Balcani: Cele mai devastatoare intemperii din ultimul secol

Balcani: Cele mai devastatoare intemperii din ultimul secol

Balcani: Cele mai devastatoare intemperii din ultimul secol

by May 19, 2014 0 comments

Numărul victimelor celor mai grave intemperii în ultimul secol în Balcani a depășit duminică 40. In Serbia există temeri că o nouă creștere a nivelului apelor râului Sava va pune în pericol noi localități și mai ales o importantă centrală termică, potrivit AFP, citata de Agerpres.

În apropiere de Obrenovac, oraș sinistrat situat în apropiere de Belgrad, râul amenință o centrală termică care acoperă 50 % din consumul național de electricitate.

Premierul sârb Aleksandar Vucic a subliniat că centrala este ‘obiectivul cel mai important al țării’ și că trebuie protejat cu orice preț.

Potrivit unui jurnalist al AFP, construcția este izolată de ape aproape integral, angajați ai centralei ridicând în grabă ziduri de apărare din saci cu nisip pentru a evita ca apele să inunde centrala.

Puțin mai la nord-vest, în amonte pe Sava, mii de voluntari din Sremska Mitrovica și alte orașe au întărit în timpul nopții digurile cu cel puțin un milion de saci de nisip.

Enormul râu mocirlos este pentru moment împiedicat să se reverse de această fortificație de ultim minut.

La Obrenovac, oraș acoperit de ape în procent de 90 %, majoritatea celor 20.000 de locuitori au fost deja evacuați.

Televiziunea de stat a difuzat imagini cu șase vaci care reușiseră să se urce pe acoperișul unui hambar și cărora elicoptere le furnizau fân.

Salvatori la bordul unei bărci pneumatice au salvat un câine rătăcit care lătra în mijlocul apelor pe acoperișul unei mașini, potrivit acelorași imagini.

Cel puțin 44 de persoane au pierit în Balcani, în special în Bosnia și Serbia, unde intemperiile au făcut zeci de mii de sinistrați.

‘Din nefericire, se estimează că numărul morților va fi încă și mai important’, a spus Vucic.

‘Ceea ce ni s-a întâmplat se produce o dată la o mie de ani, nu la 100 de ani. Am reușit să evităm o catastrofă încă și mai gravă datorită unei bune organizări’, a asigurat el.

În Bosnia, doar în regiunile Samac și Bijeljina circa 10.000 de persoane au fost evacuate.

‘Intrăm în oraș cu anxietate din teamă de ce am putea descoperi’, a spus primarul Samacului, Samo Minic.

Din cauza alunecărilor de teren, autoritățile au avertizat împotriva unor posibile deplasări ale câmpurilor de mine antipersonal datând din războiul intercomunitar (1992-1995), al căror număr este estimat la 120.000.

Mai multe țări din Uniunea Europeană, din Balcani și Rusia au trimis în cele două țări zeci de ajutoare, precum și medicamente și alimente.

La Belgrad, mii de voluntari au continuat să întărească digurile cu saci cu nisip. Primarul capitalei, Sinisa Mali, a asigurat orașul este ‘pregătit pentru viitura’ care se apropie.

Mii de persoane care trăiesc în zonele care nu au fost atinse de intemperii s-au grăbit să dea o mână de ajutor compatrioților lor.

În Bosnia, țară divizată etnic de la războiul ucigător din anii 1990, musulmani s-au dus să-i ajute pe sinistrații din regiunile sârbe. La rândul lor, musulmani sinistrați din regiunea Zenica au fost primiți în școli din Zepce, o localitate croată.

În Croația, mai multe mii de persoane au fost evacuate în estul țării, în special din localitatea Gunja, invadată de ape, a relatat televiziunea locală.

Facebook Comments

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.