Deputat PSD: Voi sustine Guvernul Ponta atata timp cat nu se va atinge de UMF Targu Mures

Deputat PSD: Voi sustine Guvernul Ponta atata timp cat nu se va atinge de UMF Targu Mures

by March 6, 2014 0 comments

guvern-ponta-iiiDeputatul PSD de Mures Florin Buicu, care este secretarul Comisiei de Sanatate din Camera, a declarat presei ca a votat Guvernul si i-a dat aviz pozitiv lui Nicolae Banicioiu pentru portofoliul de ministru al Sanatatii, iar in continuare va sustine Guvernul, din Parlament, doar “atata timp cat nu se atinge de UMF Targu Mures”, unde a fost cancelar si unde tine si in prezent cursuri.

“Voi sustine Guvernul atata timp cat nu se va atinge de UMF Targu Mures. Politicul nu are ce cauta in spatiul academic in influentarea deciziilor, pentru ca solutia trebuie gasita in interiorul UMF. (…) Refuz orice schimbare care ar putea duce la separarea studentilor, a salilor de curs in interiorul UMF Targu Mures, a clinicilor sau a spitalelor. Orice decizie in acest sens trebuie sa apartina Senatului UMF, in baza autonomiei universitare. Dorinta UDMR de infiintare a unei facultati separate cu predare in limba maghiara la UMF Targu Mures o gasesc nejustificata atata vreme cat minoritatile din tara noastra au toate conditiile de a invata in sistemul actual de invatamant”, a spus Buicu.

El a precizat ca un parlamentar poate sustine Guvernul prin activitatea din comisia de specialitate si activitatea din plen, cand se pune problema votarii unor proiecte legislative.

Deputatul PSD a subliniat ca, in contexul in care evenimentele din planul politic au readus in atentie problema UMF Targu Mures, “o problema sensibila, datorita careia Guvernul Ungureanu a cazut in 2012 printr-o motiune de cenzura”, el isi mentine opinia exprimata si atunci, ca “politicul nu are ce cauta in spatiul academic in influentarea deciziilor”.

Buicu a subliniat ca, in prezent, la UMF exista “examene de admitere in limba maghiara, cursuri, sustinerea examenelor de specialitate de pe parcursul scolarizarii si de licenta, lucruri care reprezinta dovezi ale multiculturalismului in spiritul european respectat de tara noastra”.

Totodata, potrivit sursei citate, in urma discutiilor dintre cadrele didactice romane si maghiare au fost facuti pasi importanti in vederea solutionarii problemei, insa “trebuie sa se inteleaga ca maghiarii reprezinta o minoritate etnica si nu sunt stat in stat”.

Universitatea de Medicina si Farmacie Targu Mures a fost, incepand din 2011, subiectul unor controverse, in care formatiunile politice maghiare au reclamat nerespectarea dreptului la invatamant in limba materna asa cum prevede Legea educatiei 1/2011, iar cele romanesti, ca se vrea “scindarea”.

Facebook Comments Box

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

<