Fostul prefect de Galati Emanoil Bocaneanu, arestat preventiv dupa ce ar fi incercat sa angajeze un asasin pentru uciderea unui martor

Fostul prefect de Galati Emanoil Bocaneanu, arestat preventiv dupa ce ar fi incercat sa angajeze un asasin pentru uciderea unui martor

by May 8, 2014 0 comments

bocaneanuFostul prefect de Galati Emanoil Bocaneanu a fost arestat miercuri dupa-amiaza, fiind suspectat ca a incercat sa tocmeasca un asasin pentru uciderea unuia dintre martorii-cheie din procesul in care este acuzat de coruptie, scrie cotidianul galatean Viata Libera, citat de HotNews.ro.

Tribunalul Galati a decis arestarea sa preventiva, pentru 30 de zile, dupa ce Bocaneanu a incalcat conditiile eliberarii sale, respectiv nu a respectat interdictia de a parasi orasului Galati, potrivit sursei citate. 

Decizia poate fi atacata la Curtea de Apel.

Prefectul judetului Galati, Emanoil Catalin Bocaneanu, a fost arestat preventiv in 15 noiembrie 2013, dupa ce fusese retinut de procurorii anticoruptie sub acuzatia de trafic de influenta, santaj si abuz in serviciu. El ar fi incercat sa il inlocuiasca in functie pe actualul sef al Serviciului de Evidenta a Populatiei Galalati cu o cunostinta a sa. In februarie, a fost eliberat conditionat, avand interdictia de a parasi orasul.

Acum, procurorii DNA au afirmat, in fata judecatorilor, ca Emanoil Bocaneanu a parasit Galatiul pentru a ajunge in orasul Braila.

Potrivit cotidianului Viata Libera, Emanoil Bocaneanu s-a deplasat la Braila unde s-a intalnit cu o serie de persoane – inregistrate ambiental de catre anchetatori.

Viata Libera noteaza ca “desi informatiile oficiale lipsesc pentru moment, se vehiculeaza ca Bocaneanu ar fi negociat cu o persoana (in fapt un investigator sub acoperire) ‘anihilarea’ unuia dintre martorii-cheie din procesul sau de coruptie. Suma negociata ca avans frizeaza absurdul: doar 500 de lei”.

Procurorii au afirmat ca Bocaneanu a incercat sa contacteze un asasin platit prin intermediul unei alte persoane cu care fostul prefect a stat in arest. Acesta din urma l-a denuntat pe Bocaneanu la Parchetul din Braila iar la “negocieri” Bocaneanu intalnit cu un ofiter sub acoperire.

Viata Libera precizeaza ca Bocaneanu ar fi dorit eliminarea lui Ilenei Schipor, fosta sefa a Directiei Judetene pentru Evidenta Persoanei, dar informatia nu a fost confirmata oficial.

Potrivit unui comunicat difuzat de DNA, in 1 august 2013, inculpatul Bocaneanu Emanoil Catalin a exercitat amenintari si presiuni asupra unei persoane din conducerea Directiei Judetene pentru Evidenta Persoanei Galati pentru a o determina sa accepte angajarea in institutie a unei anumite persoane, o prietena a sotiei inculpatului.

Pentru a asigura castigarea concursului de angajare a persoanei respective, inculpatul Bocaneanu Emanoil Catalin l-a determinat pe invinuitul Chirnoaga Tudorel, presedintele comisiei de concurs, sa-i remita acesteia subiectele, prin intermediul invinuitului Topala Bogdan-Valentin, inainte de sustinerea concursului.

In cursul anului 2013, inculpatul a efectuat demersuri astfel incat sa se asigure ca o anumita firma care avea un contract cu Directia Judeteana pentru Evidenta Persoanei Galati va primi contravaloarea contractului, in conditiile in care Institutia Prefectului Judetului Galati nu gestiona fondurile acestei unitati, ci Consiliul judetean Galati.

In schimbul demersurilor facute, Bocaneanu Emanoil Catalin a pretins firmei respective montarea unor produse (cada pentru dus, baterie dus), bunuri despre care a solicitat sa nu apara pe devizul de lucrari si a pretins si o suma de bani din contravaloarea contractului, bani pe care urma sa-i primeasca dupa virarea contravalorii contractului in contul firmei executante. Cu ocazia derularii concursului pentru ocuparea functiei de inspector sef al Inspectoratului Judetean pentru Situatii de Urgenta Galati, inculpatul Bocaneanu Emanoil Catalin, in calitate de membru al comisiei, s-a implicat activ in sprijinirea unui candidat pentru ca acesta sa fie declarat castigator in urma concursului care s-a desfasurat in luna august 2013.

Totodata, inculpatul Bocaneanu Emanoil Catalin l-a determinat pe un alt candidat din cadrul Inspectoratului Judetean pentru Situatii de Urgenta Ialomita sa nu-si valorifice corect cunostintele in vederea ocuparii functiei pentru care candida. Anterior, inculpatul Bocaneanu Emanoil Catalin, fiind deja prefect al judetului Galati, primise in repetate randuri, de la candidatul pe care l-a sprijinit, produse alimentare si bauturi.

In perioada 2012 – 2013, inculpatul Bocaneanu Emanoil Catalin in calitate de prefect, uzand de prerogativele functiei detinute, a determinat angajati din cadrul Directiei Judetene pentru Evidenta Persoanei Galati, sa-i prelungeasca unei angajate a unitatii suspendarea din activitate, sens in care, in mod repetat a primit de la aceasta sume de bani prin intermediul fiicei ei.

  • Cine este Emanoil Bocaneanu

Emanoil Bocaneanu are 47 de ani, este casatorit si are un copil.

Potrivit CV-ului postat pe site-ul Prefecturii, in perioada 1993-1998 Bocaneanu a absolvit cursurile Universitatii “Danubius” din Galati, fiind licentiat in Drept, iar in perioada 1993-1997 a urmat cursurile Universitatii “Dunarea de Jos”, obtinand licenta in Administratie Publica, noteaza Mediafax.

In perioada septembrie 1997- februarie 2001 a fost inspector la Consiliul Judetean Galati, unde a avut atributii de indrumare si control privind intocmirea si inregistrarea actelor de stare civila, intre martie 2001 si octombrie 2002 a fost consilier juridic la ISPAT Sidex Galati, iar din 2002 si pana in 2008 a fost consilier juridic la BCR, apoi, timp de doua luni, a fost consilier la Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Galati.

In perioada martie 2008-noiembrie 2009, Bocaneanu a fost consilier juridic la Directia Generala a Finantelor Publice Galati, iar ulterior a fost director executiv la Directia Judeteana de Evidenta a Populatiei din Consiliul Judetean Galati.

In mai 2012, Emanoil Catalin Bocaneanu a fost numit prefect al judetului.

Conform declaratiei de avere completate in luna iunie, Emanoil Bocaneanu detine in municipiul Galati o treime dintr-o casa de locuit de 400 de metri patrati, cumparata in anul 2008. El are si un autoturism Ford Focus, fabricat in anul 2006 si achizitionat printr-un contract de leasing.

Bocaneanu a acordat unei persoane fizice doua imprumuturi in nume personal de 50.000 de euro in total.

Prefectul de Galati a contractat si un credit in acest an, de 39.815 lei, scadent in anul 2019.

Conform declaratiei de avere, in anul 2012, el a incasat venituri totale de 53.020 lei, iar sotia sa de 10.929 lei.

Facebook Comments

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

<