Guvernul sesizeaza DNA cu privire la aranjamentele imobiliare de la Institutul Fundulea. Alte afaceri de la Fundulea: vezi cazul Stelian Fuia

Guvernul sesizeaza DNA cu privire la aranjamentele imobiliare de la Institutul Fundulea. Alte afaceri de la Fundulea: vezi cazul Stelian Fuia

by April 15, 2014 0 comments

imagesCAVU08UHGuvernul va sesiza DNA cu privire la posibile fapte penale legate de trecerea unei suprafete de teren din domeniul public al statului si administrarea Institutului National de Cercetare-Dezvoltare Agricola Fundulea in domeniul privat al orasului Fundulea. Ziarul nostru a dezvaluit si afacerile controversate ale directorului general al Institutului de de Plante Medicinale( tot de la Fundulea), fostul ministru al Agriculturii, Stelian Fuia( cercetat penal in alt dosar de DNA), un apropiat al primarului din aceasta localitate , Dorel Dorobantu (suspectat de inspectorii guvernamentali de ilegalitati), precum  si relatiile sale dubioase cu personaje certate cu legea.

“Corpul de control al primului-ministru, ca organ cu atributii de control, va sesiza organele de urmarire penala, respectiv Directia Nationala Anticoruptie, privind operatiunile sau actele ilicite in legatura cu care au rezultat indicii de savarsire a unei posibile fapte care poate intruni elementele constitutive ale unei infractiuni, urmand ca organul de urmarire penala sau, dupa caz, instanta de judecata sa hotarasca asupra existentei sau inexistentei infractiunii sia supra vinovatiei”, se arata in Raportul Corpului de Control al Primului-ministru privind verificarea respectarii dispozitiilor legale in legatura cu trecerea unei suprafete de teren in domeniul privat al orasului Fundulea.

Corpul de control al premierului a efectuat un control la institutiile publice implicate in reconstituirea dreptului de proprietate asupra unor terenuri situate pe raza judetului Calarasi. Controlul a avut ca biect verificarea respectarii prevederilor legale in legatura cu trecerea unor suprafete de teren din domeniul public al statului si administrarea Institutului National de Cercetare-Dezvoltare Agricola Fundulea (I.N.C.D.A. Fundulea) in domeniul privat al unor unitati administrativ-teritoriale.

In raport se arata ca, in data de 12.07.2007, primarul orasului Fundulea, Dorel Dorobantu, in calitate de presedintele Comisiei locale de fond funciar Fundulea, a incheiat procesul verbal de delimitare a unei suprafete de 1982,54 ha, aflata in domeniul public al statului si in administrarea Institutului Fundulea, “in vederea punerii in posesie a persoanelor al caror drept de proprietate a fost reconstituit (…) de catre comisiile locale Fundulea, Tamadau, Gurbanesti, Sarulesti, Nicolae Balcescu, Valea Argovei, Nana, Lehliu, Lupsanu”.

Corpul de control a constatat ca din continutul procesului verbal “nu a rezultat modul in care a fost calculata suprafata respectiva”.

Suprafata de 1982.54 ha din domeniul public al statului in domeniul privat ai orasului Fundulea s-a facut prin Hotararea Comisiei iudetene de fond funciar Calarasi, in conditiile in care, potrivit legii “trecerea din domeniul public in domeniul privat se face, dupa caz, prin hotarare a Guvernului, a consiliului judetean, respectiv a Consiliului General al Municipiului Bucuresti sau a consiliului local (…)”, a mai constatat Corpul de control.

In raport se mentioneaza ca sanctiunea nerespectarii competentei si a procedurii de dezafectare a terenurilor din domeniul public si de trecere a acestora in domeniul privat era, la acea vreme, nulitatea absoluta a actelor iuridice incheiate cu incalcarea acestor dispozitii legale.

Corpul de Control al premierului a mai constatat ca prin hotararea din 2007, Comisia judeteana de fond funciar Calarasi a aprobat trecerea terenului in domeniul privat “fara a exista o justificare pentru delimitarea acestei suprafete de teren”.

In raport se arata ca terenurile aflate in domeniul public al statului si in administrarea Institutului Fundulea puteau fi retrocedate in doua situatii, si anume:

  • in cazul in care terenurile reprezentau veciul amplasament al proprietarului deposedat;
  • daca nu mai exista teren disponibil administrat de alte institutii si autoritati publice in judetul respectiv sau in judetele invecinate.

Institutia Prefectului –  Judetul Calarasi a comunicat Corpului de control ca in rezerva comisiilor locale de fond funciar Lupsanu, Valea Argovei, Sarulesti, Gurbanesti, Nicolae Balcescu, Nana, Tamadau Mare, Funduleal Lehliu Gara nu mai exista teren, nefiind identificate “situatiile centralizatoare privind terenurile aflate la dispozitia comisiilor locale de fond funciar”, insa in urma verificarilor s-a constatat ca la momentul acela Nana, Gurbanesti si Sarulesti aveau teren in rezerva, precizeaza raportul.

Corpul de Control precizeaza ca in urma tranferului, valoarea suprafetelor de teren a fost majorata considerabil.

“Valoarea aferenta suprafetei totale de teren de 1.793,9171 ha, care urma sa faca obiectul reconstituirii dreptului de proprietate, transferata de la comunele Gurbanesti, Sarulesti, Valea Argovei, Nicolae Balcescu, Lupsanu, Nana si Tamadau Mare, cuprinsa intre minim 580.344,13 EUR si maxim 1.160.688,26 EUR pentru aceste comune, a fost sporita la valori cuprinse intre minim 1.345.437,82 EUR si maxim 2.690.875,65 EUR pentru orasul Fundulea”, precizeaza Corpul de control.

Citeste si : (http://ancheteonline.ro/2014/01/fostul-ministru-al-agriculturii-stelian-fuia-urmarit-penal-pentru-abuz-in-serviciu/);http://ancheteonline.ro/2012/06/relatiile-nepotrivite-dintre-deputatul-stelian-fuia-si-stefan-poienaru-trafic-de-influenta-si-conflict-de-interese/); http://ancheteonline.ro/2012/11/in-atentia-oamenilor-de-afaceri-deputatul-stelian-fuia-si-a-tepuit-un-partener-din-singapore/); http://ancheteonline.ro/2013/11/lumea-afacerilor-lui-stelian-fuia-unde-se-termina-politica-si-incep-infractiunile/

Facebook Comments Box

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.