Deputatul Bogdan Diaconu (PSD) propune interzicerea steagurilor cu caracter etnic
by Costel Oprea April 18, 2014 0 commentsDeputatul PSD Bogdan Diaconu a întocmit un proiect de lege care interzice folosirea steagurilor cu caracter etnic, în contrapartida la inițiativa Guvernului de a legifera folosirea însemnelor Ținutului Secuiesc în județele Covasna, Harghita și Mureș. Diaconu propune utilizarea în mod exclusiv a simbolurilor naționale potrivit prevederilor Constituției în care se spune că România este un stat național unitar.
„Prezentul proiect de lege privind interzicerea steagurilor cu caracter etnic își propune să clarifice legal controversa steagurilor etnice care naște conflicte și dispute în anumite zone din România din dorința unor reprezentanți ai minorităților de a înlocui drapelul României cu însemne etnice ca formă de contestare a statului național unitar român”, se arată în expunerea de motive a proiectului de lege ce va fi inaintat spre dezbatere în Camera Deputaților.
Precizăm că, la presiunile UDMR, în urma unui compromis politic, Guvernul a înaintat Parlamentului un proiect de lege privind utilizarea steagurilor și simbolurilor la nivelul fiecărei unități administrativ-teritoriale. Proiectul va fi dezbătut în procedură de urgență.
In articolul 1 se arata ca „ este interzisă afișarea publică a steagurilor cu caracter etnic, indiferent de natura lor, pe instituțiile publice ale României, pe unitățile administrativ-teritoriale de orice fel sau cu ocazia evenimentelor și manifestărilor oficiale ale statului român și ale instituțiilor acestuia, precum și pe actele oficiale, pe site-urile instituțiilor publice sau pe orice fel de reprezentare cu caracter oficial.
(2) Este interzisă afișarea și purtarea de către persoanele cu funcții publice de orice fel (aleși locali, funcționari publici, bugetari, parlamentari, europarlamentari, funcționari în aparatul administrativ local sau central) a steagurilor cu caracter etnic, indiferent de împrejurare și circumstanțe, în România sau în afara țării”.
Proiectul prevede la aticolul 2 sancțiuni penale pentru cei care încală prevederile acestei legi. „ Încălcarea art. 1 constituie infracțiune și se pedepsește cu amendă penală de 25.000 de lei. Constatarea contravenţiei şi aplicarea sancţiunii se fac de către de către personalul special abilitat din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, în urma autosesizării sau la sesizarea oricărui cetățean român.Personalul special abilitat din cadrul Ministerului Afacerilor Interne este obligat să dea curs oricărei sesizări publice referitoare la încălcarea art. 1 și să dispună în termen de maxim 30 de zile pedeapsa prevăzută de art.2 (1)”, se spune în proiect.
La articolul 3 se precizează că „ steagurile cu caracter etnic nu sunt recunoscute ca steaguri ale unităţilor administrativ- teritoriale din România și nu pot fi folosite în nicio situație în această calitate. Orice steag, însemn sau reprezentare a unităților administrativ-teritoriale din România trebuie să conțină denumirea ”ROMÂNIA” scrisă cu majuscule de dimensiuni cel puțin egale cu denumirea unității administrativ-teritoriale respective”.
În expunerea de motive se aduc argumente pentru adoptarea prezentului proiect: „Prezentul proiect de lege privind interzicerea steagurilor cu caracter etnic își propune să clarifice legal controversa steagurilor etnice care naște conflicte și dispute în anumite zone din România din dorința unor reprezentanți ai minorităților de a înlocui drapelul României cu însemne etnice ca formă de contestare a statului național unitar român. Pentru a asigura reprezentarea corectă a simbolurilor României și pentru a opri defăimarea, ignorarea sau marginalizarea drapelului României, precum și înlocuirea sa cu alte însemne, prezentul proiect de lege propune interzicerea steagurilor cu caracter etnic, indiferent de natura lor, pe instituțiile publice ale României, pe unitățile administrativ teritoriale de orice fel sau cu ocazia evenimentelor și manifestărilor oficiale ale statului român și ale instituțiilor acestuia”.
Astfel „prin această interdicție, lucrurile vor reveni la normal și la norma constituțională în sensul că drapelul României este singurul care trebuie afișat public în cadru oficial, alături, desigur de steagul Uniunii Europene, în condițiile prevăzute de lege. În privința steagurilor unităților administrativ- teritoriale, folosite cu anumite ocazii, acestea nu au voie să fie de natură etnică, pentru că în România nu există unități administrativ teritoriale de natură entică, iar imaginarea chiar și simbolică a unor asemenea unități reprezintă o încălcare flagrantă a Constituției”.
Legea propune ca încălcarea acestor prevederi să fie pedepsită cu amendă penală de 25.000 de lei, „măsură deloc disproporționată dacă luăm în considerare că afișarea steagurilor etnice conduce la slăbirea autorității statului român și reprezintă o formă de disoluție a acestuia și de negare a Constituției României”.
„Legea propune de asemenea un standard pentru steagurile unităților administrativ-teritoriale care trebuie să cuprindă titulatura ”ROMÂNIA” cu majuscule și cu caractere cel puțin egale în dimensiune cu denumirea unității respective, ceea ce este firesc având în vedere că este vorba despre însemne ale unor instituții ale statului român.
De asemenea, steagurile cu caracter etnic nu pot fi sub nicio formă folosite ca steaguri ale unităților administrativ-teritoriale ale României, pentru că aceste unități nu sunt constituite etnic și de aceea orice reprezentare a lor etnică ar fi o încălcare a Constituției”, se mai arată în expunerea de motive.
No Comments so far
Jump into a conversationNo Comments Yet!
You can be the one to start a conversation.