Comisia Europeana: România nu îndeplineste toate condițiile pentru adoptarea euro

Comisia Europeana: România nu îndeplineste toate condițiile pentru adoptarea euro

Comisia Europeana: România nu îndeplineste toate condițiile pentru adoptarea euro

by June 4, 2014 0 comments

Romania nu indeplineste toate criteriile pentru adoptarea monedei euro, se arata in raportul de convergenta 2014, publicat miercuri de Comisia Europeana (CE). Documentul analizeaza capacitatea unor state membre – printre care si Romania – de a adopta moneda unica europeana, informeaza agerpres.

Conform raportului, Lituania a indeplinit toate aceste criteria, prin urmare, incepand cu 1 ianuarie 2015, va adopta euro ca moneda oficiala, zona euro ajungand astfel la 19 membri. Lituania va devein a cincea tara fosta comunista din zona euro, dupa Slovacia, Slovenia, Estonia si Letonia.

Celelalte șapte statele membre care beneficiază de o derogare de la adoptarea monedei euro, Bulgaria, Republica Cehă, Croația, Ungaria, Polonia, România și Suedia nu îndeplinesc în prezent toate condițiile de adoptare a monedei euro. Situația lor va fi prin urmare reevaluată în următorii doi ani, se arată în comunicatul CE.

Comisarul european pentru Afaceri Economice, Olli Rehn, a declarat: “Disponibilitatea Lituaniei de a adopta euro reflectă sprijinul său de lungă durată pentru politici fiscale prudente și reforme economice. Uniunea Economică și Monetară rămâne o comunitate atractivă. Zona euro are în prezent o coordonare economică mai eficientă, un zid de protecție financiară robust pentru a proteja stabilitatea și, din acest an, o uniune bancară. La toate acestea Lituania s-a angajat să participe și să le întărească. Datorită eforturilor depuse în ultimii cinci ani, acest vas este mai bine plasat pentru a naviga în apele dificile decât a fost la începutul crizei”.

Rapoartele de convergență, publicate de Comisia Europeană și de Banca Centrală Europeană, evaluează dacă statele membre care beneficiază de o derogare au atins un nivel ridicat de convergență economică durabilă și dacă prevederile legale aplicabile respectă pe deplin Tratatul. Ele stau la baza deciziei Consiliului privind aderarea unui stat membru la zona euro, conchide sursa citata.

Facebook Comments Box

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.