Satu Mare, cap de pod pentru expansiunea Jobbik

Satu Mare, cap de pod pentru expansiunea Jobbik

by March 14, 2014 0 comments

jobbikDe peste un an, Gazeta de Nord-Vest a semnalat periodic faptul că, sub privirile îngăduitoare ale autorităţilor, partidul de extremă dreaptă din Ungaria şi-a stabilit o bază de acţiune în judeţul Satu Mare. Mai precis, Jobbik a deschis un cabinet europarlamentar la Satu Mare, şi-a recrutat un cerc stabil de simpatizanţi, iar acum a trecut la organizarea de forumuri cetăţeneşti, sub pretextul că îşi face campanie electorală pentru alegerile parlamentare din Ungaria, programate pentru 6 aprilie 2014. Având această bază în judeţul nostru, politicienii Jobbik au început să se extindă şi în alte judeţe din Ardeal. În cursul lunii ianuarie 2014 reprezentanţii Jobbik au deschis oficial o filială a partidului în judeţul Sălaj. Preşedintele pentru organizaţiile din afara graniţelor Ungariei al Jobbik este deputatul Jobbik în Parlamentul Ungariei, Szavay Istvan, un obişnuit al cabinetului deschis de europarlamentarul Jobbik Kovacs Bela la Satu Mare. În ultimele zile, premierul Victor Ponta şi preşedintele Traian Băsescu au luat atitudine vizavi de acţiunile reprezentanţilor Jobbik, cerând interzicerea acesului acestora pe teritoriul ţării noastre, în frunte cu preşedintele acestui partid de extremă dreaptă, Vona Gabor, devenit un obişnuit al plaiurilor sătmărene.

 

Omul Jobbik în judeţul Satu Mare

Individul care i-a ajutat pe cei de la Jobbik să-şi deschidă punctul de lucru de la Satu Mare este un cunoscut revizionist maghiar cu domiciliul în Satu Mare, pe nume Rudolf Krako, căruia actualele graniţe ale statului român par să-i provoace o gravă alergie. Rudolf Krako a intrat în atenţia opiniei publice în luna iulie a anului 2010, când a organizat o manifestare revizionistă în Dorolţ. Manifestarea a fost intitulată “Podul peste Partium” şi a fost organizată pe un teren pus la dispoziţie de parohia reformată din localitate, pe care a fost amplasată o tabără cu corturi, scenă şi steaguri ale Ungariei Mari. Invitatul de onoare al acestei manifestări revizioniste a fost liderul partidului de extremă dreaptă Jobbik din Ungaria, Vona Gabor, cunoscut şi ca fondator al Gărzii Maghiare, care a fost scoasă în afara legii în 2009 de autorităţile ungare. Alături de alţi fârtaţi din Ungaria, liderul Jobbik, Vona Gabor, şi-a expus în voie ideile extremiste la Dorolţ, în aplauzele celor câteva zeci de participanţi strânşi în tabără de fostul tâmplar Rudolf Krako, reprofilat în preşedinte al Asociaţiei Podul.

 

Judeţul Satu Mare, bază pentru Jobbik

Judeţul Satu Mare pare să fi devenit în ultimii ani o zonă preferată a reprezentanţilor Jobbik. Europarlamentarul ungar Szegedi Csanad, membru al partidului de extremă dreaptă Jobbik, şi-a inaugurat în mai 2011 un birou teritorial în Satu Mare, acesta fiind al doilea birou deschis în România după cel de la Târgu Mureş.

Europarlamentarul Szegedi Csanad le-a declarat jurnaliştilor prezenţi la inaugurare că susţine autonomia maghiarilor din Secuime şi din zona Partium. Colaboratorii europarlamentarului Jobbik susţin audienţe, pretinzând că îi consultă pe cetăţeni în privinţa obţinerii autonomiei teritoriale, activiştii formaţiunii înfiinţându-şi un grup activ de simpatizanţi, denumit Cercul Prietenilor Jobbik. Ulterior, cabinetul de la Satu Mare a fost preluat de europarlamentarul Jobbik Kovacs Bela, care se laudă că mai are un cabinet similar şi în localitatea Berehove (Beregszász) din Ucraina, ţară care nu este membră a Uniunii Europene.

 

Jobbik incită la şovinism

Deputatul Jobbik în Parlamentul Ungariei, Szavay Istvan, a susţinut o serie de conferinţe de presă virulente în sediul cabinetului europarlamentarului Jobbik Kovacs Bela, situat pe strada Petofi Sandor din municipiul Satu Mare, la care au fost invitaţi numai anumiţi jurnalişti. În cadrul unei asemenea conferinţe a anunţat că partidul de extremă dreaptă va face campanie electorală în rândul maghiarilor sătmăreni ce deţin dublă cetăţenie pentru a le obţine voturile la alegerile parlamentare din Ungaria, programate în luna aprilie a acestui an. Szavay Istvan deţine funcţia de coordonator al cabinetului de politici naţionale din Jobbik, adică de responsabil pentru activităţile destinate maghiarilor din afara graniţelor Ungariei. Potrivit legislaţiei maghiare, sătmărenii care deţin dubla cetăţenie pot vota la aceste alegeri prin corespondenţă, cu condiţia să se înregistreze la autoritatea electorală din ţara învecinată.
În urmă cu aproape două săptămâni, Jobbik a organizat un forum cetăţenesc la Satu Mare. Forumul a fost prezidat de vicepreşedintele partidului, Gyure Csaba, deputatul Szavai Istvan şi candidatul Jobbik din Transilvania pentru Parlamentul Ungariei, Erdely Bela. La reuniunea care s-a desfăşurat într-un local din centrul municipiului Satu Mare au participat circa 40 de sătmăreni, majoritatea lor trecuţi de a doua tinereţe. În discursurile lor, politicienii Jobbik au criticat atât partidul de guvernământ din Ungaria, FIDESZ, cât şi Partidul Socialist Ungar (MSZP), aflat în opoziţie. Deputatul Szavai Istvan a instigat făţiş la şovinism. Acesta a declarat că societăţile cu capital unguresc care activează în România, cum ar fi CBA sau OTP, care obţin avantaje pe piaţă ca urmare a faptului că provin din Ungaria, să angajeze doar persoane vorbitoare de limbă maghiară. După acelaşi model, patentat la Satu Mare, Jobbik a început să-şi deschidă filiale şi să organizeze forumuri cetăţeneşti şi în celelalte judeţe din Ardeal.

 

Discursurile xenofobe, abandonate la Satu Mare

În cadrul manifestărilor organizate la Satu Mare, reprezentanţii Jobbik au renunţat pe deplin la discursurile naţionaliste şi şovine adoptate în Ungaria. Prin ideologia sa, partidul Jobbik, partid eurosceptic, antisemitic, antiimigraţie, este calificat de oponenţii săi drept xenofob, această xenofobie fiind îndreptată mai ales contra ţiganilor şi contra evreilor. În august 2007, Jobbik are iniţiativa constituirii Gărzii Maghiare, asociaţie de tip paramilitar care provoacă un mare scandal în Ungaria. În 25 august 2007, Jobbik a oficiat o ceremonie în care a înfiinţat organizaţia paramilitară Garda Maghiară. Cu această ocazie, primii membri ai Gărzii au depus jurământul de credinţă. În 2 iulie 2009, Curtea de Apel Budapesta a hotărât, în mod definitiv şi irevocabil, scoaterea în afara legii a Gărzii Maghiare. La alegerile parlamentare din Ungaria, care au avut loc în primăvara anului 2010, Jobbik a obţinut 855.436 de voturi, adică 16.67% din voturi. Partidului Jobbik i-au revenit 47 de locuri în Parlamentul Maghiar.
Până în prezent, Jobbik şi-a creat un cerc de simpatizanţi în judeţele din Ardeal, în special în Satu Mare. Apelând la sprijinul lor, reprezentanţii Jobbik încearcă să-i convingă pe etnicii maghiari din Ardeal, care deţin dubla cetăţenie, să-i voteze la alegerile parlamentare ce vor avea loc în 6 aprilie 2014 în Ungaria. De-a dreptul comic este faptul că, la Satu Mare, politicienii Jobbik nu suflă o vorbă despre xenofobia îndreptată împotriva ţiganilor şi a evreilor. În Ardeal, Jobbik încearcă să pozeze într-un partid respectabil, care nu are nimic în comun cu ideologia de extremă dreaptă, arogându-şi meritul acordării dublei cetăţenii, merit care revine, de fapt, actualului partid de guvernământ din Ungaria, FIDESZ.

 

GNV cere măsuri împotriva Jobbik la Satu Mare

Prin prisma măsurilor luate în discuţie de premierul Victor Ponta şi de preşedintele Traian Băsescu, Gazeta de Nord-Vest solicită autorităţilor din judeţul Satu Mare să ia atitudine împotriva reprezentanţilor Jobbik care încearcă să-şi promoveze ideologia extremistă în judeţul nostru, apelând în special la ajutorul extremistului sătmărean Rudolf Krako, care nu se mai simte bine pe teritoriul statului român. Judeţul Satu Mare, pe teritoriul căruia convieţuiesc paşnic români, maghiari, şvabi, romi şi ucraineni, nu are nevoie absolut deloc de ideile propagate de Jobbik. Autorităţile ar trebui să le interzică acestor extremişti să organizeze manifestări în judeţul nostru. Dacă legea nu poate să le interzică accesul pe teritoriul ţării noastre, autorităţile ar trebui să verifice legalitatea funcţionării biroului europarlamentarului Jobbik Kovacs Bela în Sătmar, în condiţiile în care biroul acestuia poate funcţiona, conform normelor fixate de Parlamentul European, numai cu ajutorul unor asistenţi parlamentari acreditaţi. Conform Deciziei Biroului Parlamentului European din 19 mai şi 9 iulie 2008, privind normele de aplicare ale Statutului deputaţilor în Parlamentul European (2009/C159/1), asistenţii locali ar trebui să îşi desfăşoare activitatea în statele în care au fost aleşi parlamentarii. Astfel, ar fi interesant de văzut cum sunt angajaţi şi plătiţi pentru activitatea din cadrul biroului de la Satu Mare asistenţii europarlamentarului Jobbik Kovacs Bela, ales în Ungaria. Închiderea acestui cabinet ar duce la autodesfiinţarea cercului de prieteni Jobbik la Satu Mare, în frunte cu extremistul Rudolf Krako. Deşi nu se simte bine în România, respectiv în Satu Mare, acesta refuză să emigreze în Ungaria, unde ar putea deveni membru al Jobbik cu acte în regulă.

Facebook Comments Box

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.