Proiect de lege PSD: Deputatii vor sa scoata primarii si sefii de Consilii Judetene din incompatibilitate

Proiect de lege PSD: Deputatii vor sa scoata primarii si sefii de Consilii Judetene din incompatibilitate

Proiect de lege PSD: Deputatii vor sa scoata primarii si sefii de Consilii Judetene din incompatibilitate

by June 24, 2014 0 comments

Un proiect de lege controversat se afla, marti, pe ordinea de zi a Camerei Deputatilor. Initiat de sase deputati PSD, proiectul legislativ le da dreptul primarilor si sefilor de Consilii Judetene (CJ) sa faca parte din Consiliile de Administratie ale companiilor de utilitati publice. Odata intrata in vigoare, legea i-ar scapa pe multi alesi locali de acuzatiile de incompatibilitate, transmite Hotnews.

Proiectul a fost initiat in 2013 de sase deputati PSD – Axente Ioan (Sibiu), Gheorghe Fraticiu (Sibiu),  Roman Gheorghe (Sibiu), Marian Neacsu (Ialomita), Florin Iordache (Olt) si Covaci Dorel (Timisoara). Ei au depus in data de 8 aprilie 2013 la Camera Deputatilor o initiativa legislativa privind completarea si modificarea legii administratiei publice (215/2001).

Ce prevede initiativa celor 6 PSD-isti:

Astfel, in proiectul de lege se arata ca la articolul 13 se introduc urmatoarele alineate:

  • “Primarii comunelor, oraselor, municipiilor precum si presedintii Consiliilor Judetene sunt reprezentantii de drept ai unitatilor administrativ – teritoriale in adunarea generala a asociatiilor respective; primarii si presedintii Consiliilor Judetene isi pot delega calitatea de reprezentant in adunarea generala a asociatiei prin dispozitie, orice alte dispozitii contrare in materie se abroga
  • “Consiliul de administratie exercita conducerea executiva a asociatiei de dezvoltare intercomunitara si este format din cel putin 5 membri alesi din cadrul membrilor adunarii generale a asociatiilor”.

Legea care suprima incompatibilitatea

Proiectul legislativ este cu “bataie lunga”. In primul rand, se consfinteste in clar faptul ca primarii si  presedintii de Consilii Judetene sunt reprezentanti de drept in conducerea asa numitelor asociatii de dezvoltare intercomunitara. Ce reprezinta aceste asociatii?

  • Potrivit legii 215, asociatiile de dezvoltare intracomunitara sunt  “structurile de cooperare cu personalitate juridica, de drept privat, infiintate, in conditiile legii, de unitatile administrativ-teritoriale pentru realizarea in comun a unor proiecte de dezvoltare de interes zonal sau regional ori furnizarea in comun a unor servicii publice”.

Problema era ca, potrivit legii 161 din 2003 care introducea o serie de incompatibilitati, la capitolul alesi locali se arata ca acestia sunt, intre altele, incompatibili cu urmatoarele functii:

  • d) funcția de președinte, vicepreședinte, director general, director, manager, administrator, membru al consiliului de administrație ori cenzor sau orice funcție de conducere ori de execuție la societățile comerciale, inclusiv băncile sau alte instituții de credit, societățile de asigurare și cele financiare, la regiile autonome de interes național sau local, la companiile și societățile naționale, precum și la instituțiile publice.

Daca initiativa celor sase deputati PSD va trece de Parlament, atunci incompatibilitatea prevazuta de legea 161 este eliminata deoarece, pe langa consfintirea in clar a dreptului primarilor si presedintilor de Consilii Judetene de a face parte din conducerea serviciilor de utilitati publice, se arata ca “orice dispozitie contrara se abroga”. 

Mizele acestei initiative sunt foarte mari. Aparent, o societate de apa – canal nu prezinta mare interes. La o privire mai atenta, identificam un interes major: bugetele administrate de aceste servicii sau proiectele angajate sunt de ordinul zecilor sau sutelor de milioane de euro. De pilda, RAJA Constanta a angajat in 2011 fonduri europene in valoare de 250 de milioane de euro. Prezenta in consiliul de administratie al acestor companii inseamna acces la informatii si capacitatea de a influenta decizia distribuirii fondurilor, mai arata sursa citata.

Facebook Comments

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

<