Donetk. Separatistii prorusi fac apel la populatie sa nu iasa din case

Donetk. Separatistii prorusi fac apel la populatie sa nu iasa din case

Donetk. Separatistii prorusi fac apel la populatie sa nu iasa din case

by May 28, 2014 0 comments

Situatia ramane tensionata in estul Ucrainei. Așa-numiții lideri ai autoproclamatei ”Republici Populare Donețk” au anunțat marți seara instituirea unor restricții de circulație între orele locale 22:00 și 06:00, în conformitate cu legea marțială instituită anterior, informează agenția de presă RIA Novosti, citata de Agerpres.

‘Începând cu 27 mai se instituie restricții de circulație până la normalizarea situației. Ieșirea în stradă dacă nu este absolut necesară este periculoasă. Fiecare trebuie să aibă asupra sa un document de indentitate’, se afirmă într-un apel radiofonic al separatiștilor către populație, care a fost difuzat periodic, în ajun, de postul local de radio, în care se mai spune că, în respectivul intervalul de timp, transportul în comun nu va funcționa.

Situația s-a degradat puternic la începutul acestei săptămâni la Donețk, chiar a doua zi după alegerile prezidențiale anticipate, câștigate de miliardarul Petro Poroșenko din primul tur de scrutin. Luni, lupte grele s-au dat între trupele guvernamentale și insurgenți pentru controlul aeroportului internațional din Donețk, cu implicarea aviației de atac — elicoptere Mig-29 și avioane Suhoi-25 — și desantarea de parașutiști în zona aeroportului.

 

CITITI SI: TENSIUNE in DONETK. O echipa de observatori OSCE, data disparuta. Armata a preluat controlul aeroportului din Donețk.Rebelii se repliază și cer ajutor Rusiei. Peste 100 de rebeli, UCISI in lupte – presa

 

Confruntările au continuat și marți pentru controlul asupra acestui obiectiv de importanță strategică privind accesul în estul Ucrainei. Pe fundalul violențelor, primarul Donețkului, Oleksandr Lukiancenko, a anunțat că violențele s-au soldat cu 40 de victime, între care doi civili, iar peste 43 de răniți primeau îngrijiri la spital. În același timp, după cum a anunțat el, aproximativ 200 de mineri au organizat o grevă de protest marți la Donețk, cerând sistarea operațiunii militare.

Milițiile proruse care au suferit pierderi semnificative în ultimele 48 de ore la Donețk (peste 100 de combatanți uciși doar luni) au anunțat că au primit întăriri importante din Slaviansk și Lugansk, alte două fiefuri separatiste din estul Ucrainei.

Secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, s-a declarat ‘îngrijorat de violențele observate în estul Ucrainei’, în răspuns la o întrebare cu privire la preluarea de către armata ucraineană a controlului asupra aeroportului din Donețk, potrivit AFP.

Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a declarat că intensificarea operațiunii forțelor de securitate ucrainene în Sud-Est nu creează condiții favorabile pentru o primire ‘ospitalieră’ a lui Poroșenko în Donbas. Acesta afirmase că prima vizită pe care o va întreprinde în calitate de șef al statului va fi în zona minieră Donbas, scena unor lupte din ce în ce mai dure între insurgenți și trupele guvernamentale.

‘Dacă miza este ca, până la inaugurarea așteptată a lui Petro Poroșenko, armata, folosind arme grele, Garda Națională ,,Sectorul de Dreapta,, (extrema-dreaptă) și alții asemenea să înăbușe rezistența în Sud-Est, pentru ca el să poată intra ca învingător în Donbas, cred că tot ceea ce se întâmplă astăzi nu creează condiții favorabile pentru o primire ospitalieră a lui Poroșenko în Donețk’, a declarat Lavrov, într-o conferință de presă, marți.

Facebook Comments

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.