Franţa nu are de gând să interzică exportul de arme în Rusia

Franţa nu are de gând să interzică exportul de arme în Rusia

by March 3, 2014 0 comments

laurent_fabius_kilisFranţa nu ia deocamdată în considerare introducerea de restricţii la exportul de armament în Rusia, a declarat ministrul de Externe al ţării, Laurent Fabius, pentru postul de radio RTL.„Deocamdată nu vom face acest lucru. Acum noi încercăm să oprim înaintarea Rusiei în direcţia Ucrainei şi, pe de altă parte, să începem un dialog”, a spus Fabius, răspunzând la o întrebare referitoare la posibila încetare a lucrărilor la portelicopterele de tipul Mistral pentru forţele armate ruseşti, în legătură cu situaţia din Ucraina.

Guvernul german a anunțat duminică seara că președintele rus Vladimir Putin a acceptat, în timpul unei conversații cu cancelarul Angela Merkel, crearea unui ‘grup de contact’ pentru a iniția un dialogul politic mediat de Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) în vederea soluționării crizei din Ucraina. ‘Dacă este adevărat, ar fi un progres’, a declarat luni șeful diplomației franceze la postul de radio RTL. El a adăugat că, potrivit omologului său german, Frank-Walter Steinmeier, Moscova ar urma să confirme luni oficial acceptul pentru constituirea acestui grup de contact.

‘Crimeea se află de fapt sub control rus’, a remarcat Fabius comentând ultimele evoluții din această republică autonomă a Ucrainei. ‘Evident că intervenția într-o țară împotriva dreptului internațional înseamnă încălcarea legilor internaționale’, a adăugat el referindu-se la recentele incursiuni militare ruse în Crimeea.

Cu toate acestea, șeful diplomației de la Paris consideră că suspendarea contractelor pentru livrarea de armament francez către Rusia este prematură. ‘Încă nu am ajuns aici. Deocamdată, încercăm să oprim acțiunile Rusiei în Ucraina și să începem un dialog’, a răspuns el când a fost întrebat despre contractul de vânzare a unei nave de război Mistral către armata rusă.

‘Integritatea Ucrainei trebuie păstrată, este în interesul Rusiei, întrucât este foarte implicată economic în Ucraina’, a continuat Fabius. El a a mai spus că a avut mai multe discuții telefonice cu omologul său rus Serghei Lavrov și a precizat că aceasta din urmă este așteptat miercuri la Paris pentru a participa la o reuniune internațională legată de Liban, la care va asista și secretarul american de stat, John Kerry.

Facebook Comments Box

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.