Remus Vulpescu, denuntatorul in cazul dosarului de mita de la Ministerul Energiei

Remus Vulpescu, denuntatorul in cazul dosarului de mita de la Ministerul Energiei

by October 24, 2013 0 comments

ponta_vulpescu_34483000[2]Remus Vulpescu, directorul de cabinet al ministrului finantelor, Daniel Chitoiu, este denuntatorul in cazul dosarului de mita in valoare de 1,4 milioane euro pentru incheierea unui contract de furnizare de energie de aproape 263 milioane euro intre Hidroelectrica si firma Energon Power&Gas SRL, au declarat pentru HotNews.ro surse apropiate cazului. Denuntul la DNA a fost facut miercuri dimineata. Precizam ca Remus Vulpescu este unul dintre membrii Consiliului de Supraveghere al Hidroelectrica, fiind cel caruia i s-a promis suma de 1.400.000 euro pentru a vota in favoarea contractului cu Energon. Ramane insa un semn de intrebare legat de Rares Criste, cel care controleaza firma Energon. Deocamdata, nu au aparut informatii legate de un posibil rol al sau in acest dosar.

Precizam ca un director din Hidroelectrica, Eugen Bradean si un membru al consiliului de supraveghere al acestei societati, Ioan Mihaila, au fost retinuti miercuri seara in cazul unui dosar de mita in valoare de 1,4 milioane de euro pentru incheierea unui contract de furnizate de energie de aproape 263 milioane de euro. Aceasta este cea mai mare mita din ultima perioada anchetata de DNA.

Ioan Mihaila, membru in cadrul Consiliului de Supraveghere al S.C. Hidroelectrica S.A. si consilier al ministrului delegat pentru Energie, este acuzat de dare de mita, in timp ce Eugen Bradean, director de trading in cadrul S.C. Hidroelectrica S.A. si membru in cadrul Directoratului S.C. Hidroelectrica S.A., acuzat de complicitate la luare de mita si complicitate la dare de mita, au fost retinuti pentru 24 de ore.

Potrivit procurorilor DNA, in octombrie 2013, Ioan Mihaila a promis unui alt membru din acelasi Consiliu (denuntator in cauza) suma de 1.400.000 euro pentru ca acesta din urma, in exercitarea atributiilor de serviciu, sa voteze favorabil incheierea, de catre Hidroelectrica S.A, a unui contract bilateral pe patru ani, de vanzare a energiei electrice catre o anumita societate comerciala din Romania, pentru cantitatea de 7.012.800 MWh (1.157.112.000 lei aproximativ 262.980.000 euro), in conditii defavorabile pentru societatea de stat, afirma procurorii DNA, intr-un comunicat postat pe site-ul institutiei.

Promisiunea de dare de mita s-a facut cu ajutorul lui Eugen Bradean, director de trading in cadrul S.C. Hidrolectrica S.A. si membru in cadrul Directoratului Hidroelectrica S.A.

Suma promisa cu titlu de mita urma a fi disimulata sub aparenta unui contract de comision care ar fi fost incheiat de catre o firma off-shore si firma achizitoare a energiei electrice, potrivit procurorilor.

Potrivit actului constitutiv al companiei Hidroelectrica, puterea de decizie este repartizata intre Adunarea Generala a Actionarilor, Consiliul de Supraveghere si Directorat. Astfel, toate contractele de vanzare a energiei electrice peste cantitatea totala contractata de 500 Giga Watti Ora (Ghw) trebuie aprobate in Consiliul de Supraveghere, din care facea parte Mihaila Ioan. Asemenea contracte sunt supuse anterior avizarii Directoratului din care facea parte si Bradean Eugen.

Procurorii au dispus retinerea celor doi pentru 24 de ore, urmand a fi prezentati la Tribunalul Bucuresti cu propunere de arestare preventiva pentru 29 de zile.

In acest dosar, procurorii au beneficiat de sprijinul de specialitate al Serviciului Roman de Informatii.

Facebook Comments Box

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.