Cum se fac numirile consilierilor la Curtea de Conturi. Influentele parlamentarilor pentru controlul CC

Cum se fac numirile consilierilor la Curtea de Conturi. Influentele parlamentarilor pentru controlul CC

by March 17, 2014 0 comments

imagesCAH54LHTNumirea consilierilor la Curtea de Conturi (CC) române o afacere de partid. Nu se ține cont în mod special de profesionalism, ci doar de algoritm politic. Poate nu ar fi o situație care să atragă atenția dacă partidele parlamentare  ar decide numirea la Curtea de Conturi a unor specialiști și dacă s-ar respecta legea. Dar, din păcate, interesele politice (mai bine spus partizane) primează iar legea este ori interpretată, ori ocolită. Așa s-a întâmplat și cu deciziile luate în Parlament pentru desemnarea noilor consilieri la această instituție importantă de control.

 

Ziarul Adevărul dezlăvulie modul în care parlamentarii i-au reînoit mandatul lui Ioan Anton în fotoliul de consilier de conturi, deşi Constituţia prevede un singur mandat. Acesta a fost ajutat să obțină un nou mandat la CC, de senatorul Ion Toma, lider UNPR,  un personaj controversat, care, în urma unor scandaluri de presă a plecat din PSD în 2011 și și-a găsit refugiu în partidul condus de Gabriel Oprea.

Nici ceilalți consilieri care au trecut de votul Legislativului nu sunt fără pată. Este vorba despre Carmen Stănescu, auditor public extern şi lider de sindicat la Curtea de Conturi, Ioan Hurjui, director al Camerei de Conturi Suceava, Lucian Negrea (general SIE, în rezervă) şi Aurora Marta Pelea, din partea PDL şi deputatul Lakatos Petru, din partea UDMR.

 

Încă un mandat pentru protejatul lui Toma. Curat neconstituțional!

 

Potrivit Adevărul, numirea lui Ioan Anton pentru încă un mandat la Curtea de Conturi este neconstituţională, după cum  susţin experţii în drept. În 2008, Anton a ajuns consilier de conturi, din partea PSD, la propunerea senatorului de Olt, Ion Toma, mandatul său expirând anul acesta. Între timp, Toma a fost implicat în mai multe scandaluri în sânul propriului partid, iar în martie 2011 a fost exclus din PSD.

 

 Senatorul s-a înregimentat rapid în UNPR, iar acum două săptămâni l-a propus din nou pe Ioan Anton la Curtea de Conturi pentru un nou mandat. „Numirea lui Ioan Anton este neconstituţională. Potrivit Constituţiei, consilierii de Conturi sunt numiţi pentru un singur mandat. Nu contează că primul mandat a avut trei şi nu nouă ani. Aceea a fost o dispoziţie tranzitorie, pentru a da posibilitatea înoirii Curţii odată la trei ani. Vorbim de un singur mandat. Luăm un exemplu de dat la studenţi: dacă un preşedinte după trei ani îşi dă demisia sau este demis, iar apoi candidează din nou şi câştigă alegerile, vorbim de două mandate, chiar dacă primul nu a fost de patru ani. Nu durata este definitorie pentru un mandat, ci însărcinarea de a exercita o funcţie”, a declarat pentru „Adevărul” Radu Chiriţă, doctor în drept constituţional şi lector al Facultăţii de Drept din cadrul Universităţii “Babeş-Bolyai” din Cluj Napoca.

 

În replică, senatorul UNPR Ion Toma, cel care l-a propus pe Ioan Anton pentru un nou mandat, susţine că totul este legal. „A trecut şi de Comisia de Buget şi de Comisia Juridică a Parlamentului, a urmat deci paşii normali. După mine, este legal şi constituţional. Cei care se consideră lezaţi de decizia care s-a luat în Parlament, sigur, pot să o conteste la Curtea Constituţională şi cred că s-a şi făcut după câte am înţeles”, a declarat Ion Toma.

 

În schimb,  Ioan Anton recunoaşte că ar putea fi probleme în legătură cu numirea sa. “Este un mandat de tranziţie, chiar juriştii se combat între ei. Oricum, Curtea Constituţională îşi va spune cuvântul şi atunci mă voi supune deciziei. Ştiu că a fost consultată Comisia Juridică a Parlamentului în această problemă. Vă daţi seama că nu eu m-am dus şi le-am impus să mă aleagă pentru un nou mandat”, a declarat Ioan Anton. Ioan Anton a devenit controversat, scrie Adevărul,  după ce, anul acesta, a fost surprins în timp ce ieşea dintr-un restaurant împreună cu Cristina Popescu, directoarea SC Romfilatelia SA. Prânzul luat de cei doi ridică mari semne de întrebare, în condiţiile în care Curtea de Conturi urmează să avizeze proiectul de fuziune a SC Romfilatelia cu Poşta Română, proiect împotriva căruia Cristina Popescu s-a declarat public.

 

Influențele lui Toma

 

Senatorul Ion Toma este un model de politician traseist, care s-a plimbat pe la PSD, a simpatizat cu PDL, atunci când era la guvernare,  ajungând în cele din urmă la UNPR. Dar el s-a îmbogățit din afaceri cu statul, intrând în “lumea bună” a baronilor locali, fiind reprezentativ pentru județul Olt.

 

Toma se află la al doilea mandat de  senator. Contabil de meserie, a lucrat pe vremea lui Ceaușescu la construcția de blocuri, fabrici și uzine. Ca om de afaceri, deține o firmă de construcții, obținând de-a-lungul anilor numeroase contracte pentru lucrări edilitare, atât în județul Olt, cât și în județul Argeș, el fiind un apropiat al fostului șef al CJ, Constantin Nicolescu, demis din funcția după ce a fost condamnta pentru conflict de interese.

În vremuri recente Toma a fost locotenentul fidel al preşedintelui PSD Mircea Geoană. El a fugit din PSD pentru a deveni mâna dreaptă a lui Gabriel Oprea la UNPR, însă de aici a ajuns de unde a plecat,  pe listele PSD.

Ion Toma a notat cu răbdare în declaraţia sa de interese zecile de contracte pe care le-a luat prin intermediul firmei SCADT. O parte importantă din primarii din judeţul Olt şi-au plătit obolul prin contracte senatorului. Alte surse de finanţare pentru firma sa au fost Ministerul Educaţiei, Compania Naţională de Investiţii, Agenţia Naţională pentru Locuinţe, Consiliul Judeţean Olt. Milioane de euro anual.

Protecție, indiferent de partid

O altă numire controversată este, potrivit Adevărul,  cea a directorului Camerei de Conturi Suceava, Ioan Hurjui. Apropiat al baronului PSD Gavril Mîrza, Hurjui a fost numit la conducerea Camerei de Conturi Suceava, în 2002, la propunerea lui Octav Cozmâncă. Hurjui a făcut mai multe controale la Romsilva Suceava, condusă la acea vreme de actualul preşedinte al Consiliului Judeţean Suceava, democrat-liberalul Gheorghe Flutur.

 

Potrivit surselor, actele de control au fost trimise procurorului financiar, cu propunerea de sesizare a organelor de cercetare penală. Ca urmare a demersurilor făcute de Ioan Hurjui, Gheorghe Flutur a fost cercetat penal până în 2006. La vremea respectivă, Flutur a declarat că cercetarea sa are o miză politică. Acum, preşedintele CJ Suceava susţine că Ioan Hurjui este un adevărat profesionist şi merită postul de consilier de conturi. “Nu eu l-am susţinut pe Hurjui. A fost susţinut de organizaţia PDL Suceava. El nu a făcut politică, este un profesionist, e firesc să aibă şi Suceava un om la Curtea de Conturi”, a declarat Gheorghe Flutur.

 

 Acesta a negat însă că problemele cu justiţia i s-ar fi tras de la Ioan Hurjui. “În primul rând, nu erau dosare penale, erau plângeri făcute de Cozmâncă la acea dată, de Direcţia Silvică. Nu au absolut nicio legătură cu Ioan Hurjui. Niciodată nu a fost un apropiat al PDL. Probabil că aici este un paradox. N-am avut niciun război cu Hurjui”, a mai spus liderul PDL.

 

Controlul asupra Curții de Conturi Suceava

 

Întâmplător sau nu, zilele acestea, Camera de Conturi Suceava a derulat control la Consiliul Judeţean Suceava, unde, iniţial, a trimis un singur auditor. Plângeri penale Ioan Hurjui s-a aflat în centrul mai multor scandaluri. În 2008, reprezentanţii Direcţiei Generale a Finanţelor Publice (DGFP) Suceava au depus mai multe plângeri penale împotriva directorul Camerei de Conturi Suceava, pentru abuz în serviciu. „Controlorii financiari din cadrul Curţii de Conturi, care au atribuţii principale verificarea modului de utilizare a fondurilor publice, au acţionat în sens invers, contrar intereselor statului român, luând decizia rambursării de la bugetul de stat a unei sume colosale de bani, respectiv 24.363.364 de lei, către SC Bucovina Ecotermgaz SA Suceava, neţinând cont de argumentele inspectorilor fiscali, de punctele de vedere ale ANAF şi Ministerului Economiei şi Finanţelor, de faptul că între cele două autorităţi există un litigiu pe rolul instanţelor de judecată”, se arată în plângerea înaintată către Parchet.

 

Acţionarul principal al SC Bucovina Ecotermgaz SA este Consiliul Judeţean Suceava, al cărui preşedinte la acea vreme era actualul senator PSD Gavril Mîrza. Pompierul Lakatos Pentru că numirile la Curtea de Conturi sunt politice, experienţa în audit este trecută în plan secund. Aşa se face că deputatul UDMR Lakatos Petru a ajuns să ocupe fotoliul de consilier de conturi, deşi înainte de a intra în politică a lucrat ca ofiţer la pompieri şi director al unei firme de prestări servicii în domeniul prevenirii şi stingerii incendiilor.

 

Declarat incompatibil de ANI, bun pentru CC

 

Deputatul Lakatos Petru este cercetat, din 2010, de Agenţia Naţională de Integritate (ANI) pentru o diferenţă nejustificată între venituri şi cheltuieli. După declanşarea verificărilor, conducerea ANI a acuzat presiunile făcute de către politician. Potrivit secretarului general al ANI, Horia Georgescu, anul trecut, Parlamentul a votat reducerea bugetului ANI, în urma unui amendament depus de deputatul UDMR Lakatos Petru. Acesta a propus ca bugetul ANI să fie diminuat cu 25%, iar banii să fie direcţionaţi către alte instituţii, printre care Academia Română.

 

 “Recomandări” similare pentru postul de consilier de conturi are şi Lucian Negrea. Acesta este general SIE, trecut în rezervă în anul 2000. “Protectorul” său, fostul ministru al Apărării, democrat-liberalul Sorin Frunzăverde dă dovadă că nu-l cunoaşte prea bine pe cel care l-a propus pentru postul de consilier de conturi. “În perioada 1993-1997, Lucian Negrea a fost directorul Finanţelor Publice pe Bucureşti. Deci are această experienţă”, a declarat Frunzăverde. În condiţile în care Lucian Negrea s-a pensionat de la SIE în 2000, în 1997 era imposibil ca acesta să lucreze la Finanţele Publice. Sorin Frunzăverde nu a putut să explice aceste neconcordanţe. “Nu ştiu aceste date biografice, întrebaţi-l pe Negrea”, a mai spus Frunzăverde.


Facebook Comments

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.