Traian Basescu: Romania vrea sa intre in zona euro in 2018-2019
by admin January 31, 2014 0 commentsPresedintele Traian Basescu a declarat vineri, intr-o conferinta federala de presa cu jurnalistii acreditati la Bundestag, ca Romania vrea sa intre in zona euro in 2018-2019, scrie n-tv. Seful statului a declarat, la Berlin, ca Romania doreste sa introduca moneda unica peste 4 sau 5 ani. In acest termen, tara va putea sa indeplineasca conditiile de aderare la zona euro.
Potrivit EUObserver, on cadrul conferintei sustinute vineri la Berlin presedintele Traian Basescu a aparat cu vehementa comunitatea roma, scrie Eu Observer.
“Resping termenu de migratie in cadrul UE, suntem cu totii cetateni europeni cu drepturi egale”, a declarat presedintele.
“Atunci cand Romania a intrat in UE, nu a existat nicio clauza care sa spuna ca romii ar trebui sa fie lasati pe dinafara”, a mai aratat Basescu.
Principalele declaratii facute de Traian Basescu:
- Va multumesc pentru invitatia de a fi la o conferinta de presa cu presa germana. Este o onoara si o oportunitate.
- Inainte de a intra in subiect as vrea sa va spun cateva cuvinte despre activitatea mea politica. Am fost ministru al Transporturilor in 5 guverne ale Romaniei, am fost de 2 ori ales in functia de primar general al Capitalei, Bucuresti, si 2 mandate consecutive de presedinte al Romaniei.
- Politica ramane totusi o activitate pentru care pot fi calificat pozitiv sau negativ de electorat, de romani. Meseria mea de baza este acea de ofiter de marina. Am fost comandant pe petroliere de mare tonaj, ceea ce a facut ca adesea in activitatea mea politica sa existe lipsa de diplomatie. Poate nu a fost cel mai rau lucru.
- Revenind la tema propusa pentru dezbatere, voi incepe cu cateva cuvinte despre Romania.
- Romania a devenit membra a UE la 1 ianuarie 2007. Efortul major de la acea data si pana in prezent a fost acela de integrare in structurile europene. Nu suntem la faza unei complete integrari insa tendinta continua este sa fim parte a acestui intreg care poate deveni in cele din urma UE.Inca suntem in afara zonei euro si in afara zonei Schengen ceea ce arata procesul de integrare este unul in devenire, in evolutie.
- Romania a fost si suporter dar si partener al tuturor deciziilor care aveau ca obiectiv sa creasca nivelul de integrare economica si sociala la nivelul UE.
- Suntem parte a Acordului Euro+, Romania a ratificat Tratatul Fiscal si a devenit parte a legislatiei interne, Romania va deveni parte a uniunii bancare prin propria ei optiune si asta pentru ca cea mai mare parte a bancilor din Romania sunt banci care provin din zona euro.
- Romania a trecut printr-o perioada de criza extrem de dificila si directia urmata pentru a iesi din criza a fost cea stabilita la nivel european, adica optimizarea propriilor sale costuri. Am fost nevoiti in 2010 sa luam masuri extrem de dificile pentru populatie pentru a iesi din deficit excesiv: reducerea salariilor in sectorul bugetar cu 25%, diminuarea numarului de angajati in sectorul public la nivel central si local cu 300.000 de salariati, am marit varsta de pensionare cu 5 ani pentru barbati si cu 7 ani pentru femei ajungang la 65 de ani varsta de pensionare in Romania. Nu mai putin importante au fost masurile luate legate de piata fortei de munca, puata care a fost liberalizata in Romania. Enunt o ultima masura; pentru a creste veniturile la buget, am marit TVA de la 19% la 24%.
- Pe fond, ideea iesirii din criza a fost optimizarea cheltuielilor bugetului de stat si nu introducerea de noi taxe directe care in perioada de criza ar fi afectat puternic companiile. Astfel, in perioada 2009-2010-2011 am reusit sa mentinem somajul la un nivel acceptabil fata de media europeana, adica un somaj de 6,7%. Paradoxal avem o usoara crestere a somajului dupa iesirea din procedura de deficit excesiv si, spunem noi, dupa reechilibarea finantelor publice si consolidarea macroeconomica.
- In ceea ce priveste relatia romana-germana, politic este o relatie excelenta, prin comportamentul pe care l-am avut atat in relatia bilaterala cat si prin relatia in cadrul structurilor europene.
- Masuri extrem de severe care au fost luare de Guvernul Romaniei in 2010 au dus la pierderea consistenta a alegerilor de catre guvernul de centru dreapta. In acelasi timp insa, partea pozitiva este ca in anul imediat urmator Romania a trecut pe crestere economica ceea ce arata ca masurile economice as spune relativ neutre pentru economie, dar care s-au indreptata catre zona care generase marele deficite au reprezentat solutiile corecte.
No Comments so far
Jump into a conversationNo Comments Yet!
You can be the one to start a conversation.