Ucraina: Referendumul separatiştilor proruşi din est, 11 mai. Washingtonul reafirmă ilegalitatea sa

Ucraina: Referendumul separatiştilor proruşi din est, 11 mai. Washingtonul reafirmă ilegalitatea sa

by May 11, 2014 0 comments

ucraina-mapReferendumul organizat de separatişti proruşi în estul Ucrainei asupra independenţei unei “republici populare” autoproclamate în regiunile Doneţk şi Lugansk, asupra cărora deţin controlul, a început duminică, potrivit unor jurnalişti AFP, citati de Mediafax.

Peste şapte milioane de ucraineni din estul ţării sunt chemaţi să voteze pentru a decide situaţia regiunilor Doneţk şi Lugansk, un lucru care ar putea să conducă la secesiunea acestei părţi a ţării. Această consultare, ale cărei consecinţe pot deveni istorice, este considerată ilegală atât de către Kiev, cât şi de către comunitatea internaţională.

Pe ferestrele secţiei de votare de la Şcoala numărul 1 de pe bulevardul Puşkin, la Doneţk, principalul oraş din regiune, o localitate cu aproximativ un milion de locuitori, sunt afişate câteva foi de hărtie pe care scrie “referendum”, deasupra steagului “republicii” autoproclamate Doneţk – roşu şi albastru cu vulturul bicefal.

La ora locală 7.45 (7.45, ora României), Victoria Petrovna a sosit la secţie afirmând că, pentru ea, “este o zi importantă. Ni s-a spus să venim să votăm, deci este esenţial să facem acest lucru”.

“Trăim momente foarte importante”, subliniază ea pentru AFP.

În şcoală, două urne transparente mari sunt aşezate direct pe podea, iar aproximativ zece persoane asigură desfăşurarea votului, cu liste electorale în mână.

 

Washingtonul reafirmă ilegalitatea referendumului din estul Ucrainei

Statele Unite au reafirmat sâmbătă seara că nu vor recunoaşte rezultatul votului organizat duminică de către separatişti proruşi în estul Ucrainei, care ar putea conduce la secesiunea acestei părţi a ţării, relatează AFP.

Aceste scrutine sunt “ilegale în virtutea dreptului ucrainean şi sunt o tentativă de creare a unor disensiuni şi tulburări”, a declarat Jen Psaki, o purtătoare de cuvânt a Departamentului de Stat, citată într-un comunicat.

Peste şapte milioane de ucraineni din estul ţării sunt aşteptaţi la urne duminică, să decidă situaţia regiunii lor, controlate parţial de către separatişti proruşi, în cadrul a două referendumuri.

Pe buletine, imprimate în pripă de către rebeli proruşi, sunt adresate întrebările “aprobaţi independenţa republicii populare Doneţk?” sau “aprobaţi independenţa republicii populare Lugansk?”.

“Dacă aceste referndumuri au loc, ele încalcă dreptul internaţional şi integritatea teritorială a Ucrainei. Statele Unite nu vor recunoaşte rezultatele acestor referendumuri ilegale”, a subliniat Psaki.

Facebook Comments Box

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.