Trupa ruseasca a fost huiduita la Eurovision

Trupa ruseasca a fost huiduita la Eurovision

by May 7, 2014 0 comments

eurovision-2014Concursul Eurovision 2014 (a carui finala va avea loc simbata la Copenhaga) e vazut unanim de public drept editia cu cea mai mare incarcatura politica din ultimii ani, dupa ce Rusia a anexat Crimeea si intretine revoltele din Ucraina. Sentimentele anti-ruse au iesit la iveala inca din timpul calificarilor: formatia care reprezinta Rusia a fost fluierata copios de publicul danez atunci cind prezentatorii au anuntat ca s-a calificat in finala mare. Eurovision este un concurs muzical in care voturile publicului se impart pe criterii de afinitate culturala, Rusia beneficiind mereu de voturile tarilor vecine. La finala din 2014 e de asteptat o tensiune mult mai mare fata de editiile precedente, dat fiind contextul geopolitic, scrie HotNews.ro.

Ruslana, fosta castigatoare a Eurovision din partea Ucrainei, a turnat gaz peste foc intr-un interviu pentru BBC, acuzand Rusia ca vrea sa-i distruga tara.

Surorile, care au castigat deja o varianta pentru juniori a competitiei, au evitat intrebarile presei referitoate la politica Rusiei si rolul acesteia in dezintegrarea Ucrainei, relateaza EuObserver.

Versurile cantecului rusoaicelor, intitulat “Shine”, vorbesc despre “a spune lumii sa arate dragoste”. Piesa castigatoare contine si versurile “Living on the edge / closer to the crime /cross the line a step at a time.”

Reprezentanta Ucrainei, care s-a calificat si ea in finala de sambata, a fost mai putin rezervata cu declaratiile referitoare la evenimentele din tara sa.

“Toata lumea din Ucraina a fost socata. De fapt, atunci cand ma pregateam in Ucraina, nici nu am putut sa ma concentrez pe munca pentru ca eram influentata de ceea ce se intampla”, a spus Mariya Yaremchuck la o conferinta de presa tinuta in Copenhaga.

“Chiar ma afecteaza deoarece o sa dau tot ce am mai bun pentru a demonstra ca Ucraina este o natiune puternica si conflictele se termina, dar muzica traieste. Sper ca Ucraina va incepe o noua viata si o noua pagina”, a adaugat aceasta.

Geopolitica a jucat intotdeauna un rol important la Eurovision, unde statele nu pot vota reprezentantele proprii. In 2009 dupa o alta intruziune militara ruseasca in Georgia, reprezentantele statului georgian au vrut sa intre in concurs cu o piesa ironica la adresa liderului rus, Vladimir Putin: “We don’t wanna Put In”, dar organizatorii au considerat piesa prea politica si le-au cerut reprezentantilor sa schimbe versurile sau sa concureze cu un alt cantec. Ulterior, Georgia s-a retras din concurs.

Cu toate acestea, huiduitul este rar intalnit la spectacolele live, spune Ewan Spence, expert Eurovision.

In ceea ce priveste voturile care vin de la telespectatorii din Crimeea, organizatorii spun ca inca se bazeaza pe Ucraina.

“In Crimeea, exista o retea de telecomunicatii ucraineana. Acest lucru inseamna ca voturile care vin din acea zona fac parte din televotul ucrainean de anul acesta de la Eurovision Song Contest”, a declarat Stephanie Caflisch, purtator de cuvant pentru European Broadcasting Union.

Facebook Comments Box

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.