Institutul german pentru politică internațională și securitate: Franța nu trebuie în niciun caz să înarmeze marina rusă

Institutul german pentru politică internațională și securitate: Franța nu trebuie în niciun caz să înarmeze marina rusă

Institutul german pentru politică internațională și securitate: Franța nu trebuie în niciun caz să înarmeze marina rusă

by May 14, 2014 0 comments

Uniunea Europeană ar trebui să cumpere de la Franța cele două nave de război de tip Mistral a căror vânzare către Rusia devine din ce în ce mai controversată din cauza crizei ucrainene, sunt de părere cercetători de la Institutul german pentru politică internațională și securitate (SWP), relatează miercuri AFP, citata de Agerpres.

”Criza ucraineană se agravează și ambițiile geostrategice pe termen lung ale Rusiei rămân imprevizibile, iar Franța nu trebuie în niciun caz să înarmeze Marina rusă”, au afirmat Claudia Major și Christian Moelling, doi cercetători de la SWP, într-un articol publicat pe site-ul fundației, finanțată de guvernul german.

În opinia lor, vânzarea celor două nave către Rusia ”ar pune în pericol securitatea din Europa și, prin urmare, nu mai este o problemă franceză, ci una europeană.

Mistral, denumite ”nave de proiecție și comandament (BPC)”, sunt nave de război polivalente care pot transporta elicoptere și tancuri. Ele sunt fabricate de șantierele navale DCNS și STX France.

”Uniunea Europeană are ocazia de a rezolva dilema Franței cumpărând și utilizând navele Mistral”, estimează cei doi cercetători. Aceste nave ar putea fi destinate unor misiuni militare pentru a proteja căile maritime, de exemplu, dar și pentru misiuni civile, ca bază navală sau spital plutitor în operațiuni umanitare.

”Concret, navele ar putea fi plasate sub comandamentul comun al Marinei olandeze și al celei belgiene. Cele două țări nu au ambiții de mari puteri maritime și sunt obișnuite cu cooperarea. Personalul pentru nave va fi furnizat de către toate armatele țărilor din UE.

”Franța ar furniza astfel o contribuție pentru ‘Europa apărării’ pe care președintele francez, Francois Hollande, intenționează s-o relanseze”, au mai spus cei doi cercetători germani.

AFP precizează că SUA fac presiuni asupra Parisului să renunțe la îndeplinirea contractului încheiat în 2011, contra sumei de 1,2 miliarde de euro, și care a provocat în acea vreme neliniște din partea țărilor baltice, membre ale NATO și ale Uniunii Europene. Sâmbătă, Hollande declara că, ”pentru moment, contractul nu este pus în cauză”.

Facebook Comments

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.