Isarescu: Criza a afectat România. Rezultatele s-au văzut în 2013

Isarescu: Criza a afectat România. Rezultatele s-au văzut în 2013

Isarescu: Criza a afectat România. Rezultatele s-au văzut în 2013

by May 20, 2014 0 comments

Rezultatele ajustării economice s-au făcut simțite în performanța economică din 2013, in contextul crizei economice declansata in 2009, a declarat, marți, guvernatorul Băncii Naționale a României, Mugur Isărescu, în deschiderea Forumului de afaceri româno-ceh, găzduit de BNR, informeaza agerpres.

“Criza declanșată în 2009 a afectat și economia României, creând un mare dezechilibru în ceea ce s-a obținut în anii de boom economic. A fost necesară o ajustare, dar rezultatul acestei ajustări s-a văzut în performanța economică din 2013”, a spus guvernatorul BNR.

Isarescu a reamintit performanțele în îndeplinirea criteriilor de la Maastricht și măsurile în vederea preconizatei treceri la euro, în 2019.

“Deficitul a scăzut la 1% din PIB, inflația a fost redusă la un nivel în jurul a 3%, iar datoria publică a scăzut la 40%. Stabilitatea prețurilor este un element de referință în menținerea unui nivel al inflației scăzut. România și-a propus să adere la zona euro în 2019 și mai are o perioadă ce cinci ani să demonstreze potențialul său de convergență reală. Uniunea Monetară nu poate funcționa coerent în absența unui parteneriat fiscal. România sprijină inițiativa Uniunii Bancare, pentru consolidarea stabilității financiare. Banca Națională va fi activă în sprijinirea atingerii convergenței nominale, pregătirea pentru adoptarea euro și menținerea stabilității financiare”, a mai afirmat Isărescu.

Guvernatorul BNR a reamintit că România mai are de îndeplinit cerinte economice si fiscal si a invitat companiile romanesti sa investeasca in Cehia, iar pe oamenii de afaceri cehi prezenti la Bucuresti sa cunoasca vinurile romanesti.

“Forumul poate fi o ocazie pentru a-i persuada pe oaspeții din Cehia să aprecieze vinurile românești, să le cunoască, așa cum este cunoscută berea cehească”, a arătat Isărescu.

Totodata, Președintele Republicii Cehe, Milos Zeman, a spus că Cehia este pregătită să exporte în România și, de asemenea, să importe “fructe și legume”.

Facebook Comments

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.