SRI: Mafia carnii, atentat la siguranta nationala

SRI: Mafia carnii, atentat la siguranta nationala

by March 13, 2014 0 comments

sri[1]Achizitiile intracomunitare cu produse din carne alteratã aduc atingere securitãtii nationale, instrumentarea dosarului întocmit de procurorii DIICOT fiind sprijinitã de Serviciul Român de Informatii care a initiat actiunea de combatere a fenomenului infrac?ional încã de la începutul anului trecut, a declarat pentru AGERPRES Sorin Sava, purtãtor de cuvânt al SRI.

“Acest caz este initiat de SRI încã de la începutul anului 2013 si se înscrie în seria eforturilor Serviciului pentru combaterea evaziunii fiscale ce afecteazã implicit bugetul consolidat al statului român. Este evident faptul cã este vorba despre o chestiune de securitate nationalã axatã pe zona de securitate economicã si amenintãri transfrontaliere”, a declarat, joi, pentru AGERPRES Sorin Sava, purtãtor de cuvânt al SRI.

El a mai spus cã în baza unor date si informatii, SRI a sesizat organele de aplicare a legii, în spetã DIICOT, acordând sprijin în instrumentarea dosarului.

Sava a mai spus cã reteaua este una complexã, având exponenti ?i pe palierul extern.

“Este vorba despre o retea de crimã organizatã specializatã în activitãti de fraudã fiscalã de mare amploare, axatã pe achizitii intracomunitare cu produse din carne. Indivizii aveau exponenti si pe palierul extern”, a completat Sorin Sava.

Procurorii DIICOT au emis ordonante de retinere de 24 de ore pe numele a zece persoane acuzate în dosarul de evaziune fiscalã si punere în circulatie de produse din carne alteratã, urmând ca acestea sã fie duse în instantã cu propunere de arestare preventivã.

Pânã în prezent, la sediul central al DIICOT au fost audiate 37 de persoane, însã audierile nu s-au încheiat.

Miercuri, procurori DIICOT împreunã cu ofiteri de politie judiciarã au efectuat 102 perchezitii domiciliare în 18 judete, în cadrul unor actiuni vizând destructurarea a douã grupãri formate din 80 de persoane, specializate în infractiuni de evaziune fiscalã, spãlare de bani, punere în circulatie de produse alterate, trafic de influentã.

Potrivit DIICOT, membrii grupãrilor achizitionau prin intermediul unor societãti comerciale din România, în principal, carne si ouã din state membre UE: Olanda, Polonia, Marea Britanie, Germania fãrã plata TVA — conform prevederilor legale (operatiune realã evidentiatã în actele contabile), ulterior marfa fiind vândutã cãtre beneficiarul final prin adãugarea TVA.

Dupã achizitionarea realã a mãrfurilor din alte state UE, membrii grupãrii înregistrau livrãri fictive cãtre firme “fantomã” din alte state comunitare — coordonate de exponentii palierului extern, neidentificati pânã în prezent.

Marfa din România era livratã scriptic în Bulgaria, Ungaria sau Cipru, pentru neîncãrcarea societãtilor românesti cu TVA de platã, marfa fiind în fapt vândutã pe piata româneascã fãrã înregistrarea în documentele contabile — “la negru”.

De asemenea, exista suspiciunea cã reteaua achizitioneazã marfã din spatiul intracomunitar fãrã plata TVA (Olanda, Polonia, Marea Britanie, Germania) direct prin firme “fantomã” ale retelei si o vinde pe piata internã “la negru” la un pret apropiat de valoarea mãrfii cu TVA, însã mult sub pretul pietei, fapt ce reprezintã concurentã neloialã în raport cu societãtile comerciale ce deruleazã acelasi tip de activitate, însã fãrã încãlcarea prevederilor legale.

Anchetatorii mai declarã cã existã suspiciuni de punere în circulatie de produse alterate care erau trimise cãtre abatoare pentru a fi procesate si amestecate cu alte produse, care ulterior au fost puse în consum, respectiv de transmitere a produselor de carne alterate cãtre o firmã de catering apartinând sotiei unuia dintre membrii grupãrii pentru a fi preparatã si oferitã spre consum.

Dupã declansarea anchetei DIICOT, inspectorii Autoritãtii Nationale pentru Protectia Consumatorilor au oprit de la comercializare 229 tone de carne si produse din carne si au aplicat sanctiuni de 71.500 lei operatorilor economici în cadrul unor controale efectuate miercuri.

Facebook Comments

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.