In memoriam. Romanul care a salvat 300 000 de refugiati basarabeni si bucovineni din Gulagul rusesc

In memoriam. Romanul care a salvat 300 000 de refugiati basarabeni si bucovineni din Gulagul rusesc

by February 9, 2014 0 comments

imagesCA30DAV6Alexandru Danielopol, unul dintre cei mai străluciți juriști pe care i-a avut poporul român s-a stins din viață acum cinci ani, la 8 februarie 2009. Membru în Comisia Română pentru Armistițiu formată la sfârșitul celui de-al doilea război mondial, acesta a salvat peste 300.000 de mii de refugiați basarabeni, bucovineni și herțeni de la deportarea în Gulagul rusesc. De asemenea, după ce acesta s-a stabilit la Paris, a dus o intensă campanie pentru recunoașterea meritelor icarilor români (Vuia, Vlaicu, Coandă) în istoria aviației mondiale.

Născut la 17 mai, fiul renumitului medic Daniel Danielopol și al Piei Pillat, sora poetului Ion Pillat și-a facut studiile gimnaziale la București, continuându-le apoi la Colegiul Iezuiților din Evreux(Franta). Iși petrecea vacantele alături de Nicolae Titulescu, mentorul său, datorită căruia Alexandru Danielopol a urmat cursurile Facultății de Drept  pe care a terminat-o cu <<Magna cum laudae>>. A fost decorat cu medalia <<Coroana României>> cu spadeși panglica de virtute militară, fiind rănit în cel de-al doilea război mondial, în bătălia pentru Odessa.

La nici 29 de ani, la sugestia lui Savrel Rădulescu, acesta a fost numit în Comisia Română pentru Armistițiu, revenindu-i sarcina ingrată de a negocia punctul 5 al Convenției, singurul care se referea la oameni și care, pană la el, fusese refuzat de toți membrii Comisiei conduse de Constantin Vișoianu.

Mai mult de atat, Alexandru Danielopol a reușit să găseasca o condiție cumulativă pe care trebuiau să o indeplinească cei care erau considerați de partea sovietică drept <<cetățeni sovietici>>.  Astfel, peste 300 de mii de refugiați basarabeni, bucovineni și herțeni au fost salvați de la deportarea în Gulagul rusesc. Acesta a reușit, din nou, săîi învingă pe sovietici,  demonstrându-i lui Andrei Visinki, omul de încredere al lui Stalin inegalitatea pretențiilor sovietice. Asadar, Alexandru Danielopol a salvat astfel vasul de croazieră<<Transilvania>> din mâinile sovieticilor.

La sugestia Anei Pauker, Alexandru Danielopol a fost transferat la Ministerul Afacerilor Externe la Direcția Aviației Civile, unde a pus bazele juridice ale companiei TAROM. A elaborat primul cod aerian român in 1953, acesta fiind al treilea din lume.

In 1974, după ce s-a restabilit in Franța, Alexandru Danielopol a reusit recunoaștereași consacrarea lui Traian Vuia ca pionier al aviației mondiale, militând totodată pentru recunoașterea contribuțiilor lui Aurel Vlaicu și ale lui Heni Coandă. De asemenea, la Muzeul Armatei Franceze, constatând omisiunea României in spațiul consacrat participanților la cel de-al doilea război mondial, Alexandru Danielopol a intervenit pe lângă directorul acestuia și la rabinul-șef  al Parisului pentru corectarea erorii și menționarea țării noastre alături de celelaltețări beligerante.

Reușind să se remarce prin aceste lucruri, domnul Danielopol a fost ales membru a numeroase societăți străine printre care: Uniunea Mondială a Intelectualilor, Aeroclubul Frantei, Societatea Franceză de Drept Aerian, Uniunea Juriștilor Români.

La 8 septembrie 2006, domnului Danielopol i-a fost conferit ordinul <<Serviciul credincios>>, in grad de cavaler.

Alexandru Danielopol nu a încetat niciodată săîși iubeascățara, iar în ultimii ani de viață, dorul l-a măcinat atat de tare încât acesta a afirmat în nenumarate rânduri ca visul său este de a-și revedea țara inainte de a muri. Odată cu Congresul Spiritualițătii Românesti de la Alba Iulia de la sfârsitul anului 2008, acesta a făcut un ultim drum în țară. După această reîntoarcere, Alexandru Danielopol și-a exprimat dorința de a fi înmormântat și de a rămâne definitiv în țară după moartea sa, dorință care nu i-a fost îndeplinită de către familie.

Alexandru Danielopol este înmormântat la cimitirul Bagneux (langă Paris).

Facebook Comments Box

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.