Mircea Geoană, la Praga: România este ultima ţară din regiune care nu a semnat Convenţia OECD privind ANTI-CORUPTIA

Mircea Geoană, la Praga: România este ultima ţară din regiune care nu a semnat Convenţia OECD privind ANTI-CORUPTIA

by April 11, 2014 0 comments

REUNIUNE REGIONALA - PSD - IASIRomânia este ultima ţară din regiune care nu a semnat Convenţia OECD privind anticorupţia, lucru care trebuie corectat neîntârziat, a declarat senatorul PSD Mircea Geoană la conferinţa World Governance Forum 2014, la Praga, el pledând, totodată, şi pentru modificarea legii finanţării partidelor, informeaza Mediafax.

“România este ultima ţară din regiune care nu a semnat Convenţia OECD privind anti-corupţia. Acest lucru trebuie corectat neîntârziat. Modificarea legii finanţării partidelor este esenţială pentru a sparge o adevarată cultură a corupţiei existente în jurul utilizării banului public”, a declarat Geoană, la Praga, potrivit unui comunicat remis MEDIAFAX.

Geoană a precizat, totodată, că România este o ţară de graniţă a UE şi NATO, iar consolidarea statului de drept este vitală pentru securitatea naţionala a României şi pentru securitatea Uniunii Europene.

“Corupţia este o vulnerabilitate care afectează nu doar securitatea naţională, ci bunăstarea întregii societăţi prin întreţinerea sărăciei, a dependenţei, a unor servicii publice precare pentru ca resursele publice sunt risipite şi tranzacţionate politic în folosul personal al unui grup restrâns”, a mai subliniat senatorul român.

Combaterea corupţiei în toate ţările europene este o miză majoră pentru bunăstarea şi securitatea comunităţii şi pentru prezervarea democraţiei ca model de organizare a societăţii, el opinând că România a facut şi face paşi importanţi în acest sens, ce pot reprezenta un model.

Geoană a susţinut, în cadrul conferinţei, că o justiţie complet independentă şi depolitizată reprezintă cheia de boltă a statului de drept şi a arătat că statele post-comuniste din centrul şi estul Europei trebuie să dezvolte un set de bune practici în domeniu, un adevarat standard de excelenţă al transparenţei şi bunei guvernări, plecând de la Declaraţia de la Praga privind Guvernanţa şi Lupta împotriva Corupţiei din 2012.

“Deşi specifice, experienţele noastre sunt similare, iar nivelul de corupţie este inacceptabil. EuroMaidanul a fost mai mult decât expresia opţiunii occidentale a unei părţi a populaţiei ucrainiene – a fost, mai ales, un strigăt de revoltă împotriva corupţiei, proastei guvernări şi oligarhiei care sufocă dezvolatarea ţării, de la Est la Vest””, a declarat Geoană.

El a propus, totodată, organizarea la Bucureşti a unei versiuni regionale a World Governance Forum, cu invitarea statelor din regiune şi a principalilor actori internaţionali cu expertiză în domeniu.

La eveniment au mai participat Pietro Grasso – preşedintele Senatului din Italia, Norman Eisen – ambasadorul SUA la Praga, Lenka Habrnálová – ministrul Justiţiei din Cehia, Matthew Murray – Deputy Assistant Secretary pentru Europa, Orientul Mijlociu si Africa, U.S. Department of Commerce, Dorin Recean – ministru de Interne, Republica Moldova, precum şi reprezentanţi ai puterii judecătoreşti din Cehia şi SUA şi ai unor instituţii ce au drept obiectiv lupta împotriva corupţiei.

Facebook Comments Box

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.