm ca unificarea mișcării de dreapta să se facă în jurul PDL, cel mai puternic partid de dreapta.

În acest context, care este strategia Partidului Democrat în privința  relației cu Traian Băsescu?

Traian Băsescu a fost membru al PDL și a fost alături de noi în toate marile confruntări politice de până acum. Nu putem, așa deodată să vedem viitorul acestui partid fără domnul președinte. De aceea cred că și la alegerile prezidențiale de anul viitor, Traian Băsescu va fi alături de noi.

5        Adică să susțină la prezidențiale candidatul PDL?

Avem în vedere ca prin unificarea dreptei în jurul PDL, partidul nostru să ofere candidatul care să intre în competiție cu PSD, un candidat susținut de Traian Băsescu. Acest lucru îl dorim și milităm în acest sens.

 

6    Domnule Igaș, în calitate de ministru de Interne în Cabinetul Emil Boc, ce părere aveți de proiectul noului  Cod rutier elaborat de actualul ministru Radu Stroe?

Evoluția situației de pe drumurile românești determină unele modificări la actualul Cod rutier. Din păcate , însă, există în acest proiect o serie de măsuri abuzive, exagerate, în primul rând legate de perioada prea mare de suspendare a permisului auto. Cei care l-au gândit, au crezut că pot introduce unele prevederi maximale, pentru a fi o marjă de negociere, pentru a se putea câștiga ceva face de ce este acum. In schimb, pot preciza, că actualul ministru, Radus Stroe e depășit de situație și nu controlează ministerul. Există un grup în MAI care ia deciziile, iar Stroe doar le semnează.

 

7      Ținând cont de experiența dumneavoastră de ministru de Interne, ați fost țintă unor atacuri  violente din partea unor parlamentari în perioada guvernării PDL. Cum puteți caracteriza criticile virulente la adresa dumneavoastră proferate de senatorul Valer Marian?

Consider că domnul senator, căruia nu pot să-i pronunț, numele este plecat, de mult, cu pluta. Alfel nu pot exprima modul în care am fost terfelit în fel și chip, total nejustificat. Nu pot explica comportamentul său față de mine, nici măcar din perspectiva faptului că eu eram ministru, iar dânsul era în opoziție. Limbajul grosier, jignirile și atitudinea sa a fost dusă dincolo de o normală polemică normal între doi politicieni. De abia acum simt și cei de la PSD, pe pielea lor ce înseamnă să promovezi asemenea oameni în asemenea funcții. Atunci ei savurau comportamentul acestui personaj, care se vede limpede că nu are toate oile acasă. Oricum, și în Parlament se vede cu ochiul limpede, de la o poștă,  că nu este normal la minte. In rest, nu pot decât să-i urez sănătate. Cred că de asta are nevoie, nu de politică.

 

    Vă mulțumesc!

Facebook Comments Box

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.