Inspectia judiciara: Declaratiile premierului Victor Ponta referitoare la condamnarea lui Adrian Nastase afecteaza independenta justitiei

Inspectia judiciara: Declaratiile premierului Victor Ponta referitoare la condamnarea lui Adrian Nastase afecteaza independenta justitiei

by January 16, 2014 0 comments

victor-ponta-premier[1]Declaratiile premierului Victor Ponta despre condamnarea lui Adrian Nastase si celeritatea solutionarii unor sesizari penale afecteaza independenta justitiei si induc un sentiment de neincredere, potrivit concluziilor din raportul Inspectiei Judiciare, care va fi prezentat joi, in Plenul CSM. “Declaratiile premierului afecteaza independenta justitiei, inducand in randul populatiei un sentiment de neincredere”, a declarat pentru Mediafax purtatorul de cuvant al Inspectiei Judiciare, Tamara Manea.

Raportul a fost transmis joi dimineata si urmeaza sa fie prezentat in sedinta Consiliului Superior al Magistraturii, iar membrii Plenului vor decide daca si-l vor insusi, a precizat Tamara Manea.

Consiliul Superior al Magistraturii a sesizat, in 8 ianuarie, Inspectia Judiciara in cazul declaratiilor facute de premierul Victor Ponta atat despre condamnarea lui Adrian Nastase, cat si despre celeritatea solutionarii unor sesizari penale.

In sesizarea transmisa Inspectiei Judiciare, Sectia pentru judecatori a CSM arata ca declaratiile premierului au caracter politic, “iar in raport cu principiul separatiei puterilor in stat, Consiliul nu poate interveni in disputele de natura politica”.

Purtatorul de cuvant al Inspectiei Judiciare, declara, pentru MEDIAFAX, ca in urma sesizarii primite de la Consiliul Superior al Magistraturii, IJ va analiza daca au fost aduse atingeri sistemului judiciar prin declaratiile facute de premier in 6 ianuarie. In cadrul acestor verificari vor fi avute in vedere si declaratiile premierului Victor Ponta privind sesizarile trimise de Guvern la DNA.

“Nu vom verifica modul in care au fost instrumentate dosarele sau cum au fost solutionate, ci daca au fost tergiversari nejustificate”, preciza Tamara Manea.

Potrivit sursei citate, se va verifica in ce masura afirmatiile premierului Victor Ponta sunt reale.

“Premierul, in cadrul unei emisiuni televizate, a facut referire la mai multe dosare. Modalitatea prin care se va face verificare o va alege inspectorul”, spunea purtatorul de cuvant al Inspectiei Judiciare.

Facebook Comments

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

<