Basescu, despre aderarea la Schengen: Ar fi un bun lucru daca as putea face echipa cu un ministru la Interne care s-ar numi Iohannis

Basescu, despre aderarea la Schengen: Ar fi un bun lucru daca as putea face echipa cu un ministru la Interne care s-ar numi Iohannis

by February 14, 2014 0 comments

traian-basescu-citat-la-judecatoria-sectorului-5-in-procesul-cu-mugurel-surupaceanu-93900[1]Presedintele Traian Basescu s-a intalnit, vineri, la Bruxelles cu presedintele CE Jose Manuel Barroso, prilej cu care a fost abordat din nou subiectul intrarii Romaniei in Spatiul Schengen, seful statului spunand ca este gata sa faca echipa cu un ministru de Interne pe nume Klaus Iohannis.

Presedintele Romaniei a efectuat, vineri, o vizita de lucru la Comisia Europeana, in programul oficial figurand un dejun de lucru cu presedintele Barroso si o declaratie comuna.

Jose Manuel Barroso a trecut in revista, pe scurt, principalele subiecte abordate, precizand ca Romania va fi sustinuta “cu tarie” pentru continuarea reformelor si in vederea unei mai bune finantari.

“S-au facut progrese, ele trebuie sa continue”, a mai punctat presedintele CE.

Totodata, seful CE a dezvaluit ca presedintele Basescu a sustinut “cu entuziasm” proiectul de dezvoltare urbana Cluj Innovation City si a transmis ca s-ar putea sa se puna la dispozitie finantare europeana pentru acesta.

Pe de alta parte, Jose Manuel Barroso a facut referire si la raportul MCV adoptat in urma cu trei saptamani, subliniind ca Romania “a inregistrat progrese semnificative in multe domenii”, dar raman in continuare “ingrijorari” legate de sistemul judiciar si lupta impotriva coruptiei.

“Procesele de reforma trebuie sa continue, sa fie consolidate”, a mai punctat acesta.

In context, oficialul european s-a referit si la intrarea Romaniei in Spatiul Schengen, apreciind ca acest lucru trebuie sa se intample “cat de curand posibil”, pentru ca au fost indeplinite toate criteriile.

Presedintele CE a mai precizat ca s-a discutat si despre libera circulatie a cetatenilor Uniunii Europene, concluzia fiind ca trebuie sa se depuna toate eforturile pentru impiedicarea abuzurilor. De asemenea, cei doi oficiali europeni au mai discutat despre primul raport anticoruptie european, dat publicitatii recent de CE, precum si despre diverse solutii privind “imbunatatirea statului de drept”.

Un subiect important a fost situatia Republicii Moldova, despre care Barroso a spus ca nu este “o chestiune specifica Romaniei”, dar are o importanta strategica pentru intreaga Europa.

“Multumesc Romaniei pentru investitii si domnului Basescu personal (…) Anul trecut, la Vilnius, am semnat acordul de parteneriat si colaborare cu R. Moldova. E un semnal foarte important pe care l-am transmis, acordul e un pas important pe calea europeana”, a mai declarat Jose Manuel Barroso, anuntand ca intentioneaza sa dea curs invitatiei primite din partea oficialilor de la Chisinau pentru a efectua o vizita in Republica Moldova in prima parte a acestui an.

Facebook Comments

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

<