Sambra Oilor, o sarbatoare unica in Romania. Peste 20 000 de oameni au participat la eveniment

Sambra Oilor, o sarbatoare unica in Romania. Peste 20 000 de oameni au participat la eveniment

by May 5, 2014 0 comments

imagesCA1XT19ICea de-a 58-a ediţie a sărbătorii câmpeneşti de pe dealul de la Huta Certeze – Moişeni – Sâmbra Oilor – a fost cea mai reuşită din ultimul deceniu, potrivit organizatorilor, peste 20.000 de oameni alegând să participe duminică la acest eveniment, potrivit Gazeta de Nord-Vest. Evenimentul din acest an a fost onorat cu prezenţa de prim-ministrul României, Victor Ponta, vicepremierul Liviu Dragnea, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, fostul ministru de interne Ioan Rus, europarlamentarii Daciana Sârbu, Ioan Mircea Paşcu şi Ovidiu Silaghi, deputatul PSD Mihai Sturzu, alături de gazdele evenimentului, respectiv preşedintele şi vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Adrian Ştef şi Mircea Govor, prefectul Eugeniu Avram, primarul oraşului Negreşti-Oaş, Aurelia Fedorca, şi primarul comunei Certeze, Petru Ciocan.

În prezenţa a mii de persoane, premierul Victor Ponta le-a transmis oşenilor mesajul că acciza pentru pălinca produsă în gospodării va fi scoasă. Victor Ponta s-a plimbat printre oameni, stând de vorbă şi pozându-se cu aceştia, a vizitat stâna cu oi şi a promis că va mai reveni la Sâmbră.

Veste bună pentru pălincari
Prim-ministrul României, Victor Ponta, a precizat că a venit împreună cu ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, pentru a spune cu cât cresc subvenţiile pentru crescătorii de animale şi a menţionat că ar fi trebuit să vină şi cu ministrul de Finanţe, pentru a spune că persoanele fizice nu mai plătesc taxa la pălincă. “Vreau să vă urez tuturor un an, pentru cei care cresc animale, pentru cei care trăiesc din agricultură, un an cât mai bun. Venisem cu ministrul Agriculturii să spună cât creştem subvenţiile pentru crestorii de animale, dar aici, în Ţara Oaşului, trebuie să vin şi cu ministrul de Finanţe să spunem că cel puţin pentru persoanele fizice în sfârşit nu o să mai plătească taxe la pălincă. Cred că asta e la fel de important”, a mai spus Ponta.

Săgeţi către preşedintele Băsescu
Preşedintele PSD, premierul Victor Ponta, le-a spus participanţilor că Traian Băsescu nu a putut să vină, dar l-a rugat pe el să îi salute pe toţi cei prezenţi, el arătând că preşedintele “nu o să mai vină o perioadă”. “Vreau să vă mulţumesc tuturor celor care aţi venit azi cu gândul la România. Preşedintele ţării nu a putut să vină. M-a rugat pe mine să vă salut pe toţi. Dânsul nu o să mai vină o perioadă, însă vă transmit din partea tuturor celor care conduc azi România faptul că Ţara Oaşului, că judeţul Satu Mare, aşa cum spunea domnul preşedinte, are nevoie, după foarte mulţi ani de secetă, are nevoie de investiţii, are nevoie de dezvoltare şi că împreună, toţi cei care vrem binele acestei zone şi acestei ţări, le vom face în continuare”, le-a spus Ponta celor prezenţi.

Daniel Constantin felicită agricultorii
Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a ţinut să îi felicite pe toţi agricultorii pentru rezultatele obţinute în ultimii ani, fapt care a transformat agricultura într-un motor important al creşterii economice, respectiv în echilibrarea balanţei comerciale. “Aţi făcut astăzi, din creşterea animalelor, a oilor, un motiv să vorbim an de an despre ce s-a întâmplat în agricultură. Este şi o sărbătoare a agriculturii. Eu sunt aici în calitate de ministru al Agriculturii convins că sunteţi mulţi cei care sunteţi interesaţi de ce se întâmplă în agricultură şi că agricultura a devenit un motor de creştere economică, o ramură extrem de importantă a economiei româneşti. După mulţi ani, nu doar că vorbim în faţa dumneavoastră cât de importantă este agricultura, dar am avut ocazia să şi demonstrăm. Şi vreau să vă felicit pe toţi cei care lucraţi în agricultură pentru rezultatele obţinute în ultimii ani. În anul 2013 am reuşit să avem produse româneşti mult mai multe decât până acum, astfel încât pentru prima dată după 20 de ani am reuşit ca balanţa comercială să fie pe plus, să exportăm mai mult decât importăm”, a declarat Daniel Constantin.

Participare record
Directorul Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Satu Mare, Felician Pop, a precizat că la ediţia din acest an a Sâmbrei Oilor au participat circa 20.000 de persoane, un record cel puţin al ultimilor 20 de ani. Iar oamenii au avut ce să vadă pe scena de pe dealul de la Huta Certeze – Moişeni, pe scenă evoluând Maria Tripon cu Oaşul şi Sânzâienele, Maria Petca Poptean şi Ansamblul Măgura din Târşolţ, Ansamblul “Cetatea Codrului’’ Ardud, Ţâpuritoarele din Racşa, Ansamblul din Tarna Mare, Ceatăra Carei, Ansamblul din Turţ, Ciobănaşul Drăguşeni, Ţâpuritoarele din Bixad – împreună cu Irinca Man, Ansamblul Vama Ardeleana şi Nicu Pop, Vlad Crasnai, Petrică Zele şi Cununa Oaşului, Cununiţa Satu Mare, Vlad Doroş şi alţii.

Singurul aspect negativ a fost desfăşurarea traficului rutier, poliţiştii dirijând circulaţia după bunul plac, fără să ţină cont de respectarea Codului Rutier. Concret, în timp ce proprietarilor de bolizi li s-a permis să treacă nestingheriţi, reprezentanţii mass media au fost opriţi şi admonestaţi, cu toate că au primit din partea organizatorilor o inscripţie cu “Trecere liberă”, îngrădindu-li-se astfel dreptul să îşi exercite meseria. Întrebaţi cum îşi permit să nu respecte o decizie a Prefecturii sau a Consiliului Judeţean, poliţiştii s-au rezumat la un simplu: “Nu ne interesează!”.

Facebook Comments Box

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.