Un fost director al RADET, condamnat la 6 ani de puscarie pentru coruptie

Un fost director al RADET, condamnat la 6 ani de puscarie pentru coruptie

by November 27, 2013 0 comments

procuror-dna-exista-mai-multe-filiere-in-garda-financiara-care-stopeaza-controalele-89915[1]Fostul director al Regiei Autonome de Distribuire a Energiei Termice (RADET) Bucuresti Ion Dabela a fost condamnat definitiv de magistratii Inaltei Curti de Casatie si Justitie la 6 ani de inchisoare cu executare pentru coruptie, in legatura cu derularea unui contract, in perioada 1998-2002, cu o firma germana, potrivit Agerpres. Decizia este definitiva. In acelasi dosar, judecatorii au admis recursul lui Mihai Radu Cucuiu (fost director tehnic la RADET) si l-au condamnat pe acesta la 3 ani de inchisoare cu suspendare, dupa ce in 2012 Curte de Apel Bucuresti ii aplicase o pedeapsa de 6 ani.

De asemenea, ICCJ a admis recursurile declarate de Ion Fatu (fost director general in Ministerul Industriilor si Resurselor) si Petco Uzunov, acestia fiind achitati.

In schimb, instanta suprema a mentinut pedepsele acordate altor inculpati de Curtea de Apel Bucuresti: Valentin Carali (fost ofiter superior in SRI) – 4 ani si 6 luni inchisoare, Liana Uzunov (fost director comercial RADET) – 4 ani, Marian Fatu (asociat la o societate comerciala) – 5 ani, Eduard Valentin Pelengica (administrator de firma) – 6 ani.

In ianuarie 2004, Parchetului National Anticoruptie (actuala Directie Nationala Anticoruptie) a trimis in judecata opt persoane acuzate de savarsirea mai multor fapte de coruptie in timpul derularii unui contract economic negociat intre RADET Bucuresti si o firma germana.

Anchetatorii au retinut faptul ca, in perioada 1998-2002, persoane din conducerea RADET Bucuresti si intermediari au pretins si primit, in mod repetat, de la reprezentantii firmei germane Preussag Rohrsanierung GmbH bani si bunuri in valoare totala de peste 500.000 de marci germane, prin transferuri bancare sau cash, in vederea incheierii contractului economic respectiv si asigurarii ritmicitatii platilor pe care regia urma sa le efectueze.

Fostul director al RADET Ion Dabela este acuzat de savarsirea a patru infractiuni de luare de mita si de asociere in vederea savarsirii de infractiuni, ambele aflate in concurs real si in forma continuata.

Procurorii au stabilit ca acesta a primit cu titlu de mita, direct sau prin intermediul altor persoane cercetate penal in cauza, bani si bunuri in valoare totala de peste 100.000 de euro pentru ca, in calitatea pe care o avea, sa aprobe si sa sustina contractul de reabilitare a conductelor de termoficare din Bucuresti prin metoda propusa de firma germana.

Din probele administrate in cauza a rezultat ca Ion Dabela a mai pretins si primit sume de bani si alte bunuri (printre care si trei autoturisme de lux) de la reprezentantii a trei societati comerciale romanesti care aveau relatii economice cu RADET, pentru ca acesta sa accepte incheierea unor contracte, derularea lor in cat mai bune conditii si, in special, pentru asigurarea unei ritmicitati in platile efectuate catre acesti parteneri.

Mihai Radu Cucuiu – fost director tehnic la RADET, Liana Uzunov – fost director comercial si Ion Fatu – fost director general in Ministerul Industriilor si Resurselor sunt acuzati ca au primit, in mod repetat, de la reprezentantii germani diverse sume de bani si bunuri, in cuantum total de aproximativ 15.000 de euro pentru derularea negocierilor si implementarea tehnologiei germane in reteaua de termoficare bucuresteana.

Procurorii anticoruptie mai sustin ca Ion Fatu s-a angajat ca, in virtutea functiei pe care o detinea in cadrul Ministerului Industriei si Resurselor, sa faca demersuri la unitatile din subordinea acestuia in vederea incheierii de noi contracte ale unor societati romanesti cu firma germana.

De asemenea, el era acuzat ca a facut presiuni asupra unor conducatori de unitati pentru negocierea, incheierea si executarea unor contracte economice cu firma germana Preussag Rohrsanierung GmbH.

Valentin Gabriel Carali, fost ofiter superior in Serviciul Roman de Informatii, a fost trimis in judecata pentru luare de mita, complicitate la luare si dare de mita si asociere in vederea savarsirii de infractiuni, toate faptele aflate in concurs real si in forma continuata.

Ca ofiter de obiectiv in cadrul Directiei economice a SRI, Carali raspundea direct, pe linie de serviciu, de RADET Bucuresti si Ministerul Industriilor si Resurselor, in aceasta calitate putand interveni pe langa conducerea regiei bucurestene pentru acceptarea tehnologiei germane de reabilitare a retelei de termoficare din Capitala. Suma totala primita de acesta pentru intermedierea negocierilor a fost stabilita la peste 47.000 euro si 22.500 marci germane.

De asemenea, Marian Fatu, asociat unic la o societate cu raspundere limitata din Bucuresti, si Eduard Valentin Pelengica, administrator al unei societati bucurestene, sunt acuzati ca au pretins si primit, in nume propriu sau pentru responsabilii din conducerea RADET, diverse bunuri si sume de bani, cu promisiunea implicarii directe in intermedierea afacerii.

In acelasi dosar a fost trimis in judecata Petco Uzunov, acuzat de complicitate la luare de mita.

Facebook Comments Box

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.