DNA: Judecatorul Stan Mustata este acuzat de constituirea unui grup infractional

DNA: Judecatorul Stan Mustata este acuzat de constituirea unui grup infractional

by April 29, 2014 0 comments

imagesCAF8ZGYTJudecatorul Stan Mustata este acuzat de “constituirea unui grup infractional organizat” si de faptul ca a solicitat, prin intermediul altor persoane, sume de bani pentru obtinerea unor sentinte judecatoresti favorabile, potrivit unui comunicat al DNA. Gruparea din care este acuzat judecatorul ca ar face parte ar fi solicitat bani pentru pronuntarea unei solutii favorabile pentru o persoana condamnata in Dosarul Transferurilor.

Procurorii DNA au dispus marti incerea urmaririi penale fata de:

1. Stan Mustata, judecator la Curtea de Apel Bucuresti, in sarcina caruia s-au retinut infractiunile de:

 • constituire a unui grup infractional organizat,
 • folosire, in orice mod, direct sau indirect, de informatii care nu sunt destinate publicitatii si permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informatii,
 • sase infractiuni de luare de mita si
 • o infractiune de trafic de influenta

2. Mariana Curea, grefier la Curtea de Apel Bucuresti , in sarcina careia s-au retinut infractiunile de:

 • constituire a unui grup infractional organizat,
 • folosire, in orice mod, direct sau indirect, de informatii care nu sunt destinate publicitatii si permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informatii si
 • complicitate la infractiunea de trafic de influenta

3. Ion Boraciu, in sarcina caruia s-au retinut infractiunile de

 • constituire a unui grup infractional organizat,
 • doua infractiuni de trafic de influenta,
 • complicitate la sase infractiuni de luare de mita si
 • complicitate la infractiunea de trafic de influenta

4. Florian Alexandru, in sarcina caruia s-au retinut infractiunile de:

 • constituire a unui grup infractional organizat si
 • complicitate la savarsirea a cinci infractiuni de luare de mita

Care sunt acuzatiile procurorilor:

In cursul anului 2013, Mustata Stan, Boraciu Ion si Alexandru Florian au constituit un grup infractional organizat, gruparea fiind sprijinita de Curea Mariana, in scopul savarsirii unor infractiuni de coruptie judiciara, urmarind obtinerea de beneficii materiale. In acest context, in perioada octombrie 2013 – aprilie 2014, membrii grupului au accesat informatii cu caracter confidential din dosarele penale aflate pe rolul Curtii de Apel Bucuresti, in vederea identificarii si contactarii mituitorilor si cumparatorilor de influenta, in scopul pretinderii de la acestia a unor foloase materiale, in schimbul obtinerii unor hotarari judecatoresti favorabile.

Mustata Stan, actionand in cadrul grupului infractional organizat din care facea parte si in calitate de judecator la Curtea de Apel Bucuresti, Sectia a II-a penala, aflat in compunerea completelor de judecata investite cu solutionarea unor dosare penale, a pretins, in mai multe randuri, de la diferite persoane condamnate sau inculpate in respectivele dosare, sume de bani care nu au fost particularizate sub aspectul cuantumului, dupa cum urmeaza:

1. La data de 7 aprilie 2014, prin intermediul suspectului Boraciu Ion, in vederea pronuntarii unei solutii favorabile unei persoane condamnate, in sensul admiterii contestatiei in anulare impotriva deciziei penale nr. 222/A/2014, pronuntata la 04.03.2014 de Curtea de Apel Bucuresti (este vorba despre Dosarul Transferurilor).

2. La data de 11 aprilie 2014, prin intermediul suspectilor Boraciu Ion si Alexandru Florian, in vederea pronuntarii unei solutii de punere in libertate a unui inculpat, prin admiterea contestatiei formulate de acesta impotriva incheierii pronuntate de Tribunalul Bucuresti la 26.03.2014 (respingerea cererii de inlocuire a arestarii preventive cu masura preventiva a controlului judiciar)

3. In perioada 15-16 aprilie 2014, prin intermediul suspectilor Boraciu Ion si Alexandru Florian, in vederea pronuntarii unei solutii favorabile unui condamnat, cu prilejul judecarii contestatiei formulate impotriva sentintei penale nr. 145 pronuntate la 28.02.2014 de Tribunalul Ilfov.

4. In data de 16 aprilie 2014, prin intermediul suspectilor Boraciu Ion si Alexandru Florian, in vederea pronuntarii unei solutii favorabile unei persoane condamnate.

5. La data de 16 aprilie 2014, prin intermediul suspectilor Boraciu Ion si Alexandru Florian, in vederea pronuntarii unei solutii favorabile unui inculpat, cu prilejul judecarii apelului declarat impotriva sentintei penale nr. 194 pronuntate la 19.12.2013 de Tribunalul Ilfov, Sectia penala.

6. La data de 16 aprilie 2014, prin intermediul suspectilor Boraciu Ion si Alexandru Florian, in vederea pronuntarii unei solutii favorabile unor persoane care s-au constituit parte civila (majorarea despagubirilor civile), cu prilejul judecarii apelului declarat impotriva sentintei penale nr. 29 pronuntate la 05.03.2014 de Judecatoria Rosiorii de Vede.

De asemenea, in cursul lunii aprilie 2014, Mustata Stan, in calitate de judecator la Curtea de Apel Bucuresti, Sectia a II-a penala si actionand in cadrul grupului infractional din care facea parte, a pretins, cu complicitatea suspectei Curea Mariana si prin intermediul suspectului Boraciu Ion, de la o persoana, suma de 30.000 euro, lasand sa se creada ca are influenta asupra judecatorilor investiti in compunerea unui alt complet al Curtii de Apel Bucuresti, Sectia a II-a penala, pentru a-i determina sa pronunte o solutie favorabila unui inculpat.

In cazul magistratului, suspect in cauza, au fost aplicate prevederile art. 265 alin.2 din Cpp: “suspectul sau inculpatul poate fi adus cu mandat de aducere, chiar inainte de a fi fost chemat prin citatie, daca aceasta masura se impune in interesul rezolvarii cauzei”.

Celor patru persoane li s-au adus la cunostinta calitatea de suspect si acuzatiile, in conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedura penala.

La data de 29 aprilie, avand in vedere calitatea de judecator a lui MUSTATA STAN, la cererea procurorilor anticoruptie, Sectia de judecatori a Consiliului Superior al Magistraturii a incuviintat retinerea si arestarea preventiva a acestuia.

In cauza, procurorii au beneficiat de sprijin de specialitate din partea Serviciului Roman de Informatii.

Facebook Comments Box

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

<