Lumea afacerilor lui Stelian Fuia. Unde se termina politica si incep infractiunile

Lumea afacerilor lui Stelian Fuia. Unde se termina politica si incep infractiunile

by November 20, 2013 0 comments

imagesCAQ44H9JCazul Calarasi provoaca multe valuri, in conditiile in care este implicat numele lui Traian Basescu. Nu este vorba doar de un imprumut preferential obtinut de fiica presedintelui, lucrurile complicandu-se de la o zi la alta, in urma dezvaluirilor din presa. Ziarul nostru a scris, anul trecut, in exclusivitate despre afacerile la limita sau  in afara legii a fostului ministru al Agriculturii din ultimul Guvern PDL (2011), Stelian Fuia, un apropiat al lui Traian Basescu. Toate in zona Calarasi, in localitatea Fundulea, in apropiere de celebra comuna Nana. Fuia a devenit un personaj cunoscut dupa ce DNA l-a trimis in judecata pentru delapidarea statiunii de cercetari agricole Fundulea.  Acelasi Stelian  Fuia este foarte bun prieten cu consilierul prezidential, Adrian Radulescu, cel care a sfatuit-o pe fiica presedintelui sa cumpere teren in zona Calarasi ( respectiv comuna Nana).

De asemenea, amintim faptul ca presedintele Traian Basescu  a fost invitatul special al  “Zilelor cercetarii Procera”, de la Fundulea, organizata de inculpatul Stelian Fuia. La acest eveniment, Basescu a fost insotit de consilierul prezidential, Adrian Radulescu. Amintim faptul ca firma SC Procera este implicata in capusarea si distrugerea statiunii Fundulea, potrivit rechizitoriului procurorilor DNA. Aceasta societate este controlata de familia Fuia ( sotie, sora, cumnata), societate pe care o regasim in multe afaceri cel putin dubioase.

Intreaga retea Fuia a fost prezentata de ziarul nostru in mai multe articole publicate anul trecu

 

Va redam in integralitate aceste articole:

 

Relatiile nepotrivite dintre deputatul Stelian Fuia si Stefan Poienaru. Trafic de influenta si conflict de interese

 

 

Fostul ministru al Agriculturii, deputatul Stelian Fuia s-a folosit de demnitatile publice pentru a interveni pe langa organele de ancheta in favoarea  partenerului sau de afaceri, Stefan Poienaru. Fuia, in calitate de presedinte al comisiei de agricultura din Camera Deputatilor, a trimis la sfarsitul anului trecut,  mai multe  adrese oficiale, DNA si ministerelor  Justitiei, Internelor si Agriculturii, pledand cauza lui Poienaru,  in conditiile in care acesta era urmarit penal de DNA , era cercetat de Politie in mai multe dosare si era in proces cu ADS.  Fuia vorbea in numele Parlamentului iar adresele contineau stampila forului legislativ. Cum se explica aceasta situatie? Simplu: fratele fostului ministru este asociat in intr-o firma cu Stefan Poienaru, iar societatile detinute de familia lui Fuia ii furnizeaza aceluiasi Poienaru, diferite produse agricole. De altfel, Fuia s-a plasat in stare in stare de conflict de interese si in perioada cand a fost ministru al Agriculturii  (in Guvernul Ungureanu), deoarece Stefan Poienaru se afla in proces cu Agentia Domeniilor Statului, agentie din subordinea ministerului de resort.

 

Fostul ministru a intervenit pe langa institutiile statului in favoarea lui Poienaru

Stelian Fuia s-a pronuntat  anul atrecut, in favoarea intereselor financiare ale  lui Stefan Poienaru , in calitate de presedinte al comisiei de agricultura din Camera Deputatilor.  El s-a plasat intr-o stare de incompatibilitate ( poate chiar trafic de influenta), cand in numele functiei parlamentare, a trimis o adresa catre Ministerul Agriculturii ( atunci condus de Valeriu Tabara), Ministerul Justitiei, Ministerul Administratiei si Internelor si DNA, sustinand cauza  omului afaceri Stefan Poienaru, asociat cu familia Fuia. “Cu memoriul nr. 24/37/2011, s-a adresat comisiei noastre, administratorul SC Vitifam SRL Fetesti, judetul Ialomita, nemultumit de faptul ca unele institutii ale statului nu respecta prevederile legii 268/2001 privind privatizarea societatilor comerciale ce detin in administrare, terenuri proprietate publica si privata a statului cu destinatie agricola si infiintarea Agentiei Domeniilor Statului si nu pun in aplicare sentinte judecatoresti, ramase definitive”, se arata in memoriul trimis de Fuia catre institutiile abilitate.

In aceasta nota, Stelian Fuia, critica ADS ca afecteaza interesele societatii lui Poienaru: “Cu toate ca in legea 268/2001, prevederile de la art 21 sunt clare, concise si fara echivoc, ADS din cadrul Ministerului Agriculturii a concesionat suprafata de 8546 ha teren agricol Societatii Comerciale A&S International SRL, in defavoarea Societatii Comerciale Vitifam SRL Fetesti, societate care detine in proprietate activele”. Drept urmare, Stelian Fuia se pronunta, pe fata,  in favoarea societatii lui Poienaru, asociatul fratelui sau: “Conform prevederilor legii 268/2001, ADS trebuie sa concesioneze suprafata sus mentionata, prin atribuire directa, lui SC Vitifam SRL Fetesti, care detinea in proprietate toate activele si nu lui SC A&S International 2000 SRL”.  In final, Stelian Fuia, in calitate de presedinte al comisiei de agricultura din Parlamentul Romaniei, roaga institutiile sesizate ( trei ministere si DNA) sa dispuna analiza cazului si “ luarea de masuri, in functie de atributiile institutiei dumneavoastra”.

Coincidenta saau nu, dupa ce presedintele comisiei de agricultura, Stelian Fuia trimitea aceasta nota Ministerului Justitiei ( condus atunci de Catalin Predoiu), Stefan Poienaru isi angaja, pentru a reprezinta firmele sale, casa de avocatura Zamfirescu, Racotii&Predoiu.

Interventia lui Stelian Fuia in favoarea asociatului familiei sale, Stefan Poienaru nu poate fi caracterizata decat ca interventie ( trafic de influenta) pe langa institutiile statului. Cu atat mai mult cu cat, Poienaru se afla in proces cu Ministerul Agriculturii( in speta ADS), este urmarit penal de procurorii DNA si cercetat de Politie.

Fratele lui Fuia, actionar la firma lui Poienaru

Fratele ministrului Agriculturii este actionar la holdingul SC Agrofam SRL Fetesti, detinut de omul de afaceri Stefan Poienaru. Una dintre firmele acestui holding, SC Vitifam SRL, al carui administrator este acelasi Poienaru se afla in proces cu ADS, aflata in subordinea Ministerului Agriculturii. Agentia Domeniilor Statului a dat in judecata, in 2007 societatea lui Poienaru pentru ocuparea si exploatarea  abuziva a 1000 de ha din proprietatea statului, teren administrat de ADS. Procesul nu este inca finalizat. In asemenea conditii, ce interese a reprezentat reprezinta  Stelian Fuia atunci cand a fost ministru al Agriculturii ( in guvernul Ungureanu)? Ale ministerului Agriculturii in fruntea caruia s-a aflat , sau ale familiei sale, partener de afaceri cu Poienaru?  Mare dilema!

Familia Fuia distribuie holdingului Agrofam produse chimice

O stransa relatie de afaceri exista de multa vreme intre  Stelian Fuia si mosierul Stefan Poienaru.  Firmele fostului ministrul distribuie, prin intermediari, produse chimice (pesticide, insecticide), holdingului SC Agrofam, detinut de Poienaru. Familia Fuia detine 5 firme specializate in comercializarea de produse chimice destinate agriculturii: SC Procera, SC Procera AgroChemicals, SC Synchem Agroindustries, SC Fuia Management &Investements si SC Procera Biofuels. Stelian Fuia a fost director executiv intre 2002-2005 la SC Procera AgroChemicals, unde momentan, administrator este sora  acestuia, Alexandria Fuia. Sotia fostului ministru, Maria Ina Fuia este manager la SC Procera SRL. Societatea Procera AgroChemicals distribuie angros, produse chimice  firmelor SC Prosal 2006 si SC Pestisem Trade. Actionar la Prosal 2006 este Daniel Obada, directorul Directiei Agricole Calarasi, iar la Pestisem Trade – directorul APIA Calarasi, Ilie Munteanu. In acelasi timp, holdingul lui Poienaru, achizitioneaza produse chimice de la SC Prosal 2006 si SC Pestisem Trade.

Poienaru are mari probleme cu justitia

Astfel, in 2007, Agentia Domeniilor Statului a dat in judecata holdingul Agrofam pentru ocuparea si exploatarea abuziva , timp de 6 ani a 1000 de ha teren arabil pe raza comunei Gradistea ( Calarasi) din proprietatea statului. In acest caz, procurorii s-au autosesizat si i-au deschis omului de afaceri, Stefan Poienaru ( asociatul fratelui ministrului Agriculturii), un dosar penal cu nr 201/P/2011pentru un prejudiciu adus statului de 9 milioane de euro, dar si pentru fals, uz de fals in declaratii depuse la APIA Ialomita, in vederea obtinerii de subventii de peste 1,5 milioane euro. De asemenea, DNA i-a mai instrumentat lui Poienaru un dosar penal, nr 8665/65/19.09.2011 pentru fals, uz de fals si evaziune fiscale. In acelasi timp, Parchetul de pe langa Tribunalul Bucuresti, are in lucru 4 dosare penale in care inculpat este acelasi Poienaru, tot pentru evaziune fiscal, fals si uz de fals, in urma caroa procurorii au pus sechestru asigurator  asupra Silozului din Fetesti, deoarece prejudiciul adus statului se ridica la 2 milioane de euro. Dosarul a fost deschis in urma unui control efectuat de politistii de la IGPR, inspectorii de la Garda Financiara si ANAF. Potrivit acestui dosar,  prin adresa 8765/65/01.09.2011, IGPR a solicitat Garzii Financiare si ANAF verificarea contractelor incheiate intre firmele lui Poienaru cu ADS si APIA Calarasi –Ialomita. De asemenea, Poienaru mai este cercetat intr-un alt dosar penal, nr 108.570/2011 instrumentat de politistii IPJ Ialomita, fiind acuzat de inselaciune si tuburare de posesie, fals si uz de fals.

Aici puteti gasi atasate toate documentele: (http://ancheteonline.ro/2012/06/relatiile-nepotrivite-dintre-deputatul-stelian-fuia-si-stefan-poienaru-trafic-de-influenta-si-conflict-de-interese/)

In atentia oamenilor de afaceri: deputatul Stelian Fuia si-a tepuit un partener din Singapore

 

 

O firma a deputatului Stelian Fuia a fost chemata in judecata pentru refuzul de a plati o datorie de peste 600 000 de euro la o societate comerciala din Singapore. Potrivit unei plangeri depuse la Tribunalul Calarasi, SC Procera Agrochemicals Romania SRL a incheiat un contract de vanzare –cumparare  cu Pacific Agriscience pe data de 28.07.2009, in valoare de 829.440 dolari privind achizitionarea de produse agricole. La SC Procera SRL  sunt asociati Stelian Fuia, sotia sa, Ina Maria,  fiica si ginerele sau, Alexandrina State si Daniel.

Desi a intrat in posesia bunurilor prevazute in contract, firma deputatul PDL a refuzat sa achite suma de 595.003, la care se adauga 53.485 dolari, reprezentand penalitati de plata. “Conform prevederilor art 7 din Contract, debitoarea Procera avea obligatia de a plati subscrisei contravaloarea produselor livrate in termen de 180 de zile de la data emiterii de catre transportator a conosamentului, adica pe data de 19.01.2010”, se spune in plangerea penala intocmita de casa de avocatura Musat &Asociatii. Mai mult, se precizeaza  in documentul firmei pagubite, societatea din Sigapore a achitat costurile vamale, “precum si costurile aferente activitatilor de manipulare a produselor achizitionate de catre debitoarea noastra, costuri care se ridica la suma de 22.323 dolari si care cadeau in sarcina Procera”.

Totul legal in acte si documente

“De mentionat ca subscrisa (n. r.  firma din Singapore) am emis catre debitoarea Procera, factura in cuatum de 829.440 USD aferenta contractului de vanzare-cumparare din data de 16.12.2008 si factura in cuamtum de 284.200 USD aferenta contractului vanzare-cumparare din data de 28.07.2009 pe care debitoarea a inteles sa le achite numai in parte”, se mai spune in plangere.

Astfel, “desi sumele datorate de catre Procera erau scadente la aproximativ  11 luni de zile, din corespondenta electronic purtata cu reprezentantii debitoarei in data de 16.06.2010, acesta nu doar ca recunoaste debitul, dar mentioneaza ca urmeaza sa-si achite sumele restante”.

Familia Fuia a garantat afacerea. Degeaba!

Mai mult, asociatii firmei datoare, Alexandrina State si Daniel State, precum si Ina Maria Fuia si Stelian Fuia, au emis in favoarea firmei din Singapore, angajamente de garantie personala prin care au garantat plata tuturor sumelor restante, “pana la limita sumei de 500 000 dolari”. “Avand in vedere debitele restante foarte mari, precum si intentia vadita de a nu mai achita aceste sume, am solicitat asociatilor din firma Procera sa faca plata sumelor datorate, insa nu am primit niciun raspuns. Totodata, desi subscrisa i-am convocat la conciliere directa pentru data de 21.10.2010, acestia nu au inteles sa se prezinte in vederea identificarii unei solutii pentru a ne putea recupera sumele restante”, se specifica in plangerea penala.

Aceasta plangere penala a fost judecata de Tribunalul Calarasi, care, a decis, in data de 2.04.2011, ca a decis sa nu este competent sa judece aceasta speta, sustinand ca disputa dintre cele doua firme nu poate fi solutionata decat de o instanta internationala.

Ca o concluzie, familia deputatului PDL, Stelian Fuia, dupa ce si-a vazut in curte marfa adusa din strainatate, a dat un tun financiar de peste 500 000 de dolari. Firma pagubita este nevoita sa apeleze la un tribunal international pentru a putea sa-si recupereze datoria. In atentia oamenilor de afaceri: sa nu inchei contracte cu deputatul PDL, pentru ca iei teapa.

Facebook Comments Box

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.