Tortionarul Ion Ficior, fost sef al penitenciarului Periprava, pus sub acuzare pentru genocid

Tortionarul Ion Ficior, fost sef al penitenciarului Periprava, pus sub acuzare pentru genocid

by October 24, 2013 0 comments

ion-ficior-octav-ganea[1]Fostul tortionarul Ion Ficior a fost pus sub acuzare pentru genocid, in dosarul privind moartea unor detinuti la Colonia de munca Periprava, unitate pe care a condus-o in perioada 1958-1963, potrivit unor surse judiciare citate de Mediafax. Ficior s-a prezentat joi la Parchetul General, in dosarul in care Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc (IICCMER) a depus un denunt impotriva lui pentru genocid, noteaza Agerpres.

Potrivit IICCMER, colonelul (r) Ioan Ficior, care a detinut functiile de comandant si loctiitor de comandant la Periprava in perioada 1958-1963, a introdus si coordonat un regim de detentie represiv, abuziv, inuman si discretionar impotriva categoriei detinutilor politici aflati la Periprava.

De asemenea, cercetarii de la IICCMER sustin ca Ioan Ficior a pus in aplicare un regim de exterminare, caracterizat prin lipsa hranei, lipsa medicamentelor si a ingrijirilor medicale, batai si alte violente, lipsa conditiilor elementare de trai si, nu in ultimul rand, prin numarul impresionant de decese survenite.

Conform denuntului, Institutul a identificat cel putin 103 cazuri de deces, inregistrate in perioada 1958-1963, in randul detinutilor politici de la Periprava, perioada in care Ficior a exercitat functii de conducere a coloniei de munca.

Ioan Ficior este al doilea sef de penitenciar acuzat de genocid, dupa Alexandru Visinescu, fost comandant al Penitenciarului Ramnicu Sarat in perioada 1956-1963.

Facebook Comments

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.