Crin Antonescu cere dizolvarea comisiei parlamentare privind Rosia Montana

Crin Antonescu cere dizolvarea comisiei parlamentare privind Rosia Montana

by October 21, 2013 0 comments
Crin-Antonescu[1]Presedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat luni ca liberalii doresc infiintarea unei noi comisii parlamentare care sa dezbata un proiect de lege privind exploatarea aurifera. Antonescu a precizat ca reprezentantii Comisiei Rosia Monta trebuie sa dea un raport pe proiectul venit de la Guvern si apoi comisia sa fie desfiintata. Pozitia PNL apare in contextul in care Comisia Rosia Montana nu a dat un vot pe proiectul venit de la Guvern dar a elaborat un nou text de lege privind exploatarile aurifere. Totodata, liderii USL au stabilit vineri sa prelungeasca cu 30 de zile  termenul de predare a raportului Comisiei Rosia Montana.

“La sedinta Birourilor reunite ale celor doua Camere vom vedea daca propunem prelungirea termenului Comisiei  (…) Varianta pe care noi o ageream este ca aceasta comise sa dea un raport de respingere proiectului Guvernului si dupa aceea sa se constituie o alta comisie de initiere a unui proiect nou-nout in care desigur si propunerile domnului Iordache sau a celor din PSD sa fie discutate, completate (..) Pozitia noastra este ca mandatul Comisiei speciale, incredintat de Plenul Parlamentului, a fost strict acela de a se pronunta asupra proiectului de lege initiat de Guvern.

Pozitia noastra este aceea ca raportul Comisiei pentru acest proiect de lege sa fie de respingere si, asa cum am discutat la reuniunea de saptamana trecuta a USL aceasta Comisie, daca dorim, sau alta, sa fie constituita sa se prelungeasca mandatul acesteia sau sa fie constituita o alta care sa pregateasca initierea unui proiect de lege general privind regimul exploatarii resurselor naturale in Romania.

Din punctul meu de vedere este nevoie de o reglementare cu rang de lege generala privind regimul exploatarii, sigur ca in baza acestui cadru nou legislativ, Guvernul are la indemana sa, conform Constitutiei, legi si poate sa ia hotarari. Daca au majoritate pot sa faca ce vor, eu am spus punctul nostru de vedere”, a declarat Antonescu, la finalul unei intalniri cu parlamentarii PNL, membri in Comisia Rosia Montana.

Saptamana trecuta, la  dezbaterile din Comisia Rosia Montana, social-democratii au venit cu un nou proiect de lege, care scoate acordul cu RMGC si exploatarea de la Rosia Montana din text si reglementeaza doar exploatarea minereurilor auro-argentifere din cadrul unor proiecte miniere de interes public deosebit.

Liberalii au cerut in Comisie sa se dea un vot pe proiectul venit de la Guvern inainte de a incepe dezbaterile pe un nou proiect de lege insa propunerea nu a fost supusa la vot. In ciuda protestelor PNL si UDMR, social-democratii au amendat, cu ajutorul reprezentantilor PC, PP-DD si cei ai minoritatilor, proiectul de lege venit de la Guvern.

 

Facebook Comments

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.