Decizie majora a CCR in domeniul retrocedarii imobilelor nationalizate

Decizie majora a CCR in domeniul retrocedarii imobilelor nationalizate

by May 7, 2014 0 comments

CCRCurtea Constituţională a României (CCR) a decis miercuri că termenele de soluţionare de către autorităţile administrative prevăzute la art. 34 din Legea 165/2013 nu se aplică şi cauzelor în materia restituirii imobilelor preluate abuziv aflate pe rolul instanţelor, potrivit Agerpres.

CCR a admis miercuri o sesizare şi a constatat că art. 4 din Legea 165 /2013 privind măsurile pentru finalizarea procesului de restituire, în natura sau prin echivalent, a imobilelor preluate în mod abuziv în perioada regimului comunist în România este constituţional în măsura în care termenele prevăzute la art. 34 din acelaşi act normativ nu se aplică şi cauzelor aflate în curs de judecată la instanţe.

Judecătorii Curţii au considerat că pentru cei care deja s-au adresat justiţiei, instanţa le va soluţiona cauza şi că nu va fi trimisă la una dintre autorităţile prevăzute de legea criticată. Potrivit acestora, dacă textul ar fi rămas în forma actuală exista posibilitatea ca toate cauzele aflate în curs de soluţionare să fie trimise către autorităţi pentru a le rezolva. Astfel, cauzele ar fi fost scoase de pe rolul instanţelor prin declararea lor ca inadmisibile sau premature pentru a fi trimise către autorităţi. În urma deciziei CCR de miercuri, instanţa va rezolva până la final procesul, respectiv va stabili dreptul şi cuatumul, şi va trimite către autoritate cauza doar pentru a emite titlul.

Decizia CCR este definitivă şi general obligatorie.

Articolul 4 prevede că “Dispoziţiile prezentei legi se aplică cererilor formulate şi depuse, în termen legal, la entităţile învestite de lege, nesoluţionate până la data intrării în vigoare a prezentei legi, cauzelor în materia restituirii imobilelor preluate abuziv, aflate pe rolul instanţelor, precum şi cauzelor aflate pe rolul Curţii Europene a Drepturilor Omului suspendate în temeiul Hotărârii-pilot din 12 octombrie 2010, pronunţată în Cauza Maria Atanasiu şi alţii împotriva României, la data intrării în vigoare a prezentei”.

Articolul 34 din aceeaşi lege stabileşte că “(1) Dosarele înregistrate la Secretariatul Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor vor fi soluţionate în termen de 60 de luni de la data intrării în vigoare a prezentei legi, cu excepţia dosarelor de fond funciar, care vor fi soluţionate în termen de 36 de luni.(2) Dosarele care vor fi transmise Secretariatului Comisiei Naţionale ulterior datei intrării în vigoare a prezentei legi vor fi soluţionate în termen de 60 de luni de la data înregistrării lor, cu excepţia dosarelor de fond funciar, care vor fi soluţionate în termen de 36 de luni.(3) Numărul dosarelor prevăzute la alin. (1) şi data înregistrării dosarelor prevăzute la alin. (2) se publica pe pagina de internet a Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor şi se comunica, la cerere, persoanelor îndreptăţite”.

Facebook Comments Box

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.