Reuters. Putin isi construieste palate din banii unui program pentru sanatate

Reuters. Putin isi construieste palate din banii unui program pentru sanatate

Reuters. Putin isi construieste palate din banii unui program pentru sanatate

by May 23, 2014 0 comments

O anchetă Reuters arată cum s-au sifonat fondurile unui program de modernizare a spitalelor, către construcţia unei vile somptuoase pe malul Mării Negre, numită „Palatul lui Putin“.

O reşedinţă de vacanţă luxoasă situată pe coasta Mării Negre, construită aparent pentru liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, a fost finanţată parţial din banii contribuabililor ruşi, printr-o schemă uriaşă de evaziune fiscală, dezvăluie o investigaţie a jurnaliştilor Reuters, citata de adevarul.ro. Fondurile erau alocate pentru proiectul de 1 miliard de dolari iniţiat de Putin, în scopul modernizării sistemului de sănătate din Federaţia Rusă, prin dotarea spitalelor cu aparatură de ultimă generaţie.

Potrivit investigaţiei, doi dintre apropiaţii preşedintelui rus, Nikolai Şamalov şi Dmitri Gorelov, au fost arhitecţii manevrelor ilegale, profitând de pe urma unor contracte cu statul rus, în valoare de 200 milioane dolari. Cei doi deţineau o companie care livra aparatură medicală spitalelor incluse în proiectul lui Putin, la preţuri supraevaluate.

Ramificaţii în Marea Britanie şi Liechtenstein

Şamalov şi Gorelov trimiteau apoi o parte din profituri în conturile unor bănci elveţiene, arată documentele bancare cercetate de jurnaliştii Reuters. Din aceste conturi, banii au fost tranferaţi într-un cont din Liechtenstein care era legat direct de contrucţia unei proprietăţi luxoase de vacanţă la Marea Neagră, cunoscută sub numele de „Palatul lui Putin“.

Serghei Kolesnikov, un fost partner de afaceri cu Şamalov şi Gorelov, declara în 2010 că proprietarea era construită pentru Putin, afirmând că a fost implicat personal în această afacere. Kremlinul a negat acuzaţiile, afirmând că Putin, premier la acea vreme, nu are nicio legătură cu reşedinţa.

Afacerea demonstrează modul în care se cheltuie banii statului rus, au afirmat investigatorii, după ce au studiat zeci de documente vamale şi arhive bancare. Megaproiectul din sistemul de sănătate a fost anunţat de Putin în 2005, fiind prevăzute cheltuieli de 1 miliard de dolari. Şamalov şi Gorelov au devenit imediat intermediari, folosind o companie fondată de ei în Marea Britanie, numită Greathill, prin care cumpărau aparatură medicală de ultimă generaţie de la producătorul german, Siemens AG. Ulterior, vindeau echipamentele medicale la un preţ mult mai mare companiilor medicale de stat din Rusia, făcând un profit considerabil.

Facebook Comments Box

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.