Ambasadorul RUSIEI la Bucureşti, Oleg Malginov: Nu putem accepta declaraţia lui Băsescu privind extinderea influenţei ruse până la Chilia

Ambasadorul RUSIEI la Bucureşti, Oleg Malginov: Nu putem accepta declaraţia lui Băsescu privind extinderea influenţei ruse până la Chilia

Ambasadorul RUSIEI la Bucureşti, Oleg Malginov: Nu putem accepta declaraţia lui Băsescu privind extinderea influenţei ruse până la Chilia

by May 15, 2014 0 comments

Ambasada Rusiei analizează declaraţia de marţi a lui Traian Băsescu, a declarat ambasadorul Oleg Malghinov, precizând că respinge acuzaţia preşedintelui privind planul Moscovei de a-şi extinde influenţa până la Braţul Chilia, fosta graniţă a URSS, relateaza Mediafax.

“Analizăm textul declaraţiei de ieri (marţi – n.r.) a preşedintelui, şi, credeţi-mă, sunt vremuri foarte dificile. În fiecare zi, mulţi politicieni din România fac multe declaraţii, pe multe canale, dar trebuie să le analizăm şi să comunicăm în mod corespunzător, adică obiectiv, către capitalele noastre. Această afirmaţie nu este nouă, am mai auzit-o. Noi nu o putem accepta. Nu avem asemenea planuri”, a declarat, la Digi 24, Oleg Malghinov, rugat să comenteze declaraţia lui Traian Basescu privind extinderea influenţei Rusiei până la braţul Chilia.

“În ceea ce priveşte Republica Moldova, scenariul cel mai rău ar fi o destabilizare a regiunii Odessa şi, dacă vă puteţi uita pe hartă, veţi constata că regiunea Odessa încinge ca un brâu Transnistria, iar odată destabilizarea realizată, să se poată ajunge, cu influenţa Federaţiei Ruse, incluzând şi Transnistria, astfel ca teritoriul Federaţiei Ruse sau teritoriul controlat de Federaţia Rusă să ajungă până la braţul Chilia. Este vechea frontieră a României cu Uniunea Sovietică”, a afirmat, marţi, preşedintele Traian Băsescu, în cadrul unei declaraţii de presă.

“În momentul de faţă, în Odessa se încearcă o regrupare a rusofonilor, în aşa fel încât să fie gata să acţioneze. Să sperăm că populaţia ucraineană, structurile statului vor reuşi să ţină această regiune în echilibru, să nu se producă o destabilizare care are riscul de a antrena şi Transnistria”, a mai spus şeful statului.

Prezent la 27 martie, la bilanţul MApN, preşedintele Traian Băsescu a declarat că impredictibilitatea Federaţiei Ruse “ne obligă să analizăm variante şi posibilităţi de reacţie”.

“Nu putem spune că mai putem privi la incidentele din 2008, când Federaţia Rusă a ocupat Abhazia şi Osetia de Sud, ca incidente izoltate. Este clar că a fost Georgia în 2008, a fost Ucraina în 2014 şi orice om politic, ca şi orice strateg militar, trebuie si îşi pună întrebarea ce şi cine urmează. Că o fi Transnistria, că o fi Transnistria şi Republica Moldova, că urmează regiunea de sud a Ucrainei, de la Crimeea către Odessa şi gurile Dunării până la Braţul Chilia, sunt întrebări pe care oricine poate să şi le pună în lipsa unor declaraţii şi atitudini ferme ale Federaţiei Ruse”, a declarat şeful statului, după participarea la bilanţul MApN pe 2013.

Facebook Comments Box

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.