Traian Basescu deschide Cutia Pandorei de la ADS. Relatiile nepotrivite dintre un lider PMP si baietii destepti din agricultura

Traian Basescu deschide Cutia Pandorei de la ADS. Relatiile nepotrivite dintre un lider PMP si baietii destepti din agricultura

by April 16, 2014 5 comments

imagesCAUIT4VMRazboiul dintre Traian Basescu si Victor Ponta poate duce la deschiderea “Cutiei Pandorei” de la Agentia Domeniilor Statului(ADS),  o vaca buna  de muls timp de zeci de ani pentru baietii destepti din politica si mediul de afaceri. Intr-un raspuns dat de presedintie  raportului parlamentar Nana, Basescu acuza fraudele infaptuite de alianta PSD-PC la ADS. Insa, in acest caz, seful statului ar putea sa-si prinda urechile, din punct de vedere politic, deoarece, chiar in partidul sau de suflet,  salasluieste , ca lider PMP, un interlop cunoscut, care a stapanit ADS o perioada de timp si care i-a imbogatit pe unii actuali reprezentanti ai puterii.

Este vorba despre Radu Cristescu, presedinte al organizatiei PMP Salaj, care, in calitate de sef al ADS in perioada 2011-2012 a incheiat contracte extrem de paguboase pentru statul roman, cu firmele mogului Dan Voiculescu, cu societatile baronului local, Culita Tarata sau cu companiile unor apropiati din mediul lui Traian Basescu, cum ar fi mosierul Stefan Poienaru . Nu departe de profiturile pe seama bunurilor statului s-a aflat si proaspatul lider PMP, deputatul  Marin Anton, unul dintre cei mai bogati parlamentari, un prieten devotat Elenei Udrea, care a migrat de la PNL catre formatiunea lui Basescu.

Rapoarte ale Ministerului Agriculturii si note informative ale serviciilor secrete au scos la iveala o adevarata  caracatita infractionala instapanita la ADS, functionala timp de ani de zile, scopul fiind exploatarea la maxim a pamanturilor detinute de stat de catre baietii destepti din agricultura. Un episod trist din viata ADS este  manageriatul asigurat de Radu Cristescu, intre 2011 si 2012 in guvernarea Boc,  un personaj extrem de dubios, cunoscut drept un interlop din Satu Mare, fiu de judecator si frate de procuror.

 Timp de un an de zile cat s-a aflat in fruntea Agentiei,  potrivit unui raport al Ministerului Agriculturii, Cristescu  nu s-a ocupat decat de afaceri dubioase, provocand mari daune statului roman. In primul rand, in urma unor aranjamente, care ar fi mers pana la mituire, Radu Cristescu a acordat firmelor lui Dan Voiculescu, care detineau in concesiune terenuri ale ADS in judetul Giurgiu, contracte cu statut privilegiat, redeventa fiind stabilita la jumatate fata de valoarea reala. In acelasi timp, Cristescu a continuat , in calitate de presedinte al ADS, sa mentina redeventa minima pentru societatea lui Culita Tarata( lider UNPR), SC TCE Trei Brazi,  care detine de ani buni Insula Mare a Brailei.

Una dintre cele mai paguboase afaceri realizare de ADS in timpul lui Radu Cristescu a fost contractul incheiat cu compania lui Stefan Poienaru, SC Agrofam Holding SRL, pentru concesiunea de 1000 de ha in judetul Ialomita, dar care detine numeroase terenuri ale statului si in judetul Calarasi. Acest contract s-a dovedit a fi ilegal, fapt dovedit de o decizie judecatoreasca definitiva si irevocabila de anul trecut,   prin care a fost reziliat contractul si care a facut obiectul unor dosare penal la DNA.

Prejudiciul produs statului, in urma aranjamentelor dintre Cristescu si Poienaru, a ajuns la cateva milioane de euro. Poienaru este un samsar de terenuri in judetele Ialomita si Calarasi, partener de afaceri cu fostul ministru al Agriculturii, Stelian Fuia, baron local de Calarasi,  un apropiat al consilierului prezidential, Adrian Radulescu si al presedintelui Traian Basescu. Cu putin timp inainte ca Ioana Basescu sa cumpere terenul de la Nana(Calarasi), tatal acesteia,  in calitate de sef al statului  a facut o vizita de lucru la Institutul de plante medicinale de la Fundulea (Calarasi) condus de Stelian Fuia.

In acelasi timp, unul dintre beneficiarii relatiei speciale cu ADS este si deputatul PMP Marin Anton, imbogatit , in special prin capusarea institutiilor statului. Dincolo de averea facuta prin tepuirea Rafo Onesti, in calitate de administrator al acestei companii petroliere falimentate de grupuri infractionale, familia lui Anton a pus mana si pe numeroase terenuri din Calarasi si Giurgiu. Drept urmare, si liderul PMP este unul dintre mosierii din judetul Calarasi, o zona care face obiectul unor numeroase scandaluri,  dupa cazul Nana. In 2010, cand Radu Cristescu era director in ADS ( in 2011 ajuns director general), firma detinuta de sotia lui Anton, SC Maragro SRL, a primit de la  Agentia Domeniilor Statului prin atribuire directa,  un imobil valoros in acelasi judet,  Calarasi.

Trebuie precizat ca Radu Cristescu a fost dat afara din fruntea ADS la presiunile ministrului agriculturii din acea perioada, Valeriu Tabara, in urma raportului intocmit de Corpul de Control. Tabara a fost nevoit sa aduca in fruntea Corpului de Control un ofiter sub acoperire de la DGIPI pentru a face investigatii amanuntite la institutiile din subordinea sa, la ADS, ANIF, in conditiile in care mafia baietilor destepti din agricultura controlau aceste societati ale statului. Tabara a fost obligat  sa faca presiuni  puternice pe langa premierul Emil Boc pentru a-l demite pe Cristescu, deoarece acesta era sustinut de gasca celor care capusau ADS, dar si de consiliera lui Boc, Andreea Paul (Vass). Potrivit informatiilor noastre, raportul intocmit de corpul de control de la Agricultura a fost chiar  si pe masa presedintelui Traian Basescu.

Desi s-a dovedit a fi un personaj dubios, Cristescu a ajuns in fruntea organizatiei PMP Salaj, printr-un sprijin puternic primit de la Elena Udrea, via Lia Stanca, sefa Fundatiei Miscarea Populara Salaj. Acest lucru in urma parteneriatul de afaceri intre Elena Udrea si Lia Stanca in administrarea bailor Boghis din judetul Salaj. Mentionam ca Radu Cristescu este amantul doamnei Stanca.

Drept urmare, o investigatie a Corpului de Control al premierului Victor Ponta ar trebui sa se extinda la nivelul intregului judet Calarasi,  dar si asupra activitatii ADS in zona Baraganului, tocmai pentru a scoate la iveala increngaturile relatiilor nepotrivite dintre functionarii de la Agentia Domeniilor Statului si baietii destepti din agricultura.

Citeste si : http://ancheteonline.ro/2011/09/presedintele-ads-pe-cale-a-fi-demis-radu-cristescu-protejeaza-afacerile-lui-voiculescu-si-poenaru-dar-prejudiciaza-statul-cu-sute-de-milioane-de-euro/

Cum se fraudeaza bugetul statului si cel al UE. Un caz “scoala” de luare de mita la Agentia Domeniilor Statului

Facebook Comments

5 Comments so far

Jump into a conversation
 1. vlad
  #1 vlad 16 April, 2014, 22:44

  interlopul satmarean radu cristescu, in anii 90 derula tranzacti cu autoturisme furate si alte inselatorii, intodeauna a scapat cu basmaua curata avand noroc cu tatal si sora s-a, care erau procurorii la satu mare.

  Reply this comment
 2. marcel
  #2 marcel 17 April, 2014, 23:19

  Radu Cristescu tu crezi ca toata lumea ii spalat pe creierii si crezi ca victimile tale din Iasi au uitat cum au fost tepuiti, cand te vad la Romania TV , cum incerci sati prezinti inteligenta pe care nu o ai si cum iti jignesti colegii din paltou, trebuie sa stau cu ligianul in brate ca imi vine sa borasc.

  Reply this comment
 3. satmarean
  #3 satmarean 17 April, 2014, 23:37

  Raducule, prietenul tau Adisor Bota de la Satu Mare, care isi imparte sotia si cu tine. Ce spune, ce gust are instrumentul tau de albit dintii cand isi saruta sotia.

  Reply this comment
 4. satmarean
  #4 satmarean 20 April, 2014, 17:57

  radu cristescu sper ca ai inteles, ca nu te mai vrem in satu mare, asa ca organizeazati intalnirile cu laura bota in resedinta ta din salaj, pui de procuror, care crede ca nu poate sa fie pedepsit pentru infractiunile savarsite, fapt ce s-a concretizat pana in prezent.

  Reply this comment
 5. satmarean
  #5 satmarean 20 April, 2014, 18:06

  d-nule redactor sef de la ancheteonline, va rugam sa faceti un gest de caritate pentru a aduna fondurii pentru achizitionarea unei catitati mai mari de gel lubrifiant, in speranta ca raducu cristescu va ajunge dupa grati in viitorul apropiat si va devenii fetita, cu multa multumiri din partea satmarenilor.

  Reply this comment

<