Victor Ciorbea depune, marți, jurământul pentru funcţia de Avocat al Poporului

Victor Ciorbea depune, marți, jurământul pentru funcţia de Avocat al Poporului

by May 6, 2014 0 comments

victor_ciorbea_neaga_implicarea_in_scandalul_sexual[1]Victor Ciorbea va depune, marți dimineață, jurământul pentru funcţia de Avocat al Poporului la Salonul Oficial al Senatului, în prezenţa preşedintelui Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu şi a Preşedintelui Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea.

Victor Ciorbea a fost ales Avocat al Poporului, prin votului dat în data de 15 aprilie în şedinţa de plen reunit a celor două Camere ale Parlamentului. Candidatura lui a întrunit 306 voturi “pentru” şi două voturi “împotrivă”. Interesant este că, Victor Ciorbea, deși este membru PNL el a fost susținut pentru această funcție de PSD. Liberalii nu au participat la ședința de plen dedicată numirii lui Ciorbea, iar la fel au procedat PDL și PPDD. 

Mișcarea PSD de susținerea a lui Victor Ciorbea face parte din strategia lui Victor Ponta de a demonstra că vrea refacerea USL.  Mandatul lui Ciorbea va fi de cinci ani de la data numirii sale, putând fi reînnoit o singură dată.

Funcția de Avocat al Poporului este crucială în sistemul politic românesc. Și aceasta pe baza unei prevederi constituționale potrivit căreia Avocatul Poporului este singurul care poate contesta ordonanțele de urgență ale Guvernului la Curtea Constituțională. Fără o contestație la Curtea Constituțională, ordonanțele de urgență sunt publicate în Monitorul Oficial și intră în vigoare.

Parlamentarii pot contesta doar proiecte de legi și, din acest motiv, lupta politică pentru controlul Avocatul Poporului a fost extrem de dură. Pe 20 decembrie 2013, Parlamentul a decis, în urma demisiei lui Crişu Anastasiu din funcţia de Avocat al Poporului, să o numească Avocat al Poporului interimar pe Ecaterina Teodorescu, propusă de PC. Din acel moment și până în prezent, Guvernul condus de Victor Ponta a emis 21 de ordonanțe de urgență, iar Avocatul interimar al Poporului nu a contestat niciuna.

Războiul privind controlul Avocatului Poporului a început încă din vara anului 2012 când majoritatea USL l-a schimbat pe titularul de atunci, Gheorghe Iancu, încercând să evite contestarea ordonanței de urgență prin care se reducea cvorumul la referendumul pentru demiterea președintelui.  La momentul respectiv, schimbarea Avocatul Poporului a atras, inclusiv, criticile oficalilor europeni. Alegerea unui Avocat al Poporului independent a fost una dintre cele 11 puncte pe care președintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso le-a solicitat autorităților de la București.

Facebook Comments Box

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.