Parlamentul Crimeei a proclamat unirea cu Rusia. Occidentul se pregateste de sanctiuni economice

Parlamentul Crimeei a proclamat unirea cu Rusia. Occidentul se pregateste de sanctiuni economice

by March 17, 2014 0 comments

images[9]Parlamentul Crimeei a proclamat luni independenţa peninsulei de Ucraina şi a cerut alipirea ei la Rusia. Toate unităţile militare ucrainene cu sediul în Crimeea vor fi dizolvate, a anunţat luni preşedintele Parlamentului din peninsulă. Preşedintele rus Vladimir Putin se va exprima marţi în faţa Parlamentului rus în privinţa Crimeei. Toate unităţile militare ucrainene cu sediul în Crimeea vor fi dizolvate, a anunţat luni preşedintele Parlamentului din peninsulă. Moscova îi va arunca pe locuitorii Crimeei într-o “noapte polară”, după alipirea peninsulei la Rusia, a declarat luni fostul premier ucrainean Iulia Timoşenko.

Toţi cei 85 de deputaţi au aprobat în unanimitate aceste decizii, aşteptate după victoria zdrobitoare a referendumului de duminică, şi a decretat naţionalizarea tuturor bunurilor statului ucrainean pe teritoriul său.

 

“Republica Crimeea cere Naţiunilor Unite şi tuturor ţărilor din lume recunoaşterea unui stat independent”, stipulează textul adoptat de Parlamentul din Simferopol. “Şi cere Federaţiei Ruse să o accepte ca membru”.

 

Liderul separatist Serghii Aksionov a precizat că peninsula va trece la 30 martie la ora Moscovei. El apreciase anterior că tranziţia tuturor instituţiilor Crimeei către Rusia va dura cel puţin un an.

 

Ministrul ucrainean de Externe, Andrei Deşciţia, a denunţat “provocările” Moscovei, referindu-se la prezenţa militarilor ruşi la frontiere şi la “turiştii politici ruşi” din sud-estul Ucrainei.

 

“Situaţia este tensionată în Ucraina”, a declarat Deşciţia în cursul unei întrevederi pe care a avut-o la sediul NATO cu secretarul general al Alianţei, Anders Fogh Rasmussen.

 

“Suntem foarte îngrijoraţi de prezenţa trupelor ruse la frontiera Ucrainei, de numărul de «turişti politici ruşi» din regiunile situate în estul Ucrainei şi de provocările pe care Rusia încearcă să le organizeze în Ucraina”, a explicat el.

 

“Situaţia pare asemănătoare cu scenariul organizat în Georgia în 2008”, a continuat el.

 

“Însă Ucraina refuză provocările. Le-am dat instrucţiuni militarilor noştri să nu riposteze provocărilor”, a subliniat Deşciţia.

 

“Îi compătimesc pe locuitorii din Crimeea (…), victime ale nepăsării şi naivităţii lor. Ei riscă să se trezească în tenebre pe peninsula lor însorită. Regimul rus le va dovedi rapid că o noapte polară poate să apară inclusiv în regiuni subtropicale”, a preconizat Timoşenko într-un comunicat postat pe site-ul partidul ei, Batkivşcina.

Ea a avertizat Crimeea cu privire la “o catastofă umanitară” şi “consecinţe economice imprevizibile”.

 

“Nu va exista niciun paradis economic. Rusia nu are resursele, iar economia ei stă să se prăbuşească. Având în vedere sancţiunile care vor fi adoptate împotriva lor de către marile puteri, ruşii vor avea mâine alte griji decât Crimeea şi locuitorii ei”, a subliniat ea.

“Ţinând cont de cererile Statelor Unite şi statelor europene, am pregătit şi transmis, în urmă cu o săptămână, principalilor noştri parteneri în Statele Unite, în Europa şi în alte regiuni propunerile Rusiei cu privire la modul în care ar putea să fie susţinute măsuri pe care trebuie să le adopte ucrainenii pentru a ieşi din criză”, se arată într-un comunicat.

 

Moscova propune “formarea unui grup de susţinere a Ucrainei care să fie acceptabil pentru toate forţele politice ucrainene”, se precizează în comunicat.

 

Printre condiţiile enumerate de către Moscova se află “necesitatea ca politicienii ucraineni să se distanţeze de ultranaţionalişti”, pe care Moscova îi acuză că fac parte din noul Guvern, în urma înlăturării de la putere a lui Viktor Ianukovici, în februarie.

 

Moscova propune, în plus, ca limba rusă să fie a doua limbă oficială în Ucraina şi ca Ucraina să aibă “un statut militar şi politic neutru, garantat de către Rusia, UE şi Statele Unite şi susţinut printr-o rezoluţie a Consiliului de Securitate al ONU”.

 

Şefa diplomaţiei europene, Catherine Ashton, a asigurat luni că Uniunea Europeană va transmite “cel mai puternic mesaj posibil” Rusiei, luând decizia de a impune sancţiuni şi reafirmând că europenii nu doresc escaldarea tensiunilor cu Moscova.

 

Facebook Comments Box

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.