Mitropolitul Bucovinei, primat al Bisericii Ucrainene, cere patriarhului Kirill să împiedice vărsarea de sânge pe teritoriul Ucrainei

Mitropolitul Bucovinei, primat al Bisericii Ucrainene, cere patriarhului Kirill să împiedice vărsarea de sânge pe teritoriul Ucrainei

by March 3, 2014 0 comments

onufrieMitropolitul Cernăuților și Bucovinei, Onufrie, ales recent locțiitor al scaunului Mitropoliei Kievului în cadrul Patriarhiei Moscovei, s-a adresat patriarhului rus, Kirill, cerându-i să facă tot posibilul pentru a împiedica vărsarea de sânge pe teritoriul Ucrainei și pentru menținerea integrității teritoriale a acestei țări. La o întâlnire a preşedintelui interimar al Ucrainei Alexandr Turcinov cu reprezentanţii tuturor organizaţiilor religioase, Mitropolitul Onufrie a declarat că etnicii români din Bucovina de Nord vor să ceară României să-i protejeze.

„Nu vreau să vorbesc mult, pentru că astăzi nu e vremea de discuţii, ci e vremea pentru rugăciuni, e vremea când trebuie să fie instaurată pacea în ţara noastră. Sunt multe probleme, cu caracter economic, financiar, religios, dar, dacă nu se va face pace, dacă oamenii nu se vor linişti, nicio problemă nu va putea fi rezolvată“, a declarat Mitropolitul Cernăuţilor şi Bucovinei Onufrie, care conduce acum Biserica Ortodoxă din Ucraina (subordonată Moscovei). Ierarhul l-a rugat pe preşedintele ucrainean să oprească zvonurile şi declaraţiile, care ar putea duce la noi confruntări. „Lumea sună în bisericile noastre din Kiev şi întreabă de ce Patriarhie ţin. Astea sunt deja nişte presiuni. Dacă războiul politic se va transforma în unul religios, va fi mult mai rău pentru statul nostru, asta ar putea duce la prăbuşirea Ucrainei“, a spus Mitropolitul, referindu-se, probabil, la discuţiile tot mai aprinse privind unificarea celor trei biserici ortodoxe din Ucraina. „De exemplu, în eparhia în care slujesc eu, sunt mulţi vorbitori de limba română. Au fost zvonuri la început că vine AutoMaidanul să ocupe mănăstirea în care trăiesc 500 de copiii orfani (n.r. Mănăstirea Bănceni) şi oamenii s-au panicat. Acolo e o astfel de stare de spirit încât oamenii sunt gata să ceară statutului român să-i protejeze, să introducă trupele lor şi să ocupe o parte din Ucraina, o parte din regiunea Odesa. Dacă asta se va întâmpla, Doamne fereşte!, va fi începutul sfârşitului. De aceea vă rog: faceţi tot posibilul ca să nu izbucnească violenţe pe bază religioasă“, i-a cerut Mitropolitul Onufrie.

Ieromonahul subliniază că ‘unitatea Bisericii, care nu se face pe criterii etnice, ci în Duh și în adevăr, trebuie să rămână întâia prioritate a patriarhului și a noastră a tuturor’. ”De aceea, e foarte important ca patriarhul nu doar să nu binecuvânteze tancurile, ci să-și ridice dreapta sa cu putere de binecuvântare pentru a le opri”, mai subliniază părintele Savatie Baștovoi în articolul său.

Facebook Comments Box

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.