Programul Guvernului Ponta 3: reducerea TVA la 19%, scaderea CAS cu 5%, scaderea impozitelor pentru produsele alimentare
by admin March 7, 2014 0 commentsProgramul guvernului a fost public in sedinta de vineri si a fost transmis Parlamentului, reluand, in principiu, marile teme din programul USL. Astfel, in document se vorbeste despre largirea bazei de impozitare, o cota redusa de TVA la produsele agroalimentare de baza cu conditia asigurarii spatiului fiscal necesar, revenirea la TVA de 19% si reducerea CAS cu 5 puncte, in masura in care cadrul fiscal-bugetar va permite, potrivit agentiei Mediafax.
Documentul facut public se numeste “Program”, fiind evitata sintagma “program de guvernare. De altfel, premierul Victor Ponta a precizat public, joi, ca “noul guvern isi va angaja raspunderea pentru un program, nu program de guvernare”.
“Noul guvern, nu vechiul guvern ca nu avea cum vechiul guvern, noul guvern – asa am decis aseara, in principiu astazi avem finalizat documentul – noul guvern, in baza art. 114 din Constitutie, isi va angaja raspunderea pentru un program, nu program de guvernare ci un program. Asa spune Constitutia, asa facem. Este un program care va cuprinde principalele actiuni si principalele directii de actiune ale guvernului in perioada urmatoare”, a declarat Ponta.
De asemenea, la capitolul “Autonomia invatamantului superior si a cercetarii”, se prevede extinderea acestei notiuni in raport cu actuala legislatie.
- Acest principiu se defineste prin cinci componente:
- autoguvernare, in baza unui cadru legal cat mai larg;
- finantare pe baza de performanta;
- dreptul de a avea o politica de personal proprie;
- dreptul de a decide asupra continuturilor de invatare/cercetare, in conditiile legii si in raport cu obiectivele asumate de catre fiecare institutie de invatamant in parte;
- responsabilitate publica in raport cu programele asumate.
De notat ca marti, 25 februarie, plenul Camerei Deputatilor a votat proiectul de lege pentru aprobarea Ordonantei de urgenta nr.117/2013 privind modificarea si completarea Legii educatiei nationale, ordonanta adoptata de Guvernul Ponta in decembrie 2013, adica acum doua luni. OUG din decembrie elimina din leagea educatiei urmatorul articol: “Guvernul, la propunerea Ministerului Educatiei Nationale, poate infiinta facultati, in cadrul universitatilor de stat, cu consultarea senatului universitar”. Un amendament depus de deputatul UDMR Szabo Odon in februarie reintroduce in lege integral articolul de mai sus, acordand astfel din nou posibilitatea Guvernului de a infiinta facultati in cadrul universitatilor de stat.
Amendamentul deputatului Szabo Odon a fost insusit de Comisia pentru invatamint, iar proiectul legislativ a fost votat in plen cu o majoritate zdrobitoare. Toti cei 156 de deputati PSD prezenti au votat pentru aceasta modificare, la fel ca si cei 17 deputati UDMR, ba chiar si cei 11 deputati PC au votat pentru. Doar deputatii PDL au votat impotriva, plus un deputat PPDD.
Cu alte cuvinte, deputatii PSD au votat o initiativa UDMR contrara unei ordonante de urgenta adoptata de guvernul condus de Victor Ponta, presedintele PSD. Proiectul trebuie sa treaca si de Senat, camera decizionala, pentru a ajunge la promulgare.
Ce prevede programul in plan economic (Mediafax)
- Revenirea la un nivel de TVA de 19%, pe masura ce cadrul fiscal-bugetar o va permite.
- Pastram plafonul de 16% si introducem, pe parcursul mandatului, in masura in care cadrul fiscal-bugetar o va permite, impozitul diferentiat pe venitul salarial cu deductibilitati fiscale: cote de 8%, 12% si 16%, ce vor fi stabilite pe grile de venit.
- Aliniem la media europeana redeventele incasate de stat ca urmare a concesionarii activelor statului
- Scutirea de impozitare, a profitului reinvestit, in utilaje si echipamente tehnologice, in masura in care cadrul fiscal ¬ bugetar o va permite
- Analizam extinderea reducerii TVA la alte categorii de produse alimentare de la 24% la 9%. Stimulam astfel producatorii interni si reducem evaziunea fiscala din zona produselor alimentare.
- Reducem CAS cu 5 puncte procentuale pentru angajatori, in masura in care cadrul fiscal – bugetar o va permite
- Reducem cheltuielile cu birocratia si fiscalitatea, prin desfiintarea unor tarife, avize, autorizatii si prin simplificarea cadrului legislativ
- Cresterea progresiva a salariului minim pe economie pana la 1.100 lei, pana la sfarsitul anului 2016″, se arata in document.
No Comments so far
Jump into a conversationNo Comments Yet!
You can be the one to start a conversation.