Locotenentii lui Sorin Ovidiu Vantu au fost condamnati pentru delapidarea Petromservice

Locotenentii lui Sorin Ovidiu Vantu au fost condamnati pentru delapidarea Petromservice

by December 17, 2013 0 comments

578217-liviu_luca[1]Oamenii de bază ai sindicalistului-patron Liviu Luca şi ai lui Sorin Ovidiu Vîntu de la Petromservice, Gheorghe Şupeală, directorul general al societăţii, şi Zizi Anagnastopol, directorul financiar au fost condamnaţi la 5 ani de închisoare cu executare. Adrian Eftime, fiul sindicalistului Ion Eftime, desemnat de Sorin Ovidiu Vîntu să administreze Realitatea Media a fost condmnat la 4 ani de închisoare cu executare, iar afaceristul Laszlo Gyorgy Kiss, zis “Regele Off-shore-urilor” a primit 5 ani de închisoare. Contabila Mariana Iordăchescu, care controla mai multe firme off-shore, a fost singura care a primit o pedeapsă cu suspendare: 3 ani.

Condamnările

Gheorghe Şupeală: 5 ani de închisoare
Laszlo Gyorgy Kiss: 5 ani de închisoare
Zizi Anagnastopol Zizi: 5 ani de închisoare
Mariana Iordăchescu: 3 ani de închisoare cu suspendare
Ionuţ Adrian Eftimie: 4 ani de închisoare

Obligaţi să plătească prejudiciul de 30.981.025 de lei

Cei 5 inculpaţi au fost obligaţi, alături de SC Boaz Active SRL, la plata sumei de 30.981.025 de lei către PSV Company (fostă Petromservice) şi a menţinut sechetrul asigurator pus de procurori. Decizia poate fi contestată cu apel. Sentinţele au fost date de Tribunalul Bucureşti şi pot fi contestate cu apel.

Acuzaţiile procurorilor

Potrivit procurorilor Parchetului General, cei cinci au devalizat Petromservice, folosind o schemă simplă, gândită de Kiss şi aplicată de acesta şi în cazul altor afaceri, prin offshore-uri controlate de el şi de asociatul său, neozeelandezul Ian Tayler. Cele peste 8,5 milioane de euro au fost scoase din conturile companiei patronate de Liviu Luca sub forma unor plăţi pentru o serie de studii de piaţă, sigle şi spoturi menite să ajute la crearea unei noi imagini a societăţii pe care, arată anchetatorii, au trimis-o de fapt în insolvenţă. Studiile, ca şi siglele şi spo¬turile TV, fie erau nişte falsuri grosolane, fie conţineau informaţii descărcate de pe internet. Banii au intrat în conturile a două firme – Boaz Active SRL şi Laveco SRL – controlate de Kiss Laszlo şi de reprezentata sa, Mariana Iordăchescu.

O schemă internaţională

Mare parte a sumei, peste 6,8 milioane de euro, au ajuns apoi în contul societăţii IT&Media, cu sediul în Delaware (SUA) – un offshore creat de Kiss Laszlo pe conturile căruia a fost împuternicit Adrian Eftime. Eftime a retras integral cele 6,8 milioane de euro, în perioada 9 aprilie 2008 – 28 mai 2008, din conturile offshore-ului, deschise la o bancă din Bulgaria.

Documentele SRI şi ONPSB

Două documente semnate de SRI şi de Oficiul Naţional pentru Prevenirea Spălării Banilor duc la concluzia că Sorin Ovidiu Vîntu se află în spatele “falimentării controlate şi voite“ a Petromservice au pornit ancheta în acest dosar. Raportul ONPCSB este una dintre probele importante ale procurorilor care i-au trimis în judecată, pentru delapidare şi spălare de bani, pe Gheorghe Şupeală, directorul general al PSV Company, pe Zizi Anagnastopol, directorul financiar, pe Adrian Eftime, fiul sindicalistului Ion Eftime, desemnat de Sorin Ovidiu Vîntu să administreze “Realitatea Media”, dar şi pe Kiss Laszlo, specialist în înfiinţarea de offshore-uri. De altfel, inspectorii de la “Spălarea Banilor”arată că Ion Eftime a fost numit administrator la “Realitatea Media”, societate care era controlată de SOV, şi al cărei acţionar era chiar PSV Company. Un alt indiciu ar fi că principalul acţionar al PSV Company este firma cipriotă Elbahold limited, controlată de acelaşi Sorin Ovidiu Vîntu.

Off-shore-urile lui SOV

“Astfel, putem aprecia că au fost identificate indicii temeinice de spălare a sumei totale de 576.725.000 de lei (aproximativ 157.000.000 euro), reprezentând plăţile efectuate din contul PSV Company către societăţile Boaz Active SRL, Laveco SRL, Corservil SRL, Global Video Media SRL, GMC Media Box SA şi Demera Investements LTD”, conchide raportul ONPCSB. Două dintre aceste offshore-uri, GMC Media Box SA (unde s-au transferat aproximativ 86 de milioane de euro) şi Demera Investments LTD (unde s-au transferat 40.000.000 de euro), au fost identificate ca fiind controlate de Vîntu.

“Interese coagulate în jurul lui Vîntu”

Concluziile raportului ONPCSB au fost confirmate şi de o notă a SRI, declasificată în august 2010, semnată de generalul de brigadă Florian Coldea, adjunctul SRI. Serviciul Român de Informaţii a monitorizat, în baza unor mandate de siguranţă naţională emise de Curtea Supremă de Justiţie, gruparea coordonată de Laszlo Kiss, supranumit “Regele offshore-urilor”. Kiss a intrat în atenţia SRI, întrucât era implicat, alături de oamenii din jurul lui, în organizarea unor ample circuite finaciar-bancare în cadrul cărora erau utilizate conturi ale unor off-shore-uri controlate de acesta, prin care se urmărea reciclarea unor sume imense de bani provenite din activităţi ilegale. De asemenea, SRI susţine că Laszlo Kiss se sustrăgea de la plata obligaţiilor către bugetul de stat. În nota SRI se mai arată că printre clienţii grupării coordonate de Kiss se numără Adrian Eftime şi tatăl acestuia Ion Eftime “acesta din urmă fiind exponentul unui grup de interese coagulat în jurul lui Sorin Ovidiu Vîntu.”

Combinaţii internaţionale

Generalul Coldea mai notează că una dintre firmele de tip off-shore înregistrată de Kiss pentru a fi folosită de familia Eftime în circuitele financiar-bancare şi în afacerile derulate este “In Capital Partners LTD” – înregistrată în insulele Seychelles. “În cadrul acestei firme este interpus ca administrator Ian Taylor (34 de ani), cetăţean neozeelandez, acesta figurând cu calitatea amintită la circa 85 de firme autohtone şi mai multe offshore-uri controlate de grupare,” subliniază SRI. Serviciul secret mai susţine că un rol important în cadrul operaţiunilor derulate de “In Capital Partners LTD” îl are cetăţeanul britanic Foster Neil George (51 de ani), coacţionar al societăţii alături de Adrian Eftime, “reprezentantul Băncii HSBC în Orientul Mijlociu, influent om de afaceri în spaţiul menţionat”.

Eftime: “Noi avem bani cash”

SRI a exemplificat în notă printr-o convorbire telefonică de la 10 septembrie 2009, “greutăţile” pe care Adrian Eftime le avea atunci când trebuia să transfere bani “albi” în ţară. “E foarte complicat că trebuie să iau banii, trebuie să-i bag eu în bancă, trebe să-i trimit în afară, din afară trebe să-i duc iară în România şi iar trebe să văd cum îi scot în România. Mi-e foarte complicat să fac chestia asta, că nu ştiu cum să… Se pierd mulţi bani, ştii. Noi avem bani cash. Io dacă-i pun în bancă, mă întreabă banca de unde îi am, cum îi am, tra-la-la. După care trebuie să-i scoţi în afară, ca să-i scoţi în afară îţi trebuie contract că nu poţi să scoţi bani din ţară, nu te lasă banca. Foster (Foster Neil George -n.r.) trebuie să ştie lucrurile astea, că intru la spălare de bani, prostii din astea. După care, când bagi banii iar în România, iar e complicat. De asta spun. Io spun că tata (Ion Eftime -n.r.) bagă banii ăştia şi… adică, tata poate să-i confirme, când ne întâlnim putem discuta”, i-a spus Adrian Eftime partenerului său de afaceri Dina Constantin.

Facebook Comments Box

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.