CNSAS a emis o nouă adeverință prin care constată că Băsescu nu a fost lucrător sau colaborator al Securității

CNSAS a emis o nouă adeverință prin care constată că Băsescu nu a fost lucrător sau colaborator al Securității

by February 13, 2014 1 comment

traian-basescu-citat-la-judecatoria-sectorului-5-in-procesul-cu-mugurel-surupaceanu-93900[1]Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS) a emis o nouă adeverință prin care constată că președintelui Traian Băsescu nu i se poate atribui calitatea de lucrător sau colaborator al Securității, după consultarea unor note referitoare la activitatea sa ca reprezentant al companiei Navrom. “Adeverim, prin prezenta, că elementele (…) prezentate nu se circumscriu prevederilor art. 2 lit. a și b din Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 24/2008 privind accesul la propriul dosar și deconspirarea Securității.

Insa, analistul politic, Mugur Ciuvica, cel care a a dazvaluit prezenta lui Basescu pe o lista de colaboratori ai Securitatii, sustine ca Basescu a mintit ca nu ar fi avut legatura cu ofiterii Securitatii inainte de 1989. Raman in continuare suspiciuni in privinta statutului actualului sef al statului inainte de Revolutie, desi Basescu incearca prin diferite documente sa argumenteze necolaborarea cu Securitatea. Problema o reprezinta prezenta acestuia , aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 293/2008, astfel, domnului Băsescu Traian, fiul lui Dumitru și Elena, născut la data de 04.11.1951, în Basarabi, județul Constanța, nu i se poate atribui calitatea de lucrător/ colaborator al Securității”, se arată în adeverința publicată joi de CNSAS, care a fost emisă pe 22 octombrie 2013.

Verificarea președintelui Băsescu s-a făcut în urma unei cereri din decembrie 2012 înaintată CNSAS de către cotidianul “Ring”.

CNSAS a mai emis decizii în 2002, 2004 și 2006 prin care s-a stabilit că Traian Băsescu nu a fost agent sau colaborator al Securității ca poliție politică. Decizia din 2006 a fost menținută în 2009 ca urmare a verificărilor derulate în acord cu prevederile legale, cu ocazia alegerilor prezidențiale.

Adeverința eliberată în 2013 în privința lui Traian Băsescu are la bază verificarea unor documente în două dosare ce nu mai fuseseră procesate. Astfel, într-unul din dosare, al cărui titular este W.R. și care are 86 de file, în urma verificărilor efectuate a fost identificat, la filele 2-4, un document intitulat Notă, olograf, nesemnat, înregistrat de către ofițer pe 6 iulie 1988 și atribuit de către acesta în antet lui Traian B. Documentul respectiv, prin coroborare, este atribuit reprezentantului Navrom în Belgia și Olanda, iar în cuprinsul acestuia sunt consemnate tratativele duse în cursul lunii mai 1988 de către reprezentantul Navrom cu firma “G.”.

“Alături de , firma deținea monopolul absolut al aprovizionării navelor noastre cu piese de schimb, monitoare santină, separatoare, dar și cu alimente, țigări, băuturi etc. în mod deosebit, prețurile și la monitoare și separatoare, precum și la piese de schimb erau extrem de ridicate”, se arată în adeverință.

Cel de-al doilea dosar are 26 de volume și conține documente privind supravegherea informativă a întreprinderilor românești și străine care desfășurau activități de import-export în Portul Constanța. În volumul 21, la filele 334-335, a fost identificată o altă notă informativă, dactilografiată, înregistrată pe numele “Traian”, la data de 25 septembrie 1989. În cuprinsul acesteia se exemplifică acțiunile întreprinse pe piața de navlosire în cursul anului 1989, precum și reușita acestora atât la nivelul negocierilor comerciale, cât și promovarea prin presa de specialitate, a intereselor României.

În documentul de pe site-ul CNSAS se arată că, potrivit art. 2 lit. b din Ordonanța de Urgență nr. 24/2008 privind accesul la propriul dosar și deconspirarea Securității, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 293/2008, calitatea de colaborator al Securității nu poate fi reținută decât în privința persoanelor care au furnizat informații “prin care se denunțau activitățile sau atitudinile potrivnice regimului totalitar comunist și care au vizat îngrădirea drepturilor și libertăților fundamentale ale omului”.

În 15 februarie 2004, Mugur Ciuvică, în calitate de purtător de cuvânt al Acţiunii Populare şi candidat la funcţia de primar al Capitalei, a prezentat, într-o conferinţă de presă,un document despre care a susţinut că demonstrează faptul că Traian Băsescu „a fost turnător la Securitate” şi că „a trăit timp de 14 ani, din decembrie 1989 până acum, într-o continuă minciună”. Documentul era un „Registru cu persoanele din rândul membrilor P.C.R. pentru care s-a dat aprobarea să sprijine munca de Securitate”. în care figura numele lui Traian Băsescu şi era trecut anul 1978. În conferinţa de presă, Ciuvică a afirmat că actualul preşedinte a fost un „informator ordinar, unul ce îşi turna colegii şi prietenii la Securitate, primind pentru aceasta o sumă de bani, dar şi sprijinul pentru a promova profesional” şi că „informaţiile unor turnători ca Traian Băsescu, ajunse pe mâna Securităţii, au distrus vieţi, cariere şi au trimis oameni în puşcăriile comuniste”.

În cursul procedurilor în faţa primei instanţe a fost depusă o adresă din partea C.N.S.A.S., potrivit căreia nu există date despre faptul că Traian Băsescu ar fi colaborat cu Securitatea.Cu toate acestea, Ciuvică a fost achitat în primă instanţă sub aspectul săvârşirii infracţiunii de calomnie. Ambele părţi au formulat recurs. Instanţa de recurs a menţinut soluţia pe latura penală şi a admis recursul părţii vătămate, obligând pe reclamant la plata sumei de 500.000.000 ROL, cu titlu de daune morale.

Anul trecut, Mugur Ciuvică, preşedintele Grupului de Investigaţii Politice (GIP), a trebuit să-i plătescă preşedintelui Traian Băsescu suma de 500.000.000 de lei vechi (13.600 de euro). Acesta a pierdut în Romania procesul de calomnie pe care i l-a intentat şeful statului, după ce l-a acuzat că a fost colaborator al Securităţii. Ciuvică s-a adresat Curţii Europene a Drepturilor Omului(CEDO), însă aceasta a respins ca inadmisibilă plîngerea lui Ciuvică prin care acesta a invocat “încălcarea libertăţii de exprimare, consacrată de art. 10 din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului”.

Concluziile CNSAS dupa analizarea acestor documente confirma deciziile anterioare emise de aceasta institutie, in anii 2002, 2004 si 2006, prin care se stabileste ca Traian Basescu nu a fost agent sau colaborator al Securitatii ca politie politica.

In schimb, Mugur Ciuvica sustine in continuare ca Traian Basescu a colaborat cu Securitatea. Grupul de Investigaţii Politice (www.grupul.ro) publică declaraţia mincinoasă dată de Traian Băsescu în faţa instanţei în data de 17 martie 2004. Declaraţia a fost dată la Judecătoria Sectorului 2 Bucureşti în procesul de calomnie intentat în urma dezvăluirilor legate de colaborarea sa cu Securitatea. Documentul, semnat de Traian Băsescu, demonstrează că acesta a minţit instanţa declarând: Nu am avut legături cu persoane ce făceau parte din Securitate. După Revoluţie nu am fost contactat de nici un reprezentant al Securităţii. De altfel, niciodată nu am fost contactat de un astfel de reprezentant.

Decizia CNSAS publicată astăzi, 13 februarie 2014, demonstrează încă o dată că Traian Băsescu a fost în permanentă şi directă legătură cu Securitatea, că a dat note la Securitate, că TRAIAN îl informa direct pe şeful Securităţii Port Constanţa, locotenent colonel Petre Şerbu.

De altfel, colaborarea lui Traian Băsescu cu Securitatea fusese deja confirmată de Decizia 310/26.09.2006 a Colegiului CNSAS. Potrivit acestei Decizii:
– Traian Băsescu a fost colaborator al Securităţii având dosarul personal nr. 3990/1973.
– Traian Băsescu a fost racolat de Direcţia a IV-a a Securităţii în 1973, pe vremea cînd era student la Institutul de Marină.
– Dosarul de colaborator nr. 3990/1973 al lui Traian Băsescu a fost distrus în 1979 cu Procesul-verbal de distrugere nr. 0058212/15.08.1979.

Deciziile CNSAS din 2006 şi din 2013 demonstrează că Traian Băsescu a fost colaborator al Securităţii. CNSAS susţine însă că, în activitatea sa de colaborator al Securităţii, Traian Băsescu nu ar fi făcut poliţie politică comunistă şi nu ar fi îngrădit drepturile şi libertăţilor fundamentale ale omului. Faptul că actualul preşedinte al României a fost colaborator al Securităţii este însă cert.

Documentul pe care îl publicăm azi demonstrează că Traian Băsescu a minţit în faţa instanţei în legătură cu trecutul său de informator al Securităţii

Facebook Comments

1 Comment so far

Jump into a conversation
 1. Roxana
  #1 Roxana 29 April, 2014, 09:56

  Subiecte care sa ne distraga atentia de la adevaratele probeme ale tarii …

  Roxana,
  http://www.firma-securitate.ro/

  Reply this comment

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.