Criticile lui Theodor Stolojan la adresa lui Mugur Isarescu: Guvernatorul BNR ar trebui sa lase apelurile patetice

Criticile lui Theodor Stolojan la adresa lui Mugur Isarescu: Guvernatorul BNR ar trebui sa lase apelurile patetice

by January 9, 2014 0 comments

131720778213167969611315213246draga-stolo-si-a-mai-tras-o-vila-la-mare-1[1]Fostul premier Theodor Stolojan critica “apelurile patetice” pentru relansarea creditarii economiei de catre bancile din Romania, la o zi dupa ce guvernatorul Bancii Nationale, Mugur Isarescu, afirmase: “Dati credite, ca aveti de unde si e in interesul vostru”. Intr-un comentariu publicat pe Contributors.ro, Stolojan, in prezent europarlamentar PDL, afirma ca “nu lichiditatea impiedica relansarea creditarii, ci volumul impresionant al creditelor neperformante (21,7% din soldul creditelor, la sfarsitul lunii octombrie 2013)”.

In opinia sa, rezolvarea problemei creditelor neperformante trebuie sa fie prioritatea BNR si a Ministerului de Finante.

“Expertii Comisiei Europene si cei ai FMI au cerut BNR ca, pana la finele anului 2013, sa clarifice de ce bancile din Romania stau ani de zile in bilanturi, pe de o parte cu credite neperformante si, pe de alte parte, cu provizioane constituite. Si, evident, sa adopte masurile care se impun pentru ca aceste banci sa isi asaneze bilanturile”, afirma Theodor Stolojan.

Pe de alta parte, Ministerul Finantelor, condus in prezent de liberalul Daniel Chitoiu, “ar trebui sa urmareasca direct rezolvarea acestei probleme, intrucat fiecare leu constituit drept provizion (pentru acoperirea pierderilor determinate de creditele neperformante) reprezinta un leu mai putin profit impozabil”.

Facebook Comments Box

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.