PSD va infiinta in Parlament o comisie speciala pentru a ancheta modul in care Traian Basescu a achizitionat teren in Calarasi

PSD va infiinta in Parlament o comisie speciala pentru a ancheta modul in care Traian Basescu a achizitionat teren in Calarasi

by November 13, 2013 0 comments

cabinetul-ponta-s-a-pus-pe-treaba-astazi-noii-ministri-pun-la-punct-o-noua-scrisoare-de-intentie-catre-fmi-144470[1]Premierul Victor Ponta a declarat, miercuri, după o întâlnire cu grupurile PSD, că a discutat despre constituirea a două comisii de anchetă pentru retrocedările din Ardeal şi implicarea unor instituţii ale statului în achiziţionarea de terenuri pentru persoane private, el menţionând “Cazul Călăraşi”. Ponta a declarat că a discutat cu grupurile PSD despre descentralizare, buget, Roşia Montană, discursul premierului chinez precum şi despre două comisii de anchetă.
Legat de cele două comisii, Ponta a spus că una ar viza modul în care au fost făcute retrocedările, în special cele din Ardeal, iar cealaltă ar viza eventuale implicări ale unor instituţii sau ale unor persoane din conducerea unor instituţii publice în achiziţionarea unor terenuri pentru persoane private. El a ţinut să adăuge: “Cazul Călăraşi”.

Premierul a precizat că este dreptul Parlamentului să ancheteze, prin comisii, teme care i se par importante.

Presa a relatat recent că fiica cea mare a preşedintelui Băsescu, Ioana, a cumpărat un teren agricol de peste 300 de hectare în zona localităţii Nana din judeţul Călăraşi, consilierul prezidenţial Adrian Rădulescu menţionând că a consiliat-o la cumpărare. Ioana Băsescu preciza joi că în septembrie a achiziţionat un teren agricol de 290,41 hectare în judeţul Călăraşi, contractând un credit ipotecar pe 30 de ani de peste un milion de euro şi achitând din surse proprii aproape 280 de mii de euro. “În data de 9 septembrie 2013, am achiziţionat un teren în suprafaţă de 290,41 ha, în judeţul Călăraşi,de la o societate românească având asociat unic un cetăţean italian. Terenul a fost plătit dintr-un credit bancar ipotecar în valoare de 1.028.507,55 euro şi din surse proprii până la concurenţa sumei de 1.306.845 euro , adică suma de 278.337,45 euro”, arăta Ioana Băsescu într-o precizare

Preşedintele Traian Băsescu declara, pe 8 noiembrie, că a convins-o pe fiica sa cea mare, Ioana, să cumpere un teren de 290 de hectare, pentru că vrea să fie fermier şi a adăugat că, din familie, doar aceasta era eligibilă pentru a primi un credit ipotecar.

“Vreau să vă spun că tot ce a dat Ioana în comunicatul de ieri este corect. Vreau să vă spun că eu am convins-o să facă acest lucru, pentru că mi-am dorit eu să cumpărăm pământ. Creditul este luat de Ioana pentru că am încercat să îl iau eu şi, datorită veniturilor, banca nu mă putea finanţa. Singura din familie care a avut veniturile care să permită finanţarea a fost Ioana, datorită veniturilor ca notar, care au fost chiar la limită ca să ia un credit pe 30 de ani, ipotecar, garantat cu proprietatea, cu pământul care a fost evaluat la o valoare mai mare de experţii băncii decât valoarea care s-a plătit”, a spus Traian Băsescu.

Potrivit preşedintelui, banca nu a avut nevoie de nicio garanţie suplimentară, iar creditul este de tip credit ipotecar pentru agricultură.

“Îmi doresc mult ca în foarte scurt timp să reuşesc să îl trec pe numele meu, pentru că vreau să fiu fermier, v-am anunţat de mult timp că îmi doresc acest lucru şi nu văd nimic rău”, a mai spus şeful statului.

Despre infromaţiile privind “tot soiul de oameni care au probleme cu legea care au lucrat pământul”, Traian Băsescu a spus că lucrurile s-au făcut pe un contract cu o firmă extrem de puternică, care nu e din sudul ţării.

“Am vorbit cu foarte mulţi, la această suprafaţă nu poţi să ai şi pământul şi maşinile în acelaşi timp”, a mai spus Băsescu.

“Asta este problema pământului. Aş îndemna pe fiecare român, dacă poate, dar am văzut şi eu cum se face o creditare, nu poţi cu salariul unui preşedinte să obţii un credit cu care să cumperi 291 de hectare de pământ”, a declarat Traian Băsescu.

Facebook Comments Box

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.