Esec al extremistilor britanici (UKIP) in alegerile parlamentare partiale

Esec al extremistilor britanici (UKIP) in alegerile parlamentare partiale

Esec al extremistilor britanici (UKIP) in alegerile parlamentare partiale

by June 6, 2014 0 comments

Partidul xenofob si populist britanic United Kingdom Independence Party (UKIP) nu a reusit sa obtina, joi, primul sau mandat in Camera Comunelor din cadrul Parlamentului din Londra, in cadrul unor alegeri partiale intr-un colegiu conservator, la Newark, potrivit rezultatelor publicate vineri dimineata, informeaza AFP, conform Romania Libera.

Partidul Conservator era favorit în scrutinul organizat în circumscripţia din centrul Angliei, sondajele plasând pe locul doi partidul lui Nigel Farage, care şi-a confirmat cel puţin statutul de formaţiune care “strică cheful altora” şi care va putea să se laude că a furat spectacolul.

Un semn al nervozităţii conservatorilor în faţa pericolului reprezentat de UKIP este faptul că premierul David Cameron a efectuat patru vizite în acest oraş pitoresc şi prosper, ai cărui locuitori au asistat la defilarea a zeci de deputaţi conservatori în ultimele săptămâni.

Robert Jenrick, în vârstă de 32 de ani, a obţinut cu 7.403 voturi în plus faţă de reprezentantul Ukip Roger Helmer, în vârstă de 70 de ani, ales în Parlamentul European (PE) în 1999.

Mandatul vacantat în urma demisiei deputatului Patrick Mercer în aprilie, în urma unui scandal cu privire la activităţi de lobby, a fost obţinut în 2010 de către candidatul conservator în faţa opoziţiei laburiste. Candidatul Ukip se afla atunci abia pe poziţia a patra, cu un scor minuscul de 3,8%.

Patru ani mai târziu, raportul de forţe s-a schimbat. Discursurile anti-UE, antiimigraţie şi antielite ale Ukip seduc tot mai mult. Partidul lui Nigel Farage a obţinut mai multe succese electorale, până la “socul”alegerilor europene, în urmă cu aproximativ 15 zile, în care a obţinut o victorie împotriva celor trei partide tradiţionale, şi 24 de mandate.

Nigel Farage depune de-acum eforturi să găsească aliaţi pentru a forma un grup în PE. El discută cu italianul Beppe Grillo, dar nu vrea “să aibă de a face” cu Frontul Naţional (FN, extrema dreaptă) din Franţa.

Încurajat de această victorie în alegerile europene – din 1906 niciun alt partid în afara conservatorilor şi laburiştilor nu a mai obţinut o victorie în scrutinul organizat la nivel naţional -, liderul populist vizează de-acum Parlamentul de la Westminster şi viitoarele alegeri legislative din 2015, o “fortăreaţă” considerată mult timp de necucerit pentru acest partid altădată marginal.

Scrutinul uninominal majoritar într-un singur tur favorizează formaţiunile naţionale în faţa partidelor mici.

Succesul lui Nigel Farage pune în dificultate toate cele trei partide principale. Astfel, David Cameron este împins într-o poziţie tot mai eurosceptică, iar Partidul Laburist al lui Ed Miliband se află sub presiunea problemei organizării unui referendum cu privire la apartenenţa Marii Britanii la UE, în timp ce Ukip câştigă teren în fiefurile lor din nordul ţării. În schimb, partidul Liberal-Democrat se află în cădere liberă.

Având grijă să se distanţeze de aceste formaţiuni ale “establishmentului”, Farage îşi cultivă imaginea unui om de teren care vorbeşte pe şleau şi bea bere la pub. În ultimele săptămâni, el a depus un efort să contracareze acuzaţiile de rasism, machism şi homofobie aduse formaţiunii.

Ukip a fost catalogat “xenofob” chiar joi de către comisarul european însărcinat cu Concurenţa Joaquin Almunia. “Nu este de mirare că suntem atacaţi de către Comisia Europeană (CE), având în vedere ameninţarrea pe care o reprezentăm la adresa existenţei ei”, i-a replicat o purtătoare de cuvânt a partidului.

Facebook Comments Box

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.